E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKurtulmuş’tan erken seçim açıklaması---

Kurtulmuş’tan erken seçim açıklaması

Kurtulmuş’tan erken seçim açıklaması
24 Aralık 2020 - 11:48 borsagundem.com

Muhalefet partilerinin sık sık 2021 yılında erken seçim olur şeklindeki açıklamalarına hükümet cephesinden yanıt geldi…

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmiştir, eğer siyasi irade yani Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletin ortaya koymuş olduğu milli irade istiyorsa bunu değiştirebilir. Bunun yolu masadan geçmiyor bunun yolu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçiyor" dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in katıldığı bir programda, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişle ilgili bir "masa" kurulabileceği ifadelerini de değerlendiren Kurtulmuş, bu tür konuşmaların çok sık yapıldığını söyledi.

Yeni sistemin parlamentoda vekillerin verdiği oylar ve sonrasında referandumda milletin benimsemesiyle gerçekleştirilmiş bir idare reformu olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, "Milletin yapmış olduğu bir anayasa değişikliği yok ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne anayasal bir adım atılarak geçilmemiş gibi bunun üzerinden siyasi bir takım spekülasyonlar yapmayı doğru bulmam." şeklinde konuştu.


Muhalefetin yönetim sistemine ilişkin isteği konusunda da netliğin bulunmadığını belirten Kurtulmuş, "Bir karar versinler, iyileştirilmiş parlamenter sistem mi, güçlendirilmiş parlamenter sistem mi? Yani bütçe görüşmeleri sırasında da bu kavram kargaşalarını çok sık gördük. Bir kere muhalefet partilerinin kendi aralarında bu konuda bir mutabakatı olmadığı anlaşılıyor. Bundan kasıtlarının ne olduğu bir şekilde belli değil, muğlak vaziyettedir." ifadesini kullandı.


Muhalefet partilerinin son dönemde görüşmelerini sıklaştırması ve bazı muhalefet üyelerinin 2021 yılında değişiklikler olacağına işaret eden açıklamaları konusunda da görüşlerini paylaşan Kurtulmuş, uzun bir süredir muhalefetin erken seçimden bahsettiğini anımsattı.


Demokrasilerde muhalefet partilerinin erken seçim istemelerinin mümkün olduğuna değinen Kurtulmuş, "Erken seçimde rasyonel şartların olması ve Meclis aritmetiğinin de buna uygun olması lazım. Türkiye'de ne rasyonel şartlar erken seçimi söylüyor ne de Türkiye Büyük Millet Meclisi aritmetiği erken seçim olmasına imkan tanıyor. Dolayısıyla Türkiye'de bir erken seçim yoktur. Bu kadar yoğun problemlerle uğraştığımız, uluslararası gündemde özellikle Türkiye'nin birçok alanda cansiperane bir şekilde bir büyük mücadele verdiği ortamda Türkiye'nin erken seçim gündemiyle kaybedecek vakti ve enerjisi yoktur, olmamalıdır da." diye konuştu.


Seçimlerin vaktinde yapılacağının altını çizen Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Muhalefetteki arkadaşlarımız da şuna alışsınlar 2022 yılının bütçesi de yine Türkiye Büyük Millet Meclisine gelecek ve inşallah Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bütçesi olarak, Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin bütçesi olarak o bütçe de Meclise sunulacak, Allah'ın izniyle Meclisten geçecektir. 2023 bütçesi de yine gelecek ve 2023 bütçesi de geçecektir. Bu biraz da karanlıkta ıslık çalmaya benzer bir tablodur. Muhalefet kendine moral vermek, muhalefet partileri arasında dayanışmanın zeminini zenginleştirmek için 'bir dahaki bütçeyi yapmayacaksınız' diyorlar ama Türkiye'nin siyasi realitesi Allah'ın izniyle 2023'e kadar bu hükümetin bütçe yapmaya devam edeceği yönündedir."

Kalan kongrelere ilişkin çalışmaların devam ettiği bilgisini paylaşan Kurtulmuş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Büyük kongreyle birlikte de önümüzde 2023'e kadar gidecek süreci taşıyacak yeni kadrolarla daha güçlü bir şekilde bu yürüyüşümüze Allah'ın izniyle devam edeceğiz. Ondan sonra 2023 sonrası hedefleri, daha büyük hedefleri tartışılabilecek, konuşabilecek bir imkanı ve bu anlamda Türkiye'yi 2023 sonrasına götürecek ruhsatı milletimizden alarak yolumuza devam edeceğiz."

Alibaba'ya tekelcilik soruşturması

Küresel borsalar yeniden dot-com krizine ilerliyor

Prof. Tufan Tükek: Kovid son 2 aydır daha agresif

Gedik Yatırım'dan portföy önerileri

İHA’nın halka arzı için SPK’ya başvuru yapıldı

Yılın son faiz kararını beklerken, borsada gözler Merkez'de

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Metin24 Aralık 2020 16:49

    Seçim kelimesi artık gına getirdi. Gücü bırakmamak için seçimler de geciktirilebilir....

  • Bika24 Aralık 2020 14:48

    Sürekli yaptırılan anketlerde ibre muhalefeti gösterdiği için erken seçim olmadığı söyleniyor. Geçmişte çok oldu, erken seçim olmayacağı söylenip de seçime gidildiği.

  • Batık borsacı24 Aralık 2020 13:27

    Numan dayı kazanacağınızı bilseniz hemen bahara seçime gideceksiniz ama Abbas yolcu bu defa! 2002 den beri oy verdim 25 yıl devlete prim verdim; sonunda türemiş çift dikişli oldum! Tek bir sorum oldu hep! Bizim primler nereye gitti? Bu sefer Z kuşağı ve eyt ile işiniz zor!

  • Bulut 25 Aralık 2020 08:33

    Çok doğru söylemişsin kardeşim az bile yazmışsın açlık sınırını açıklayıp aile bakanının da çıkıp aç insanımız yok demesi resmen daş..k geçiyor milletimizle ama herkes bir vakti vardır bu böyle gitmez