E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemLiderler Mandela için konuştu---

Liderler Mandela için konuştu

Liderler Mandela için konuştu
06 Aralık 2013 - 01:31 borsagundem.com

95 yaşında yaşama veda eden Güney Afrika'nın efsane lideri için dünya liderlerinden başsağlığı mesajları yağdı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, 95 yaşında hayata veda eden efsane lideri Nelson Mandela için başsağlığı mesajları yağmaya başladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, eski Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın, inanarak, hayal ederek ve birlikte çalışarak insanlık ve adalet için neler yapılabileceğini gösterdiğini söyledi.

Ban, Mandela'nın hayatını kaybetmesi dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, Mandela'nın adalet için mücadele ettiğini belirterek, "Dünya genelinde bir çok kişi O'nun insan onuru, eşitlik ve özgürlük için verdiği özverili mücadeleden etkilendi" dedi.

Mandela'nın BM'nin değerleri ve amaçları için de büyük katkı yaptığını ifade eden Ban, "Mandela, inanarak, hayal ederek ve birlikte çalışarak insanlık ve adalet için neler yapabileceğimizi gösterdi" diye konuştu.

Ban, Mandela'nın kararlığı ve mücadeleci yapısı ile Güney Afrika Cumhuriyeti ve tüm dünyada ayrımcılığın sonlandırılması için önemli bir başarı kazandığını vurgulayarak, Mandela'nın 27 yıllık hapis hayatından sonra diyalog ve uzlaşıya dayanan yeni bir Güney Afrika inşa ettiğini dile getirdi.

"Mandela'nın özveri ve ortak amaç bilincini asla unutmayacağım" diye konuşan Ban, "BM adına Mandela ailesine, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne ve küresel ailemize en derin taziyelerimi sunuyorum. Mandela'nın daha iyi ve daha adil bir dünya konusundaki mücadele örneğinin bize ilham vermeye devam etmesini diliyorum" dedi.

"ÇAĞLARA AİT BİRİ"

ABD Başkanı Barack Obama, Mandela’nın vefatı dolayısıyla Beyaz Saray’da açıklama yaptı.

Sözlerine Mandela’nın demokratik ve özgür bir topluma yönelik idealine dair sözlerinden alıntı yaparak başlayan Obama, Mandela’nın bu idealleri gerçeğe dönüştürdüğünü kaydetti. Mandela'nın bir insandan beklenebileceklerden daha fazlasını başardığını dile getiren Obama,  "Bugün o evine gitti ve biz bu dünyadaki en etkili, cesur ve son derece iyi bir insanı kaybettik. O, artık sadece bizim zamanımıza ait değil, çağlara ait biri" diye konuştu.

Başkalarının özgürlüğü için kendi özgürlüğünden vazgeçen Mandela’nın Güney Afrika’yı dönüştürdüğünü ve herkesi harekete geçirdiğini ifade eden Obama, Mandela’nın kendisini hapse atanlarla bile uzlaşıya varmasının da tüm insanlığa ilham olması gerektiğini dile getirdi.

Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben de Nelson Mandela’nın hayatından ilham alan milyonlarca insandan biriyim. Benim ilk siyasi eylemim, ırkçılık üzerine olmuştu. Onun sözlerini ve yazılarını çalıştım. Onun hapisten bırakıldığı gün, korkular değil de umutlar rehberlik ettiğinde insanoğlunun ne yapabileceğini algıladım. Dünyadaki bir çok insan gibi ben de Nelson Mandela’nın oluşturduğu örnek olmadan kendi hayatımı bütünüyle hayal edemem. Yaşadığım müddetçe ondan öğrenmeye devam edeceğim”.

Eşi Michelle Obama ve kendisinin Mandela ailesine en derin sempati ve şükranlarını sunduklarını belirten Obama, Güney Afrikalılara da seslenerek, “Sizin gerçeğe dönüştürdüğünüz direnç, uzlaşı ve yenilenme örneğinden güç aldık. Bu dünya için bir örnektir” dedi.

Obama, Mandela’nın bir benzerini tekrar görmenin mümkün olamayabileceğine işaret ederek, “Mandela gibi biri yaşadığı için şükranlarımızı sunabiliriz” ifadesini kullandı.

"DÜNYADAN BÜYÜK BİR IŞIK GEÇTİ"

İngiltere Başbakanı David Cameron da, resmi Twitter hesabından, "Dünyadan büyük bir ışık geçti. Nelson Mandela zamanımızın kahramanıydı. Başbakanlık'taki bayrağın yarıya indirilmesini istedim" diye yazdı.

İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Ed Miliband de "Dünya, zamanımızın küresel kahramanını kaybetti. Nelson Mandela bize cesaretin, umudun ve barışın gerçek anlamını gösterdi. Ailesinin, dostlarının ve tüm Güney Afrika halkının başı sağolsun" değerlendirmesinde bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)