E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKuzey Irak petrolü testi geçti---

Kuzey Irak petrolü testi geçti

Kuzey Irak petrolü testi geçti
24 Aralık 2013 - 03:20 borsagundem.com

Bakan Yıldız, dolar kurunun 1 kuruş yükselmesinin enerjide 4 milyar dolarlık ek maliyet getirdiğini söyledi, "K. Irak petrolünün akışı yakın" dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Kuzey Irak petrolü Silopi’ye kadar hem korozyon, hem de test çalışmalarını tamamlamıştı. Şimdi de Ceyhan’a kadar geldi. Akış da tabii ki bunların arkasından başlayacaktır” dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu ve beraberindeki heyeti, bakanlıkta kabul etti.

Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani’nin açıklamalarını son derece olumlu bulduklarını belirten Yıldız, şöyle konuştu:

“Şehristani ile Bağdat’ta yaptığımız görüşmeler çerçevesinde bu petrolün buradan akacağına inanıyorum. Şehristani açıklamasında, Kuzey Irak petrolleri, dolayısıyla Irak’ın petrollerinin dünyaya Türkiye üzerinden  açılabileceğini söyledi ve 3 tane temel şartından bahsetti. Bu temel şartların Türkiye’nin ister kamu şirketleriyle, ister özel sektör şirketleriyle beraber sözleşmelere dercedilen, sözleşmelerin içerisinde bulunan noktalar olduğunu söylemem lazım. Miktarın tespit edilmesi, Bağdat tarafından aynı şekilde bunların tesbiti, bunların paralandırılması ve aynı zamanda Birleşmiş Milletler’in yüzde 5’lik savaş tazminleriyle alakalı blokajın bulunması... Bunların her birisi o  sözleşmelerde yer aldığı için, bu, Irak’ın normalleşmesine, gelişmesine ve gelirinin artmasına yolaçacaktır."

Yıldız, şöyle devam etti:
“Başından beri Merkezi Irak Hükümeti yetkililerinin, onların tespit ettiği kişilerin refakatiyle beraber bu işin başlayacağını söylemiştik. Her zaman tekrar ediyorum, bu petrol Türkiye’nin petrolü değildir. Bu petrol, Irak’ın petrolüdür. Her tür miktarına onların paralandırmasına kendilerinin refakat etmesi kadar tabii ve doğru bir şey yoktur. Bu şekliyle de inşallah işlem başlamış olacak. Zannediyorum önümüzdeki hafta bu konuyu da değerlendiririz.”


KURUN FİYATLARA ETKİSİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doların 2 liradan 2.10 liraya çıkmasının Türkiye’nin enerji faturasına 4 milyar dolar ek yük getirdiğini söyledi. Bunları sanayiciye, tüccara, vatandaşa yansıtmamak için çaba gösterdiklerini dile getiren Yıldız, kurdaki artışa paralel olarak elektrik ve doğalgazda fiyat artışı olup olmayacağına yönelik ise, “Onun için biraz daha süremiz var. Ay sonunda bu değerlendirmeleri yapacağız” ifadelerini kullandı.

Sektör temsilcileri ise BOTAŞ’ın kurdan yaklaşık 1.7 milyar dolar zararının oluştuğunu belirterek, “4 milyar dolar biraz yüksek bir rakam. Belki başka bir hesaplaması vardır Sayın Bakanın” yorumunu yapıyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, geçtiğimiz aylarda dövizdeki artışı yorumlarken, “Petrol fiyatlarındaki 10 dolarlık artışın cari açığa yansıması 4.7 milyar dolar” demişti. Konuyla ilgili görüştüğümüz bir doğalgaz sektörü temsilcisi, “Devlet kendi cebinden, tüketicinin cebine koyabilir. Ancak özel sektörün getirdiği 10 milyar metreküp (bcm) gazı pazarlayan toptancılar zor durumda. BOTAŞ, 36 milyar metreküp doğalgazı dolar ile alıyor, TL olarak satıyor. Alış fiyatı ortalama 440 dolar. Piyasaya satış fiyatı ortalama 393 dolar. Yani BOTAŞ daha alım-satım aşamasında 50 dolarlık bir sübvansiyon uyguluyor. Bu rakamlara göre BOTAŞ’ın kur artışından yaklaşık 1.7 milyar dolar zararı var. YİD ve EÜAŞ santrallerine 100 lira ekstra maliyetle satıyor olmasına rağmen, alım ve satım arasında 50 dolar fark var” şeklinde konuştu.

NİSAN AYINDA ZAM BEKLENTİSİ VAR

Kur artışından elektrik üreticilerinin etkilenip etkilenmediğine yönelik sorumuza, bir elektrik sektörü temsilcisi şu yanıtı verdi: “Doğalgaza bir zammın ocak ayında olacağını sanmıyoruz ama yerel seçim sonrasında nisan ayında bir zam gelebilir. Öyle bir zam, doğalgaz santrallerinin belini ciddi büker. BOTAŞ yetkilileri mutlaka zam ihtiyacı olduğunu dile getiriyor.”

"FATURALAR DOLARA ENDEKSLENSİN"

Toptan satış şirketleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile görüşmelerinde tartışma yaratacak bir öneriyi de gündeme getirdi. O da, doğalgazın son tüketiciye TL yerine dolara endekslenerek satılması. Böylelikle kur riskini üstlenmek zorunda kalmayacaklarını ifade eden bir sektör temsilcisi, “Sektörde doğalgazın dolara endekslenerek satılması seslendiriliyor” dedi.

ELEKTRİĞİN DE MALİYETİ ARTIYOR

Bir finans sektörü temsilcisi, gaz maliyetlerindeki artışın, elektrik maliyetlerini de arttırdığını söyledi. Sektör temsilcisi, şöyle konuştu:  “Bakan Yıldız’ın açıkladığı 4 milyar dolarlık rakam bana makul geliyor. Çünkü kur artışının etkisi kartopu gibi büyüyor. BOTAŞ, maliyetleri artınca geçmişte de bu maliyetleri yansıtmak zorunda kaldı. Gazla üretim, elektrik üretim portföyünün yarısını oluşturuyor.”

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)