E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKuzey Irak petrolü okyanusta---

Kuzey Irak petrolü okyanusta

Kuzey Irak petrolü okyanusta
08 Haziran 2014 - 07:59 borsagundem.com

Kuzey Irak petrolü, ABD’nin ve Bağdat’ın engelleri sonrası halen okyanus açıklarında dolaşıyor

Kuzey Irak’tan Ceyhan’a gönderildikten sonra tankerle yola çıkan petrol, okyanusta kaldı. İtalya’ya gitmek için yola çıkan, ancak, Bağdat yönetimi ve ABD’nin de girişimleri sonucu potansiyel alıcılarıyla buluşamayan Kürt petrolü, Fas kıyılarında da uzun süre kalamadı. Petrol satışını denetim altına almakta kararlı olan Bağdat yönetimi ise Türkiye aleyhine açtığı tahkim davasında kendi hakemini atadı. Türkiye’nin de kendi hakemini göndermesinin ardından tahkim davası bağımsız uzmanların da katılımıyla görülmeye başlanacak.
 Kürt yönetimi tarafından Irak merkezi yönetiminin itirazına rağmen Ceyhan’a gönderilen petrol iki hafta önce United Leadership adlı tankere yüklendi. Son olarak Fas’ın Muhammediye limanına demirleyen tanker, yükünü burada da boşaltamadı. İki gün demir atan tanker daha sonra Fas’tan uzaklaştı.

Çıkış rotası İtalya

Kayıtlara göre Ceyhan’dan Sicilya’ya gitmek için yola çıkan geminin, son konumu itibarıyla Atlantik Okyanusu açıklarında olduğu belirtildi. Tankerin yükünü nereye boşaltacağı sorusu belirsizliğini konuyor. Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre potansiyel alıcılar, Türkiye aleyhinde tahkim başvurusunda bulunan Bağdat yönetiminin, kendileri için de benzer bir süreç başlatacağınden endişeli. Bağdat yönetiminin, Avrupa’daki potansiyel alıcıları da izleyebilmek için önlem aldığı belirtildi. Ceyhan’ın depolama kapasitesi sınırlı olduğu ve Kuzey Irak’tan petrol ihracı devam ettiği için petrolün bir süre daha uluslararası sularda, tankerde kalabileceği tahmin ediliyor.
Bu arada Kuzey Irak petrolünde 2. tanker de denize açıldı. İkinci sevkıyat Malta bayraklı Seamusic tankeri ile yola çıktı.

Türkiye’nin hakemi bekleniyor

Bakan Taner Yıldız geminin kaybolduğuna yönelik iddiaların sorulması üzerine, “2.8 milyon varil civarında şu anda depoladığımız bir rakam var. Onlar sattıkça biz de bunun sevkıyatını yapacağız” dedi.
Türkiye’nin Kuzey Irak petrolünün ihracına başladığını açıklamasının ardından, Bağdat yönetimi, tahkim süreci başlatmıştı. ABD de Irak merkezi hükümetinin onayı olmaksızın yapılan ihracatları desteklemediğini açıklamıştı. Yıldız, tahkim sürecindeki son durum için de “Irak, Türkiye aleyhine açtığı tahkim davasında kendi hakemini atadı. Türkiye’nin de hakemini atamasıyla alakalı süre var. O süre içerisinde atayacak ve sonrasında 3. hakem heyeti başkanı olarak da o hakem heyeti atanacak. Biz  herhangi bir tahkime gitmeksizin iki kardeş ülkenin birbirini anlayabileceğini ve bizim de anlatacaklarımızın olduğunu kendilerine her vesileyle anlatıyoruz” bilgisini verdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)