E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKuzey Kore'den, Güney Kore ve ABD'ye sert uyarı---

Kuzey Kore'den, Güney Kore ve ABD'ye sert uyarı

Kuzey Kore'den, Güney Kore ve ABD'ye sert uyarı
18 Şubat 2023 - 08:12 borsagundem.com

Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore’nin askeri tatbikatlara devam etmesi halinde güçlü bir şekilde yanıt vereceği tehdidinde bulundu.

Kuzey Kore'yi yeniden "düşman" ilan eden Güney Kore'nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile yıllık askeri tatbikatlara hazırlanmasına Kuzey'den sert tepki geldi.  

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "ABD ve Güney Kore, bir taarruz hazırlığı olarak görülen askeri tatbikatlar için önceden duyurulan planları uygulamaya koyarlarsa, Kuzey Kore'nin daha önce hiç görülmemiş derecede güçlü ve kararlı karşı tepkisi ile karşılaşacaklardır" denildi.

ABD'yi iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırmakla suçlayan Bakanlık, Washington'u ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) Pyongyang'a baskı yapmak için "yasadışı düşmanca bir politika aracı" olarak kullanmakla suçladı.

Bakanlık ayrıca, Kuzey Kore'nin bu yıl düzenli tatbikatlar dışında "herhangi bir özel askeri eylemden kaçındığını" ancak iki ülkenin planladığı tatbikatların "gerilimi tırmandıran ciddi bir girdap" yaratacağını da ileri sürdü.

"ABD her sorunu kas gücüyle çözemez"

ABD'nin her sorunu "kas gücü göstererek çözme" yoluna başvurarak Kuzey Kore'yi "kışkırtmaya" devam etmesi durumunda ise, aynı seçeneğin Pyongyang için de geçerli olacağı ve normal askeri faaliyetlerin ötesinde "ek eylemlerin" yeniden gözden geçirileceği uyarısında bulunuldu.

Açıklama, Seul ile Washington'un Kuzey Kore'nin nükleer tehditlerine karşı "ortak masa başı tatbikatları" ve her yıl gerçekleştirilen bahar tatbikatlarının gelecek ay başlayacağını duyurmasının ardından yapıldı. 

Nükleer silahlara sahip Kuzey Kore geçen yıl ABD'yi vurabilecek kıtalararası balistik füzeler (ICBM) de dahil olmak birçok denemede bulunmuştu. Bu denemeler sonrasında komşu Güney Kore ve Japonya alarma geçmişti.

Seul ile Washington'un planladığı "Caydırıcılık Stratejisi Komitesi Masa Başı Tatbikatı" olarak adlandırılan nükleer tatbikatın 22 Şubat'ta Pentagon'da yapılacağı belirtildi. Mart ayı ortasında ise iki ülke Güney Kore'de 11 günlük tatbikat gerçekleştirecek. 

Güney Kore Savunma Bakanlığı yayınladığı son raporda 2018'den beri ilk defa Kuzey Kore'yi "düşman" olarak nitelendirmiş, "Nükleer programından vazgeçmeyen ve askeri tehdit oluşturmayı sürdüren Kuzey Kore rejimi ve ordusu bizim düşmanımızdır" denilmişti. (Euronews)

Kuzey Kore'den, Güney Kore ve ABD'ye uyarı

4 yıl sonra bir ilk: ABD'den Kuzey Kore'ye gözdağı!

Güney Kore-ABD tatbikatına süpersonik uçaklar katılacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)