E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKuzey Irak'ta seçimler erteleniyor---

Kuzey Irak'ta seçimler erteleniyor

Kuzey Irak'ta seçimler erteleniyor
02 Ekim 2017 - 07:56 borsagundem.com

K. Irak’ta kasımda yapılması beklenen başkanlık ve genel seçimlerin ertelenmesi planlanıyor.

Referandum sonrası Bağdat yönetimi ile kurulacak diyalog ve seçilecek müzakere heyetinin oluşması, yurt dışında görevlendirilecek “bağımsızlık heyeti” dahil bir dizi acil konuyu görüşmek için bir araya gelen Kürt yönetimi, önemli kararlar alma aşamasında. Barzani’nin görev süresinin dolması, parlamentonun kapalı olması dahil siyasi partiler arasındaki sorunların giderilmesine yönelik sorunlar yönetimin önünde bekliyor.

Destek arayışı

Kendisine muhalefet eden Değişim Hareketi (Goran) ve İslami Komal Partisi ile yaşanan sorunları ortadan kaldırmak için diğer grupların da içinde yer alacağı kapsamlı toplantı yapmaya hazırlanan Mesud Barzani, bağımsızlık seçeneğinin öne alınması halinde tüm kesimlerin desteğini arkasında görmek istiyor. “İstiklal Konseyi” adını alması beklenen, bölgedeki siyasi, etnik ve dini liderlerin içinde yer alacağı yapılanmaya Barzani’nin başkanlık edeceği bildirildi.

Kasımda yapılacağı açıklanan ancak referandum sonrası ortaya çıkan durum nedeniyle ertelenmesi gündemde olan başkanlık ve genel seçime ilişkin yeni bir takvim üzerinde duruluyor. Barzani önümüzdeki seçimde başkanlığa aday olmayacağını tekrarladı.

Konsey karar verecek

Barzani’nin yerine kimin oturacağı konusunda uygun isim arayışı başladı. Adaylar arasında eski Başbakanı Berham Salih ve İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Genel Sekreteri Salahaddin Bahaddin’in isimleri öne çıkıyor. Üzerinde anlaşmaya varılacak bir ismin belirlenmesi sonrasında seçimlere gidilecek ve bölge başkanı ile parlamento üyeleri seçilecek. Başkanlık sonrası geri plana çekilecek Barzani’nin kurulacak “İstiklal Konseyi”nin başına geçmesi bekleniyor.Uygulamaya geçirilecek kararlar arasında Bağdat’ın diyaloğu kesmesi halinde, Kürt yönetiminin tek taraflı bağımsızlık ilanına dair karar da Barzani’nin başında olacağı İstiklal Konseyi tarafından alınacak. Öte yandan Referandum Yüksek Konseyi’nin adı IKBY Yüksek Siyasi Başkanlık olarak değiştirildi.

Mesud Barzani: Artık ölebilirim

Referandum sonrası ilk söyleşisini, Fransız yazar Bernard Henry-Levy ile yapan Barzani, “Birisi bana şunu anlatmıştı: sizin devlet adamlarınızdan birisi, Fransa’nın 1918’de Almanya’ya karşı zafer kazandığı gece ‘Artık ölebilirim’ demiş. Ben de bu sabah böyle hissediyorum” dedi. Bir suç işlemediklerini savunan Barzani, “Irak ve BM Şartı’nı ihlal etmedik. Bu oylama tek taraflı bağımsızlık ilanıyla değil, Bağdat’la dürüst müzakere süreci başlatmakla ilgiliydi” diye konuştu. Barzani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un arabuluculuk teklifini kabul etmekten onur duyacağını belirtti.  (MİLLİYET)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)