E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKurum: 5 termik santral tamamen kapatıldı---

Kurum: 5 termik santral tamamen kapatıldı

Kurum: 5 termik santral tamamen kapatıldı
01 Ocak 2020 - 19:19 borsagundem.com

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Çevre Kanunu'nu gereği 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çevre yatırımlarını 31 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlamaları gereken 13 termik santralle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında 2020 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni yılın ülkeye ve aziz millete hayırlar getirmesini, çevrenin, doğanın, insanın sağlığının en güzel şekilde korunduğu, herkes tarafından gözetildiği, tabiat varlıklarının hem sayısının hem de kalitesinin arttığı, artırıldığı bir yıl olması temennisinde bulundu. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak yaptıkları her projede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonunda, özellikle doğayı ve vatandaşların sağlığını korumak, çocukların daha sağlıklı bir ülkede yetişmesini sağlamak gibi vazifeleri bulunduğuna işaret eden Kurum, bunun için 81 ilde 7 gün 24 saat çalıştıklarını, vatandaşın sağlığına etki eden veya etme ihtimali olan her alana müdahale ederek milletin lehine kararlar aldıklarını vurguladı. 

Bakan Kurum, çalışmalarını, milletin talepleri ve çevre hassasiyeti doğrultusunda, kararlılıkla sürdürdüklerine işaret etti. 

Termik santrallerle ilgili müşterek komisyon kuruldu
Ülke genelinde denetimlerini aralıksız sürdürdükleri 52 kömür ve linyit yakıtlı termik santralin bulunduğunu aktaran Kurum, yasal düzenlemelerle 2013 yılından itibaren, termik santral tesislerine 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nun geçici 8'inci maddesine göre, gerekli çevresel yatırımları yapmaları ve izinlerini almaları için 31 Aralık 2019 tarihine kadar süre tanındığını hatırlattı. 

Her bir tesisin bu süre zarfında filtre ve baca gazı arıtma gibi çevresel yatırımları tamamlaması gerektiğini dile getiren Kurum, tüm bu yatırımların takip edilmesi için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile müşterek komisyon kurulduğunu bildirdi. 

Elektrik üretim tesislerinin iş termin planlarını komisyona sunduklarını ancak bu tesislerin bir kısmının iş termin planlarında değinilen çevre yatırımlarını tamamlamadığını tespit ettiklerini aktaran Kurum, şirketlerin bu yatırımları tamamlaması için süre uzatımına dair yakın zamanda bir yasal düzenlemenin yapıldığını ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, vatandaşların sağlığını her şeyin üstünde tutarak termik santrallerle ilgili düzenlemeyi veto ettiğini anımsattı. 

Bakanlık olarak bu süreçte, elektrik üretim tesislerinin yöneticileriyle bir araya geldikleri bilgisini veren Kurum, termik santrallerle ilgili yaptıkları inceleme ve denetimler çerçevesinde alınması gereken tedbirler konusunda gerekli uyarıları defaatle yaptıklarını, milletin sağlığını ilgilendiren konulardaki kararlılıklarını termik santral temsilcilerine ifade ettiklerini anlattı. 

Son tahlilde termik santrallere ilişkin kararları aldıklarını ve bu doğrultuda gerekli işlemleri yapmaya bugün itibarıyla başladıklarına dikkati çeken Kurum, şöyle devam etti:

"2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 11 ve 15'inci maddeleri gereği 5 termik santralin tamamen, 1 termik santralin ise kısmi olarak kapatılması, diğer 7 santralden 4'üne geçici faaliyet belgesi verilmesi, 3 santrale ise gerekli çevre izinlerinin verilmesi kararı alınmıştır. Kahramanmaraş Afşin A, Kütahya Seyitömer, Kütahya Tunçbilek, Sivas Kangal ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmi olarak kapatılmıştır." 

Soma yakından takip edilecek
Termik santrallerin kapatılma kararının, baca gazı arıtma, sürekli emisyon ölçüm sistemlerinin olmaması veya atıl durumda bulunması, atık sahasına ilişkin Bakanlığa sunulan raporun yetersiz olması gibi nedenlerle alındığına değinen Kurum, "Kısmi kapatma kararı verdiğimiz Soma Termik Santrali'nde ise iki ünitede kapatma işlemini gerçekleştirdik. Diğer 4 ünite ise faaliyetlerine geçici olarak devam edecektir." ifadesini kullandı.

Özel durumuna işaret ettiği Soma'daki santralden 12 bin konut, okullar, kamu kurum ve kuruluşlarının ısınma ihtiyaçlarının karşılandığını dile getiren Murat Kurum, Soma'da termik santralden karşılanan bölgesel ısınma sistemleri yerine, vatandaşların kendi imkanlarıyla bireysel ısınma yöntemiyle ihtiyaçlarını karşılamaları halinde yaşanacak hava kirliliğinin çok daha ciddi boyutlara ulaşacağının teknik olarak değerlendirildiğini söyledi.

Bakan Kurum, "Bu nedenle Soma Termik Santralinin 4 ünitesinin çalışmasına kış sezonu boyunca müsaade edeceğiz. Bu süre zarfında 4 ünitenin yakıt kalitesinde yapılacak iyileştirmelerle mevzuatımızda belirtilen sınır değerlerin sağlanmasına yönelik çalışmalar da yapılacak ve biz de bu çalışmaları yakından takip edeceğiz." diye konuştu. 

"Mühürleme işlemleri tamamlandı"
Kurum, söz konusu kapatma kararlarının gereğinin yapılması ve santrallerin faaliyetlerinin ivedilikle durdurulması için ilgili valiliklere yazı yazıldığını, bugün içerisinde de kapatma kararı verilen tüm santrallerde mühürleme işlemlerinin tamamlandığını duyurdu. 

"Kapatılan santrallerin yönetimleri, gerekli çevresel yatırımlarını tamamlamadıkları sürece, bu tesislerin yeniden faaliyete geçmelerine izin verilmeyecek." açıklamasını yapan Kurum, santrallerin çevre yatırımları tamamlandığında ve Bakanlığa müracaat ettikleri takdirde gereğini yapacakları ve uygun olanların tekrar açılması yönünde çalışmayı gerçekleştireceklerinin altını çizdi.

Bakan Kurum, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yaptığımız son denetimlerle çevresel yatırımlarını tamamlayan 4 termik santrale geçici faaliyet belgelerini verdik. Geçici faaliyet belgesi alan santraller, Bursa Orhaneli, Muğla Yatağan, Kahramanmaraş Afşin B ve Ankara Çayırhan termik santralleridir. Geçici faaliyet belgesi alan bu termik santraller, mevzuat gereğince 6 ay içerisinde çevre izin ve lisans belgesi için Bakanlığımıza başvuru yapmak durumundalar. Bu süreçte biz de Bakanlık olarak santrallerin izleme ve denetleme süreçlerini 7 gün 24 saat takip edeceğiz. Tüm çevre yükümlülüklerini yerine getiren termik santrallere çevre izin ve lisans belgesi vereceğiz. Aksi takdirde mevzuatımıza uygun hareket etmemeleri halinde söz konusu santrallere kapatma dahil tüm cezai müeyyideleri uygulayacağız.

Diğer 3 santralimiz Muğla Kemerköy, Muğla Yeniköy ve Çanakkale 18 Mart Çan Termik Santralleri ise çevre mevzuatı kapsamında çevre izinlerini almışlardır."

Kurum, çevre yatırımlarını gerçekleştirip izinlerini alan santrallerin yöneticilerine şükranlarını sundu. 

"Tüm santralleri online takip etmeye devam edeceğiz"
Geçici faaliyet belgesi verdikleri 4 santral ile çevre izni alan 3 santralin faaliyetlerine devam edebileceğini yineleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Tüm santrallerimizi gerek çevre ve şehircilik il müdürlüklerimizdeki uzmanlarımızın sahada yaptığı denetimlerle gerekse sürekli emisyon izleme sistemlerimiz üzerinden online olarak takip etmeye devam edeceğiz. Bundan sonraki süreçte de vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden bütün tesislere aynı uygulamayı yapacağımız hususunda kamuoyunu bilgilendirmek isterim." şeklinde konuştu. 

AK Parti'nin 18 yıllık kesintisiz iktidarı süresinde olduğu gibi bundan sonra da; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde, sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla projeleri gerçekleştireceklerini bildiren Kurum, "Havamızı, suyumuzu, toprağımızı koruma anlamında yapılması gereken ne ise en hızlı ve kararlı şekilde yapacağız." vurgusunu yaptı.

Termik santraller konusunda gösterdikleri hassasiyetle vatandaşların sağlığını her şeyin önünde tutan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şükranlarını arz eden Bakan Kurum, temel ilkelerinin "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." düsturu olduğunu hatırlattı.

Murat Kurum, "Hiçbir şey vatandaşımızın, çocuklarımızın sağlığından, geleceğinden daha kıymetli değildir. Hiçbir şey havamızdan, suyumuzdan, toprağımızdan, ormanlarımızdan kıymetli değildir. Aldığımız kararların ülkemiz, milletimiz, şehirlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Elektriğin yüzde 62'si yerli ve yenilenebilir kaynaklardan"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, baca filtresi bulunmayan 13 termik santralle ilgili sürecin başladığını belirterek, bu santrallerin 3 tanesinde sorun olmadığını ve standartları sağladıklarını söyledi. 

Sürecin bir parçası olarak standartlara uymayan santrallere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerekli yaptırımların uyguladığını dile getiren Dönmez, "Hepinizin bilmesini isterim ki bu santrallerin kapanması ya da üretiminin belli bir süre son bulması, enerji arz güvenliğimiz açısından hiçbir sorun ortaya çıkarmayacak. 90 bin megavatın üzerindeki kurulu gücümüz ve kaynak çeşitliliğimizle elektrik arzımız sorunsuz sürecek." ifadesini kullandı. 

Milli Enerji ve Maden Politikasının en önemli parçası olan enerji arz güvenliği adına şimdiye kadar birçok projenin altına imza attıklarına işaret eden Dönmez, şöyle konuştu:

"Hepimizin bildiği üzere baca filtresi bulunmayan 13 termik santralle ilgili sürecin başladığını açıklamıştık. Bu santrallerin 3 tanesinde sorun olmadığını ve standartları sağladıklarını da dile getirdik. Kapanan santrallerin ortalama saatlik üretim gücü 1883 megavattır. Bunu diğer santrallerden karşılayacak yeteri kadar rezerv kapasitemiz mevcuttur."

Dönmez, Türkiye'nin enerji sepeti çeşitliliğini sağlamak amacıyla da önemli bir aşama kaydettiklerini anlattı. 

Bugün Türkiye'de elektriğinin yüzde 62’sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edildiğinin altını çizen Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her türlü enerji kaynağımızı az çok demeden milletimizin hizmetine sokmaya devam ediyoruz. Herkes bilsin ki vatandaşlarımızı ne doğal gaz ne de elektrikten yoksun bırakmayacağız. Önümüzdeki süreçte elektrik arzında bu santrallerin kapanması nedeniyle hiçbir sorun yaşamayacağız. Bu yatırımlarımız ve projelerimizle Türkiye’nin hiçbir şekilde enerji arz sorunu kalmamıştır. Gelecekte de böyle bir sorunla karşılaşmayacağız. Hedefimiz olan kesintisiz, kısıntısız ve sürekli enerji arzı yolunda çalışmalarımızı sürdürmeye de devam edeceğiz."

Dönmez, kurallara uygun, rekabet temelli ve serbest piyasa koşullarının hakim olduğu bir enerji piyasası oluşturmak adına atılan adımların hızla devam ettiğini kaydetti. 

Türkiye'nin öngörülebilir enerji piyasası ve kesintisiz arz anlayışıyla yoluna devam edeceğini belirten Dönmez," Bunu yaparken de ne çevre ve insan sağlığı hassasiyetimiz bir kenara bırakacak ne de üretimden geri kalacağız." değerlendirmesinde bulundu. 

Dönmez ayrıca, kapatılan termik santrallerdeki çalışanların haklarının takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

Bacasında filtre olmayan termik santral mühürlendi

Erdoğan veto etmişti! Bir mühür de Soma'ya

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • : )eee02 Ocak 2020 10:13

    daha öncek günler verdiği o zararların bedelini kim ödeyecek ? sosyalmedya olmasa ohhh ne güzel kurmuşsunuz tezgahı... kimsenin haber yok, ver dumanı ver dumanı... insanlar 1 tv kanalından olayı öğrensin.. satılmış basın 1 haber yapmasın...  sosyal medya gücü ve sivil toplum gruplarınc ayapılan bası işte böyle frenletir sizleri.. çünku insanların haberi olunca, artık verdikleri oynların yönü değiyor. istersen namaz tv kur 7/24 canlı yayaın bakanların sırayla namaz kılsın..o etkiler süspansiyonlar bitti. halk olaya vede yapılanları değerlendirip oy vermeye başladı. boğaz sorunu var, evdeki çoluk cocun karnı aç..kanal sorunu yok

  • Jale02 Ocak 2020 09:21

    31 aralıkta serbest olan 1 ocakta yasak oldu. E peki bugüne kadar çevre kirletilmedi mi

  • cevre02 Ocak 2020 06:14

    işte samimiyetiniz bu önce süre uzatın sonra süre kısaltın sonra kapatın.....çevreye ne kadar duyarlı insanlar şaşırmamak elde değil.

  • Vatansever 02 Ocak 2020 00:39

    Hayretttt

  • Rizeli 02 Ocak 2020 00:11

    görüldüğü gibi çevreye en duyarlı iktidar akparti iktidarı , ülkemizi kirletmeden teknolojiyi geliştirdi yerli otomobil uçak üretecek duruma geldik. teknolojida başa güreşiyoruz , gizli istibarat ta artık bir numaralı ülkeyiz. bu vesile ile mitimizin yeni yılını kutlar başarılarının devamını dilerim.

  • erol g.01 Ocak 2020 22:16

    DOĞAYA/ÇEVREYE DERELERE/NEHİRLERE DENİZLERE ZARARLI ATIK BIRAKAN/DÖKEN/SALAN TÜM İŞLETMELER KAPATILMALIDIR İNSAN HAYATI GİBİ YABANİ YAŞAM/HAYATI DA DEĞERLİDİR

  • Adem01 Ocak 2020 21:40

    Badem bıyıklara uyuz oluyom

  • sinoplu02 Ocak 2020 00:08

    keşke adına adem koymasalardı belki boyunda uzun olurdu.

  • Recai01 Ocak 2020 21:36

    Halkı zehirleyip kanser edenler bunlar işte

  • Mulayim01 Ocak 2020 21:16

    Erken seçime hazır olun!