E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurumsal yatırımcı Bitcoin’in yardımına koşuyor---

Kurumsal yatırımcı Bitcoin’in yardımına koşuyor

Kurumsal yatırımcı Bitcoin’in yardımına koşuyor
25 Şubat 2021 - 10:12 borsagundem.com

Bitcoin’in son aylardaki ani yükselişi dikkat çekti. Kripto parada 2017 yılında görülen rallide bireysel yatırımcıların ilgisi öne çıkarken, şimdi kurumsal yatırımcı Bitcoin’in yardımına koşuyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin son aylarda hızlı bir yükseliş yaşadı. 2017 yılında gerçekleşen rallide hikayenin odak noktasında Bitcoin’e ve diğer kripto paralara ilgi göstermeye başlayan bireysel yatırımcılar vardı. 2020 ve 2021 yıllarında ise Bitcoin ve kripto paralara yönelik destek kurumsal yatırımcılardan geliyor. Bununla birlikle net varlığı yüksek bireyler, aile ofisleri ve Paul Tudor Jones gibi dünyanın en zengin isimleri dikkat çekiyor.

Yine de kurumsal desteğin Bitcoin’in yardımına koşması ya da borsalardaki en büyük şirketlerden Bitcoin’e yönelik destek düşündürücü. Birçok merkez bankası ve hükümet Bitcoin aleyhinde görüş bildirmiş olsa da, Çin hükümetinden Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanına, Bitcoin’e yönelik kurumsal destekte küçük çatlaklar var. ABD’de belediyeler şehirlerin varlıklarını Bitcoin’e yatırmayı düşünüyor. Bu fikir Miami Belediye Başkanı Francis Suarez ile öne çıksa da, diğer siyasiler de ılımlı yaklaşıyor.

Forbes’un haberine göre, yerel hazine ve hükümet hazinesi üzerinde kontrol sahibi olan kişiler Bitcoin dostu yasaların geçmesine yardımcı olmakla kalmayıp, şehir bütçelerini ya da devlet hazinesini doğrudan Bitcoin alımı yapmak için kullanabilirler. 

ABD’de yerel yönetimlerin Bitcoin alımı yapması ise, dünyadaki diğer şehirler için örnek teşkil edebilir. Merkezi ve yerel hükümetler kadar merkez bankalarının Bitcoin alımı gerçekleştirmesi ve kripto parayı benimsemesi yavaş bir süreç olabilecek olsa da, yerel yönetimlerdeki genç nesil bir deney olarak Bitcoin alımını destekleyebilir.

Borsalarda işlem gören şirketler şimdiden Bitcoin’i benimsemeye başladı. Son dönemde öne çıkan yatırımcılar arasında ise MicroStrategy ve Michael Saylor ile Tesla oldu. Tesla ise  yakın zamanda 1,5 milyar dolarlık Bitcoin alımı gerçekleştirdi. Kurumsal şirketler Bitcoin alımına başlarken, borsalarda işlem gören şirketler faaliyet gösterdikleri alan doğrudan kripto paralarla ilişkili olmasa da Bitcoin alımı yapmaya başlayacak. Örneğin Bitcoin madenciliği şirketleri ya da Bitcoin borsası oluşturma hedefinde olanlar.

Bu süreci yönetenler ise, Square’in kurucusu Jack Dorsey gibi şirket kurucuları olacak. Square’in yakın zamanda yaptığı 170 milyon dolarlık Bitcoin alımına benzer bir şekilde, şirketler dipten alım yapmayı hedefleyecek. Bu durum ise Bitcoin’in fiyatında sağlam bir zemin oluşturacak. Bunun sonucunda ödeme alanı ve kurumsal desteğin ötesinde ilginç etkiler görülecek. Jack Dorsey yakın zamanda Jay-Z ile işbirliği yaparak, şimdiye kadar kurulan en büyük Bitcoin geliştirme fonunu oluşturdu.

Aynı zamanda Elon Musk’ın açıklamasının ardında Bitcoin ekosistemine yönelik bir destek de görüldü. Ortaya atılan fikirde Tesla’nın ürettiği araçların Bitcoin’le alınabileceği söylendi ancak açıklamanın derinliği dikkat çekiyor. Tesla’nın mikro ödemeleri bir örnek oluşturabilir. Aynı yöntemi diğer girişimcilerin de uyguladığını görebilir ve Bitcoin alımı yaptıklarına şahit olarak, Bitcoin yeniliklerinin gelişimini desteklediklerine tanıklık edebiliriz.

Bitcoin’e milyarlarca dolarlık yatırım yapan ilk isim olan Saylor’ın rolü ise dikkat çekici. Saylor’ın teşviki ve bilgisiyle diğer şirketler de Elon Musk’ın ve Saylor’ın adımlarını izleyebilir.

Merkez bankaları ve hükümet varlık fonları liderlerinin birçoğu Bitcoin aleyhinde açıklamalarda bulunuyor. Şimdi Bitcoin kullanan ülkelerin birçoğu, küresel ticaret ya da finansal rejiminden dışlanmış oldukları için kripto paraya mecbur kalıyor. Örneğin ABD’nin yaptırım uyguladığı Venezuela ve İran gibi ülkeler kripto paralara yöneliyor. Yine de para birimi swapları ve daha fazlasıyla birlikte gelen merkezsizleştirme fikrinde deneysellik sinyalleri bulunuyor.

Daha fazla yerel yönetimin Bitcoin’i benimsemesiyle ve daha fazla kanun yapıcının Bitcoin’e ılımlı yaklaşmasıyla, yeni jenerasyon düzenleyicilerin Bitcoin’e yönelik yaklaşımlarında değişiklik olabilir. Belki de Bitcoin’e yönelik şaşırtıcı bir kitlesel kabulle birlikte, merkez bankalarının onayı olmaksızın kaçınılmaz bir yükseliş görülebilir. 

Tahvil faizlerindeki yükseliş kafaları karıştırıyor

 

Altında tahvil düşüşü sürüyor

 

Powell korkuları giderdi, Wall Street coştu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)