E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemLibya, ülkedeki bölünmeyi bitirmek istiyor---

Libya, ülkedeki bölünmeyi bitirmek istiyor

Libya, ülkedeki bölünmeyi bitirmek istiyor
22 Ekim 2022 - 00:18 borsagundem.com

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Libya'nın tamamında uzlaşı sağlamak ve yıl sonundan önce bölünmeyi sona erdirmek için çalışacağını söyledi.

Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, Libya'nın doğusunda yer alan Tobruk'taki Temsilciler Meclisi Başkanı (TM) Akile Salih ile Fas'ın başkenti Rabat'ta görüştü.

Konsey Başkanı Mişri ve TM Başkanı Salih, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Halid el-Mişri, kurumların bölünmesinin halk için kötü koşullara yol açtığı ve krizi derinleştirdiği konusunda Salih ile hemfikir olduğunu belirtti. Aynı zamanda onların birleştirilmesi gerektiğini de vurgulayan Mişri, Salih ile Fas'ta bu dosyalar üzerinde müzakerelere devam edeceklerini söyledi.

Mişri üst düzey 7 kurumun ikisi üzerinde uzlaştıklarını, geri kalanıyla ilgili ise müzakereleri sürdüreceklerini aktarırken, ülkede bu yılın sonundan önce bölünmeyi sona erdirmek için çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

Birleşik bir yürütme otoritesi için çalışılıyor

TM Başkanı Salih, diyaloğun yeniden başlatılması ve cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yürütülmesi için ne gerekiyorsa yapılması gerektiği konusunda anlaştıklarını söyledi.

Öte yandan ayının sonundan önce Buznika Anlaşması'nı uygulamak için ve en kısa sürede birleşik bir yürütme otoritesi üzerinde uzlaşmak için çalıştıklarını vurguladı.

Libyalı tarafların Buznika Anlaşması doğrultusunda yöneticilerini seçmesi beklenen üst düzey kurumlardan bazılarının Yüksek Yargı Konseyi, Libya Başsavcılığı, Merkez Bankası, Ulusal Petrol Kurumu ve İstihbarat Genel Başkanlığı olduğu belirtiliyor.

Libyalı taraflar ile diyalog görüşmeleri


Fas, 2020 ve 2021'de Libya Devlet Yüksek Konseyi ile Tobruk'taki Temsilciler Meclisini temsilen bir araya gelen 13+13 Komitesinin diyalog görüşmelerine ev sahipliği yapmıştı.

Sonuncusu Ocak 2021'de Fas'ın Buznika kentinde gerçekleşmişti. O görüşmelerde ülkedeki bazı üst düzey kurumların yöneticilerinin seçimine ilişkin kriterlerde anlaşma sağlandığı duyurulmuştu.

Libya'da 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilen seçimler, Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyinin hukuki altyapıyı belirleyecek kanunda uzlaşamaması nedeniyle planlanan tarihte yapılamamıştı. 

Libya Başbakanı Dibeybe, BM Özel Temsilcisi ile görüştü

 

Burkina Faso'da askeri darbe!

 

Burkina Faso'da darbe yanlıları Fransız büyükelçiliğine saldırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)