E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKuzey Kore'de halk açlıktan ölecek---

Kuzey Kore'de halk açlıktan ölecek

Kuzey Kore'de halk açlıktan ölecek
07 Kasım 2021 - 14:38 borsagundem.com

Kıtlık krizi ile karşı karşıya kalan Kuzey Kore'de hükümet halka 'daha az yiyin' talimatı verdi.

Kuzey Kore hükümeti, vatandaşlarının 2025 yılına kadar daha az yemeleri gerektiği konusunda uyardı.

Kuzey Kore'den kış yaklaştıkça çevresel felaketlere karşı savunmasız olan birçok insanın açlıktan ölebileceğine dair endişe verici uyarılar geliyor. Güney Kore'de sığınmacılar, Kuzey'de yaşayan ailelerinin açlık çektiğini söylüyor.

Kuzey Kore'den haberler paylaşan Haber platformu Daily NK'nın editörü Lee Sang Yong, "Bize sürekli sokaklarda yetim çocuk sayısının arttığı ve açlıktan dolayı ölümlerin gerçekleştiği haberleri geliyor" ifadelerini kullandı.

Sang Yong, ülkede bu yıl gıdaya erişimde zorluğun ve kıtlığın beklenenden de fazla olduğu için birçok insanın acı çektiğini ifade etti.

İLETİŞİM GİTTİKÇE ZORLAŞIYOR

Kuzey Kore'den haber almak gittikçe zorlaşıyor. Korona virüsün Çin'den yayılmasını önlemek için ülkenin sınırları Ocak ayından beri kapalı. İnsanlar Güney Kore'de yaşayan aileleriyle iletişim kurmak için büyük bir risk alıyor. Resmi olarak kaydedilmemiş cep telefonuyla yakalananlar ise işçi kamplarına gönderilebiliyor.

Buna rağmen birçok insan sevdiklerine veya Güney Kore'nin başkenti Seul'daki haber kanallarına mektup ve sesli mesajlar gönderiyor.

KITLIK YAKLAŞIYOR

Kuzey Kore, tarihi boyunca sık sık gıda kıtlıkları yaşadı ama bu sefer korona virüs yüzünden durum iyice vahim hale geldi. Ülkenin lideri Kim Jong-un, krizi 1990'larda Sovyetler Birliği'nin çöküşü ardından yaşanan ve Zorlu Yürüyüş ismi verilen, binlerce kişinin öldüğü açlıkla mücadele sürecine benzetti.

Durumun henüz bu kadar kötü olmadığı düşünülüyor, en azından şimdilik. Kuzey Kore'nin Çin ile sınırını açması bekleniyor ancak ülkenin büyük zarar görmüş ekonomisini onarmak için ne boyutta ticaret ve yardıma ihtiyaç olacağı henüz bilinmiyor.

On binlerce insan ve askerin pirinç ve mısır toplamak için tarlalara gönderildiği iddia edilirken, Birleşmiş Milletler (BM) ülkenin gıda tedarikinde 2-3 aylık bir eksiklik olduğunu tahmin ediyor.

Daily NK editörü Sang Yong, konuya ilişkin olarak "Hasat süresinde hırsızlık ve dolandırıcılıktan oluşabilecek kaybı en aza indirmek için çok sıkı bir cezalandırma stratejisi geliştirildi. Ülkeyi korku sardı" ifadelerini kullandı.

Geçen hafta Güney Kore'deki Hükümet ve Ulusal İstihbarat Örgütü'nde (NIS) kapalı bir meclis oturumu gerçekleşti. Oturuma katılan meclis üyelerine göre Kim Jong-un, ülkenin ekonomik durumunun çok hassas olduğunu söyledi.

NIS'in ülkede aynı zamanda ilaç ve tıbbi ürün kıtlığından dolayı tifo gibi hastalıkların hızla yayıldığını söylediği iddia ediliyor.

Ülkede gittikçe büyüyen endişe haline ek olarak devletin medya kanalları hasat kaybını önlemek için hazırladıkları planı ve propaganda afişlerini dağıtıyor.

İKLİM KRİZİ İLE MÜCADELE

Kuzey Kore şu anda gıda tedarik sistemiyle ilgili iki önemli sorunla karşı karşıya. Bunlardan ilki kullandığı çiftçilik yöntemleri.

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang geçtiğimiz yıllarda askeri teknolojiye çok büyük yatırım yapmasına rağmen uzmanlar hızlı ve verimli çiftçilik için gerekli altyapının olmadığını söylüyor. Kore Kırsal Ekonomi Enstitüsü'nden Choi Yongho, "Gıda üretimindeki sıkıntının başlıca sebebi yetersiz sayıda tarım ekipmanının olması" ifadelerini kullandı.

Ülke, ABD istihbarat ajansları tarafından iklim değişikliğinin etkilerine karşı en savunmasız 11 ülkeden biri olarak listelendi ve gıda üretimi yapabileceği sınırlı sayıda alanının tehlikede olduğu ifade edildi.

Stratejik Risk Konseyi üyesi Catherine Dill, "Kuzey Kore şiddetli yağmur ve seller gibi doğal afetlere karşı savunmasız bir durumda olduğu için pirinç ve mısır tarımında ciddi sorunlar yaşanabilir" diyor.

2019 yılında yayımlanan Yeşil İklim Fonu raporuna göre Kuzey Kore'de yıllık ortalama hava sıcaklığının 2050 yılına kadar 2.8-4.7 derece artması bekleniyor.

GÜNEY KORE BERABER ÇALIŞMAK İSTİYOR

Güney Kore yetkilileri, Kuzey Kore ile iki ülkeyi de etkileyecek iklim krizi sorunu üzerine birlikte çalışmak istiyor.

Pyongyang'ın Birleşik Krallık Büyükelçisi bu hafta gerçekleşen COP26 zirvesine katıldı. Güney Kore Çevre Bakanı Han Jeoun-ae, Glasgow'da Kuzey Kore yetkilileriyle buluşup iş birliği üzerine konuşmak istediğini belirtti.

ABD'den Kuzey Kore'ye kritik uyarı

Japonya Başbakanı açıkladı. Yine Kuzey Kore, yine balistik füze

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • pala08 Kasım 2021 12:55

    rusya ve çinden üzülen olmaz ölenlere. dertlenen yine domokratik batı olur

  • Ali Taş07 Kasım 2021 21:41

    Oraya kemali merali temeli kahvaltıya gönderelim güçledirilmiş bişeye geçsinler hemen düzelsinler

  • tepkili12307 Kasım 2021 19:21

    kuzey kore aleyhine hiçbir habere inanmıyorum. sonuçta adamlar propaganda üzerine haberler basıyor. adamlar ülkelerinde mis gibi yaşıyorlardır. 

  • manyak herif07 Kasım 2021 21:25

    BİR YORUM-Güzel bir benzetme yapmışsın çok güldüm.heheheee

  • Bir yorum07 Kasım 2021 19:51

    Kolayı var;  def olur gidersin görürsün!   Aynı zamanda bir mikrop eksilmiş olur. Geri dönemezsin nasılsa; Seni köpek zan edip yerler.

  • Cego07 Kasım 2021 18:34

    O yüzden mi Süleymaniye’yi kaçırdınız

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU07 Kasım 2021 17:21

    abd bu ülkeyi ikiye böldürüp kendi emellerine kullanmakta.guney kore yi kendisine köle etti ve kuzey kore yi de düşman yaparak diğer ülkeleri korkutarak diğer ülkeleri de köle edip sürekli silah satmaktadır.yazık değil mi bu ülkelere ne için sırf para için.aslında bu iki ülke birleşmeli tekrar.

  • Devran07 Kasım 2021 17:10

    Çin ve Rusya var, yardım istesin .

  • Yeni Dünya 07 Kasım 2021 16:45

    Yanlış talimat ... Doğrusu ; birbirinizi yiyin olmalıydı :))

  • azılı solcu07 Kasım 2021 16:42

    kuzey kore rejimi,halkın kendi kendini yönetmesi,komin bir yapısı ve feodal  ve küresel güçlere karşı dik duruşuyla tam örnek alınacak bir ülkedir.yiğit liderimiz sayın kılıçdaroğlu da başa geldiğinde ilk iş olarak bu ülke ile ilişkileri geliştirmek ve onların öğretilerini ülkemizde uygulamak olucaktır.sayın kılıçdaroğluna güveniyor ve inanınıyoruz.her şey güzel olucak.

  • mehmet07 Kasım 2021 15:38

    komünizmin yaşantısı açlıktır.