E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıLatin Amerika paralarında rekor düşüş!---

Latin Amerika paralarında rekor düşüş!

Latin Amerika paralarında rekor düşüş!
28 Kasım 2019 - 14:28 borsagundem.com

Latin Amerika paraları toplumsal huzursuzlukların tetiklediği protestoların etkisiyle rekor düşük seviyelere geriledi

Gelişen piyasa hisselerinin Çarşamba günü ABD – Çin ticaret anlaşması iyimserliğiyle yükselmesine karşın bazı Latin Amerika paraları Kolombiya'dan Şili'ye protestoların şiddetlenmesiyle rekor düşük seviyelere geriledi.

Şili Pesosu, mağazaların yağmalanması ve kamu binalarının yakılmasıyla demokrasiye geçiş yaptığı 1990 yılından bu yana kaydedilen en kötü toplumsal huzursuzluğun etkisiyle geçen ay yüzde 11 değer kaybetmişti.

Şimdiyse Şili'yi, protestolarla sarsılan Kolombiya takip ediyor. Devlet Başkanı Ivan Duque'nin yoksul kesime yönelik vergi muafiyetleri teklifine rağmen protestocular Bogota'da otobüs hatlarını bloke ediyor.

ABD Doları Mart ayından beri görülen en uzun yükseliş serisini genişletirken, Latin Amerika'nın en fazla işlem gören paralarından üçü olan Şili Pesosu, Kolombiya Pesosu ve Brezilya Reali rekor düşük seviyelere geriledi.

Londra'da Barings fon yöneticisi Omotunde Lawal, “Bunun Arap Baharı'nın Latin Amerika'daki karşılığı olarak isimlendirilmesinin bir nedeni var. Latin Amerika paraları her ülkenin kendine has olaylarına göre ayarlanıyor.” dedi.

Latin Amerika, bu yıl dolar karşısında en fazla değer kaybeden üç gelişen piyasa parasına ev sahipliği yapıyor.

Arjantin Pesosu dolar karşısında yıl başından beri yüzde 37, Şili Pesosu yüzde 15, Brezilya Reali yüzde 9 değer kaybetti. Sadece Meksika Pesosu söz konusu kargaşa esnasında yüzde 0.5 yükselişle dolar karşısında değer kazanan tek Latin Amerika parası oldu.

Son gelişmeler tarafında ABD Başkanı Donald Trump, Meksikalı uyuşturucu kartellerini yakın gelecekte terörist gruplar olarak ilan edeceğini açıkladı. Ancak drone saldırıları gibi askeri önlemler değerlendirip değerlendirmediği konusunda bilgi vermedi.

Şili Parlamentosu meclis üyelerine kamu güvenliğini iyileştirmeyi amaçlayan kanun çalışmasını hızlandırma çağrısında bulundu.

Brezilya Reali merkez bankasının kurdaki yükselişin önüne geçmek için iki günde üçüncü dolar ihalesini açıklamasıyla kayıplarını azalttı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)