E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaLatek Holding hisselerinde neler oluyor---

Latek Holding hisselerinde neler oluyor

Latek Holding hisselerinde neler oluyor
12 Aralık 2013 - 09:17 borsagundem.com

Vicdansız manipülatörler 50 kuruştan aldıkları hisseleri 2 lira seviyesinden piyasaya sürmek istiyor...

 BORSAGUNDEM.COM
Ağustos ayı sonunda 50 kuruş seviyesinde işlem gören Latek Holding hisseleri bugün 1.90 liraya ulaştı. 4 ay gibi kısa sürede yüzde 280 prim yaptı.
Son günlerde sert yükselişlere sahne olan hissedeki olağandışı fiyat ve miktar hareketleri ise KAP’a yapılan açıklamalarla kamufle ediliyor. Ali-Cengiz oyunlarıyla çaktırmadan hissede mal veriliyor. Gizemli işlemler ise hafta başında ‘eğer birleşme olabilir ise şirket tarafından İngiltere’de bir fona hisse satışının yapılacağı’ yönündeki açıklamalardan sonra başladı. Ardından kâr dağıtım açıklaması geldi ki, bugüne kadar çok rastlanmayan bir durum yaşandı, daha yıl bitmeden şirketin 2013 karından yüzde 20 oranında temettü dağıtılacağı kamuoyuna duyuruldu. Hisseler 3 günde yaklaşık yüzde 30 prim yaptı. Her gelen açıklama hisseye yükseliş olarak yansıtılıyor. Bu arada da hisseyi 1 liranın altında toplayan grubun lideri elindeki hisseleri piyasaya yedirmeye çalışıyor. Üç günde yaklaşık 1 milyon 500 bin hisse satıldı bile…

İCG YATIRIM HOLDİNG EKÜRİ OLARAK KULLANILIYOR

Diğer taraftan iddialara göre manipülatör çetesinin eküri olarak kullandığı söylenen İCG Yatırım Holding de bu işlemlere aracılık ediyor. Gözaltı Pazarı’nda işlem gören İCG Yatırım Holding açılır açılmaz tavan oluyor. Alım emirlerine bakıldığında tek bir aracı kurumdan yüklü alımların gönderildiği gözleniyor. Taktik basit, İCG’yi yukarı çekip Latek Holding’de hisse satıyorlar. Tahtaya yön veren hesaplara bakıldığında her şey o kadar açık ki. Bir kurum İCG’de sürekli alıcı, Latek Holding’de satıcı. Büyük bir banka aracı kurumu hesabından gelen hisseler bu aracı kurum tarafından karşılanıyor, sonra da aynı hesaplardan piyasaya sürülüyor. Son üç günlük takasa bakıldığında bu kurum hep piyasa fiyatının çok altında maliyetlerle günü kapatıyor. Bu kurumdaki hesaplar mal çıkmak için kullanıldığı için işlemlerin ağırlıklı bir bölümü buradan yapılıyor ve bu yüzden de hesaplar zarar etmiş gibi görünüyor. Yapılan işlemler klasik mal çıkma operasyonlarından farksız. Sadece iki kurumun hesapları incelendiğinde neler yapıldığı çok açık görülüyor. 0.50 kuruş seviyesinden alınan hisseler 2 lira sınırından piyasa sürülmek isteniyor.
Vicdanlara sığmayacak bu işlemleri de bugünlerde Londra’ya yerleşmekte olan çete liderinin yaptığı öne sürülüyor..

EKSİ ÖZSERMAYE FİYATI ŞİŞİRİYOR

Diğer taraftan Genpower ile birleşme sürecine giren şirket için SPK kararları kritik önem taşıyor. Çünkü şirketi 64 milyon lira zarara uğrattıkları için ‘eski yöneticilerden istenilen para şirkete konulacak mı, konulmayacak mı?’ sorusunun henüz yanıtı yok. Bu ödeme şu açıdan önemli, eğer şirketin zarar ettiği miktardaki para kasaya aktırılırsa birleşme oranları değişiyor. Şöyle ki özsermayesi ekside olan bir şirket. Ceylan Giyim’de de aynısı olmuştu. Birleşme sürecinde halka açık şirketin özsermayesinin eksi olması demek, halka açık olmayan şirketin değerlemesini çok fazla etkiliyor. Birleşme rakamını şişiriyor. Özsermayesi eksi yani teknik olarak iflasa sürüklenen bir şirketle yapılan birleşmede çarpan fiyatları halka açık olmayan şirketin fiyatını uygulanan formülasyonun etkisiyle şişiriyor. Eksiyle artı toplandığı için ortaya ilginç bir tablo çıkıyor. Bu yüzden şirketin eski yöneticilerinin ödeyeceği 64 milyon lira önemli. O zaman Latek Holding’in özsermayesi artıya geçecek ve birleşme oranları değişecek. Bu yüzden SPK’nın aldığı kararlar sonrasında şirketin eski yöneticilerinin atacağı adımlar çok önemli!

ÖZSERMAYESİ EKSİ, PİYASA DEĞERİ 160 MİLYON

Birleşme yol haritasının ilk adımında SPK’nın müdahalesiyle karşılaşan hissede pozisyonu olan grubun paniklediği ve ellerinde hisseleri paraya dönüştürme hesapları yaptığı öne sürülüyor. Son günlerde hissede yapılan işlemler de bu iddiaları destekliyor.
Bu arada, 85 milyon lira sermayesi olan bağımsız değerleme şirketlerinin 46 milyon lira değerlediği Latek Holding’in özsermayesi yaklaşık 26 milyon lira ekside. Birikmiş geçmiş yıl zararı ise 90 milyon lirayı aşarken özvarlığı 2.3 milyon lira. Şirketin bugünkü piyasa değeri ise 160 milyon lira. Son günlerde birleşme sürecinden ziyade hissede pozisyonu olan manipülatörlerin yaptığı işlemler konuşuluyor…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kemal12 Aralık 2013 21:49

    Bu Kadar mi kafaan atma yorum olur..Kac jeneratör satan Firma taniyorsun kacinin bilancosundan haberin var arkadasim..Bu Firma sektöründe dünya liderlerinden biri..Sadece Yurt icine satis yapildigini mi saniyorsun sen..Söyle sadece komsu ülkelerre bir bak ve jenarötör ihtiyacinn ne Kadar oldugunu görürsün...

  • ufuk12 Aralık 2013 18:26

    jeneratörü kime satacaksın dünyada elektrik fazlası var kesintimi oluyor millet jenerator alsın dogalgazan elektrik üretiliyor bolca hidro elektrik sanralleri binlerce bide güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi var bakın çevrenize kaç kişi jeneratör almayı düşünüyor

  • kazım12 Aralık 2013 18:16

    hayırdır valizler hazırlanmış ne iş yoksa londraya mı kaçacaksın nereye kaçarsan kaç bu vicdansızlıkların hesabını vereceksin unutma peşindeyim

  • mehmet12 Aralık 2013 15:21

    lütfen,lateklojistik'e de bir el atın.ne ocaklar söndürdü.hissefiyatını,8.50tl'den,0.36krş'a kadr düşürdüler.48000tl zararla,ortada kaldı .bizi duyan yokmu?

  • Rüstem12 Aralık 2013 13:31

    Jeneratör firmalarının hepsi batıyor, Jeneratöre artık ihtiyaç yok, Elektrikler de kesilmiyor artık.

  • murat12 Aralık 2013 13:10

    borsagündem elbet KERVN daki işlemleri mercek altına almalıdır.Küçük yatırımcının sesi görevini layıkıyla yapacaktır.

  • GUNDEM12 Aralık 2013 12:31

    Borsa gundem niye kervansarayholding operasyonunu hiç yazmıyor? Kervansaray holdingteki operasyonuna koşullarına bir bakın bakalım neler dönüyor!Borsada halka açık Kervansaray hoding in ile borsa dışındaki Sis iplik textil birleşmeden önceki ve sonraki finansal tablolarını incelendiğinde hersey aşikar! ! Bu şirket birleşmesiyle kucuk yatırımcılar fena çarpılmış! Birleşme öncesi Kervansaray holdinin varlıklarının değerinden butun borcları çıkarıldığında varlıkları 90 milyon ediyordu ve 60 milyon lota bolunmuş, buna göre hisse defterdeğeri 1.50 lira cvarında. Buna karşın Sis iplik textin varlıklarının değerinden borclar çıkınca 170 milyon kalıyor. Tabi şirkete 528 milyon lot hak tanınıyor bu durumda hisse değeri 0.30 kuruş. Yani borsadaki şirkein 60 milyon lotuyla borsada olmayanın 528 milyon lotu birleşince hissenin defter değeri 0.50 kuruşa düşmüş. Spk nın belirlediği çağrı fiatı çok daha yukarıda olmalıydı veya kervansaray holdinin 60 milyon lotuna karşılık sis ipliğin patronlarına en fazla 120 milyon lot ihrac edilmeliydi. Ve şuan toplam şirketin işlem gören lotu 180 milyon olamlıydı. Yatırımcının abartılı sekilde hakkı yenmiş. Ayrıca bu birleşmeden önce kervansaray holdinin alacakları ve nakiti borcun iki katı ve buna ek olarakta yuklu duran varlıkları vardı, şirket finansman olarak çok ferahtı. Ama bu birleşme ile karşı şirketten buyuk borc yuku alınmış, sadece kısa dönemli 400 milyon borc, ve çoğunun ödeme zamanı gecmiş. ve kasadada hiç nakit yok. Devralınan borcla şirketin özsermayesi bayağı eksiye düşmüş. oysa birleşmeden önce Kervansaray holdinin finans durumu çok iyi idi. Birleşmeyle şirketin değeri uçte bire düşürülmüş. SPK bu birleşmeye bu koşullarda nasıl izin verir? veya finans durumu bukadar kötü olan borsadaki şirket sahiplerine ortaklıkta 528 milyon gibi yuksek oranda lot almalarına nasıl izin verir? ve yatırımcının varlığını bu borçlar içinde eritilmesine nasıl onaylar!? birleşimden önce çağrı fiatı en az 1.50 lira olmalıydı!

  • murat12 Aralık 2013 12:02

    Taktik çok basit; önce halka açık bir şirket satın alıyorsun, sonra halka açık olmayan şirketi bu şirket ile birleştiriyorsun ya da satıyorsun. Büyük bir kısmı borç batağı içerisinde olan şirketi dolaylı olarak halka açık konuma getiriyorsun. Bu satın alma ve birleşme nedeniyle halka açık şirket, patronun diğer şirketine borçlanıyor, bunun karşılığında ise tahsisli sermaye artırımı yapılıyor. Bütün risk halka açık şirketin üzerine yıkılıyor. Birleşme ya da satın alma sonrası ortaya çıkan yeni hisseler ise birleşme fiyatının yarısına borsada satılıyor. Paralar, patron, çantacı ve piyasa dolandırıcıları arasında paylaştırılıyor. Bugüne kadar gerçekleştirilen birleşme ve satın alma işlemlerinin tamamına bakın, senaryo aynı. Ortak, 3 ay önceki birleşme rakamının yarı fiyatına borsada hisse satıyor. İnsaf! 3-5 patron ve piyasa dolandırıcısının cebi dolacak diye bütün piyasanın geleceği riske atılıyor. Zaten sığ olan piyasada hissedeki fiyat hareketleriyle yatırımcılar bir bir avlanıyor. Geçmişte manipülasyon damgası yemiş isimler, çantacılar, kendisini finans dâhisi olarak tanıtanlar şimdi bu işleri kovalıyor. İşi biraz daha ileriye götürenler de var. Bazıları daha kolay hisse satmak için birleşme ve satın alma sonrası yeni ortaklık açıklamaları yapıyor, bazıları maden şirketlerine talip oluyor, bir kısmı da enerji santralleri alımı için girişim başlatıyor. Bu arada, birleşmelerde bağımsız denetim ve değerleme şirketleri de en az patronlar ve manipülatörler kadar suçlu! Neden patronlar birleşme sonrası değerleme fiyatının çok çok altında hisse satıyor? Birleşme öncesi kıymetli olan şirket, borsaya gelince değersizleşiyor mu? Değerleme şirketleri bu tablonun ortaya çıkmasına çanak tutuyorlar. Tabii karşılığını da alıyorlar. Normal yollardan halka açılması mümkün olmayan, borç batağına sürüklenmiş ne kadar şirket varsa aynı yöntem uygulanıyor. Patronların aklını çelen, kendi çıkarları için tüm piyasanın geleceğini riske atan isimleri ise bütün piyasa tanıyor. Toplasan bir elin parmaklarını geçmezler… Hepsinin akıl hocaları aynı… Bunlar da temizlense halka arz seferberliği de yatırımcı seferberliği de kısa sürede başarıya ulaşır

  • murat12 Aralık 2013 11:46

    KERVN a izin veren SPK bunlarada izin verecektir.

  • flamencı7212 Aralık 2013 11:40

    Halka arz sırasında şirketten ayrı olarak şirketlerin ana ortaklarından ve aracı krurumdan teminat mektubu istersen ortaklardan tahsil edilmesi gereken tazminatlar ortaya çıktığında peşlerinden koşmak zorunda kalmazsın...

  • Serkan12 Aralık 2013 11:05

    Jeneratör işi Dünya'da da bitti artık, hepsi zarar ediyor, kapanıyor yada batıyor. Artık elektrik kesintileri bile olmuyor, Jeneratöre artık ihtiyaç kalmadı.

  • necmettin12 Aralık 2013 11:05

    özsermayesi - olup da piyasada işlem gören belki 40 50 şirket var. bunlara işlem yaptırtan spkya ne demeli. carfa-b, emkel,tukas,tuddf, vestel vsvs. bir kere kar ettiğini görmedim kimse demiyor mu ya noluyor 10 senedir kar yok da nasıl ayaktasın

  • Tuncay12 Aralık 2013 09:48

    Vay VİCDANSIZLAR vay.