E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemLafarge'ın DEAŞ'a finansman sağlamasında istihbarat parmağı!---

Lafarge'ın DEAŞ'a finansman sağlamasında istihbarat parmağı!

Lafarge'ın DEAŞ'a finansman sağlamasında istihbarat parmağı!
01 Nisan 2023 - 15:28 borsagundem.com

Fransız çimento şirketi Lafarge'ın eski Üst Yöneticisi (CEO) Bruno Lafont, Suriye'deki faaliyetlerine devam edebilmek için terör örgütü DEAŞ'a ödeme yaptığı belirlenen şirkete, o dönemde Fransız istihbaratının sızmış olduğunu öne sürdü.


Şirketin 2007-2015 döneminde CEO'luğunu yapan Lafont, Fransız Liberation gazetesine verdiği röportajda, Fransız istihbarat unsurlarının, Lafarge'ın Suriye'deki faaliyetlerine 2014 yılına kadar sızdığı sonucuna vardığını belirtti.

"Lafarge'ın Suriye'de faaliyetlerine devam edebilmek için terörist grupları 2013-2014 yıllarında finanse ettiği" anlatılırken bugün ulaştıkları bulguların bundan çok farklı olduğunu savunan Lafont, "Öğrendik ki Fransız devleti ve istihbarat servisleri ile Lafarge arasında çok özel bir ilişki varmış. Bu nedenle son yıllarda öğrendiğim her şeyi yargıya aktaracağım" ifadelerini kullandı.

Lafont, dönemin istihbarat yetkilileri, cumhurbaşkanlığı askeri danışmanı gibi devlet yetkililerinin ifadelerinin de savunma gizlilikleri kaldırılarak alınması gerektiğini anlattı.

Ancak bunlar yapılırsa gerçeklerin açığa çıkacağına dikkati çeken Lafont, "Sanırım devletin bizimle ilgilenmesinin bir nedeni, fabrikamızın bulunduğu alanın terör karşıtı koalisyon ve Fransa için çok stratejik bir yerde olmasıydı. Bu nedenle yetkililer, bizi en hafifinden 'Suriye'de faaliyetlerimizi sürdürmeye' teşvik etti. Bizi derken şahsımı değil, büyükelçiler ve diğer yöneticilerle temas halinde olan arkadaşlarımı kastediyorum" görüşünü paylaştı.

Lafont, öte yandan fabrikada devletin yürüttüğü faaliyetlerden ve terör gruplarına yapılan ödemelerden haberdar olmadığını savundu.

Lafarge'ın DEAŞ'ı finanse ettiğini kanıtlayan belgeler yayımlanmıştı

Anadolu Ajansı (AA), 7 Eylül 2021'de Fransız şirketi Lafarge'ın, terör örgütü DEAŞ'ı Fransız istihbaratının bilgisi dahilinde finanse ettiğini kanıtlayan belgeleri yayımlamış ve dünya genelinde geniş yankı bulmuştu.

Belgelere göre Lafarge, terör örgütü DEAŞ'la ilişkisi hakkında Fransız istihbarat servislerini sürekli bilgilendirdi. Fransız istihbarat ve devlet kurumları, Lafarge'ı terörü finanse ederek insanlığa karşı suç işlediği konusunda uyarmadı ve bu durumu gizli tutanaklarda itiraf etti. DEAŞ, Lafarge'dan aldığı çimentoları sığınak ve tünel yapımında kullandı.

Şirket hakkında Haziran 2017'de açılan soruşturma kapsamında Lafarge'ın Yönetim Kurulu Başkanı Bruno Lafont'un da aralarında bulunduğu bazı üst düzey yöneticiler, "teröre finansman sağlamakla" suçlanmıştı.

Haziran 2018'de şirkete yöneltilen "insanlığa karşı suçlara ortak olmak" suçlaması, Kasım 2019'da düşürülmüştü.

Davaya müdahil sivil taraflar yolsuzlukla mücadele sivil toplum kuruluşu Sherpa ile Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi (ECCHR), suçlamanın düşürülmesine itiraz ederek Yargıtaya başvurmuştu.

Fransa Yargıtayı, 7 Eylül 2021'de Lafarge'ın Suriye'de DEAŞ'lı teröristleri finanse etmesi nedeniyle "insanlığa karşı suça ortak olmak" suçlamasının yöneltilebilmesinin önünü açan kararı almıştı.

Paris Temyiz Mahkemesi de 18 Mayıs'ta Suriye'de terör örgütü DEAŞ'a finansman sağladığı belgelerle ispatlanan Fransız çimento şirketi Lafarge'a "insanlığa karşı suça ortak olduğu" iddiasıyla soruşturma açılmasını onaylamıştı.

Şirketin Suriye'de kuruluşundan DEAŞ'a finansmana uzanan süreç

Dünyanın en büyük çimento şirketlerinden Fransız Lafarge, Suriye'de Mart 2011'de başlayan iç savaşa rağmen faaliyetini sürdürdü.

Terör örgütü DEAŞ'ın bölgeyi ele geçirmesine rağmen üretim faaliyetlerini sürdüren şirket, 2014'ün sonlarında çalışmalarını sonlandırdı ancak şirketin Çelebiye bölgesindeki faaliyetlerini devam ettirebilmek için DEAŞ'a "haraç" ödemenin dışında örgütten malzeme ve akaryakıt temin ettiği ifşa oldu.

Şirket, Temmuz 2015'te İsviçreli rakibi Holcim ile birleşerek isim değişikliğine gitti.

Tesisin bir bölümüne 2015 başlarında yerleşen ABD ve Fransız askerleri, Türkiye'nin 9 Ekim 2019'da Suriye'de terör örgütlerine karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı öncesinde, yaklaşık 4,5 yıl boyunca buranın bir kısmını üs olarak kullandı.

Lafarge, ABD'de DEAŞ'a yardımdan mahkum edildi

ABD'de de 18 Ekim'de Lafarge, New York Brooklyn'deki federal mahkemede anlaşma yoluna giderek "DEAŞ'a yardım" suçunu kabul etti ve 777,78 milyon dolar ceza ödemeye razı oldu.

Ancak Fransa'da 2016'dan beri kamuoyunda tartışılan "Lafarge'ın DEAŞ'a yardımı" yıllar geçmesine rağmen soruşturma aşamasında kaldı.

Konu Fransa'da yargıya intikal etse de hala ilerleme kaydedilmemesinin arkasında Fransız istihbaratının suç ortağı olması dolayısıyla meselenin örtbas edilmek istendiği değerlendirmeleri yapılıyor.

Fransa'daki soruşturmada sivil taraf olan ECCHR ve yolsuzlukla mücadele sivil toplum kuruluşu Sherpa ile birkaç muhalif isimden başka davaya ilişkin kamuoyuna açıklama yapan henüz çıkmadı.

Erdoğan'dan Lafarge'a sert eleştiri: Her şeyiyle açığa çıktı

 

Lafarge "DEAŞ'a yardım etme" suçunu kabul etti

 

Erdoğan’dan ‘Lafarge’ açıklaması: Macron’a da söylemiştim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Zavlatan 02 Nisan 2023 02:33

    Bu ve benzer soytarılıkların hesabının sorulabilmesi için, bedelinin ödetilmesi için , ülkemizin daha da güçlenmesi için cumhur ittifakının devam etmesi şart.

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM01 Nisan 2023 18:13

    ABD kendisini o kadar kurnaz zannediyor.Deaş yalandan kurdular ki bak biz suriyede PKK kurduk fakat deaş la mücadele etmek için diyor milleti resmen aptal yerine koyuyorlar.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL01 Nisan 2023 18:12

    Tamam da Deaş ve PKK YPG kuran silahlandıran kullanan abd ye kimse neden ceza kesemiyor.

  • Yorum01 Nisan 2023 17:58

    Öyleyse Fransız devleti deaş a para aktarmış yani finanse etmiş öyleyse cezayı kim verecek uluslararası Bi divana çıkması gerek ayrıca pkk ya yardım eden amerikada o divana çıkması lazım biri birine öteki öbürüne destek verip suriyeyi karıştırdılar bugün putin e bok atanların kim oldukları ortada aynısını ırakı işgal ederken de yaptılar ırakla İranı 10 yıl boyunca savaştıranlarda bunlardı unutmayın biri zelinsye anlatsın kendisi aktör oldugu için bilemeyebilir şu an Rus kuvvetlerinin içinde ve ukrayna ya açıktan destek veren abd lilerin olmadığının garantisi var mı bunlar savaşı istedikleri şekilde arttırıp azaltıyorlar