E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKurtulmuş: Türkiye'de döviz kurları makul seviyede yükseliyor---

Kurtulmuş: Türkiye'de döviz kurları makul seviyede yükseliyor

Kurtulmuş: Türkiye'de döviz kurları makul seviyede yükseliyor
07 Mayıs 2020 - 18:48 borsagundem.com

Kurtulmuş "Dünyada hemen hemen bütün gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir şekilde döviz hareketlendi, dolar yükselmeye başladı. Türkiye bu anlamda döviz kurları makul seviyede yükselen ülkelerden birisidir" dedi

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Koronavirüs sürecindeki 'yeni normal'in ne olduğuna ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin koronavirüs ile mücadele konusunda önemli bir sınav verdiğini, vaka sayılarının azalmış olmasının salgının kontrol altına girmeye başladığını gösterdiğini ancak bunun her şeyin bittiği, eski hayata geri dönüleceği anlamına gelmediğini, ortada hala virüs taşıyan çok sayıda insanın bulunduğunu ve sıkı şekilde hijyen şartlarına uyulması gereken olağanüstü bir sürecin olduğunu söyledi. 

Kurtulmuş, "Normal dışı sürecin şartlarını, normal olarak kabul etmemiz lazım. Kontrol altına alınmaya başlanmış olan pandemiyi, bir şekilde kontrol altında tutabilmek için önce her birimizin tek tek hayatlarımızı kontrol etmemiz lazım. Yeni normal dediğimiz şey budur" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni normal süreci açıklarken 'Bu dinamik bir süreç' dediğini hatırlatan Kurtulmuş, "Vatandaşlarımızdan istediğimiz, devletin, kamu kurum ve kuruluşlarının yaptığı uyarılara dikkat etmek ve kendi yeni normalimizi, hayatımızın bir tarzı haline getirmek halinde bir mücadele vereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

'Kucaklaşma faslını biraz daha tehir edeceğiz'

Ramazan Bayramı'ndaki sürece ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, "Bununla ilgili karar önümüzdeki günlerde verilecektir. Bekleyip göreceğiz. İşi belli bir noktaya getirmişken eski alışkanlıklarımızı sürdüreceğiz diye bazı şeyleri berbat etmemiz ya da ortadan kaldırmamız söz konusu olmaz. Şimdi çok şükür görüntülü telefonlar var. Büyüklerimizi, annelerimizi, babalarımızı her gün arayıp halini, hatırını soruyoruz ama kucaklaşma faslını biraz daha tehir edeceğiz" dedi. 

'Bütün dünyada yenilmeden tamamen ortadan kalktığını kimse söyleyemez'

"Yeni dalga konusunda birtakım veriler mi geliyor?" sorusuna Kurtulmuş, şu yanıtı verdi:

"İşin doğası gereği, bu pandemi bütün dünyada yenilmeden tamamen ortadan kalktığını kimse söyleyemez. Dolayısıyla topyekün küresel bir mücadele verilmesi lazım. Bu mücadelede, dünyanın her yerinde bu iş sıfırlanana kadar yapılması gereken de tek tek her bir yerin, nerede vaka görüldüyse oranın lokalize edilerek, mikrobun yayılmasını mümkün olduğunca önlemektir. Yeni dalga olur mu? Bu mikrobun aşısı bulunmadan, tedavisi tam manasıyla bulunmadan bu anlamda da 'Tam olarak bu işten kurtulduk.' demek mümkün değil." 

'Döviz Türkiye'de eski haline doğru gelecektir'

Türk piyasalarına yönelik saldırıya ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Dünyada hemen hemen bütün gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir şekilde döviz hareketlendi, dolar yükselmeye başladı. Türkiye bu anlamda döviz kurları makul seviyede yükselen ülkelerden birisidir. Rusya çok sert bir döviz yükselmesiyle karşı karşıya kaldı, Brezilya aynı şekilde. İçinde bulunduğumuz şartlarda dünya ekonomisinde büyük bir finans açığının ortaya çıkacağı biliniyor. 

Rezerv para hangisi? Dolar. Dolayısıyla bu paranın sanal olarak ortaya koymuş olduğu bu güç dolayısıyla dövizin yukarı doğru hareketlendiği bir dönemden geçiyoruz. Türkiye bu saldırının başlangıcından bu yana, yaklaşık yüzde 16 belki dün akşamkilerle birlikte yüzde 18 civarında olacak bir kur artışı ile karşı karşıya kalmıştır. Ama şunu çok rahat söyleyebilirim, küresel şartlar normalleşmeye başladıkça, belirsizlikler ortadan kalkacak, döviz Türkiye'de eski haline doğru gelecektir."

Kurtulmuş, "Bunun bir küresel finansal saldırı olduğu hissi sizde de uyandı değil mi?" sorusu üzerine, durumun öyle göründüğünü dile getirdi. 

Bir taraftan da algı operasyonlarının yapılmaya çalışıldığını aktaran Kurtulmuş, "Dövizin yükselmesini sağlamak demek, vatandaşımızın alım gücünü o kadar azaltmak demek. Türkiye bunlara pabuç bırakmaz. Tedbirli olacağız, uyanık olacağız, bu süreci vatandaşa zarar vermeden atlatmaya çalışacağız" dedi.

Swap yasağı sonrası dolar tarihi zirveden döndü

ABD neden Türkiye için swap hattı açmıyor?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (41)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Frt08 Nisan 2021 16:31

    Makul fiyat derken? Dövize mi yatırım yaptınız? Yoksa parti olarak hazine yardımlarını bu şekilde mi değerlendiriyorsunuz? Gürcistan, Bulgaristan, Azerbeycan da mı bizim gibi? Kurlar ve emtia karşısında kazançlar peynir gibi kusura bakmayın. Bir zamanlar bizden biriydiniz. Şimdi neden gerceklikle alakası olmayan bir açıklama yapıyorsunuz? Yormayın kendinizi inandık tamam. Teşekkürler.

  • Mecit merden09 Mayıs 2020 00:05

    Siz.neden.bahs ediyorsunuz nasil soylersinizki.mekul fiyata yükseliyor canabi allahatan.korkmazmisiniz milletin artik kayip.edecek bişyi kalamd sanayici.esnaf parasini. Yaninda ifetini.şerefini halakini.namusunuda kayip eti galibna yükaridan.bakinca aşağ kademed3ki insanalar toz.pembe.gorunuyor sizlere

  • Adem08 Mayıs 2020 20:29

    Kur normal yukseliyormus he he .bence anormal olan senin açıklamalarin

  • kralll08 Mayıs 2020 07:13

    önceden de eflasyon vardı kötü yönetim vardı paramız sabun gibi erirdi ama yıl sonu oldumu eflasyon kadar zam yapılırdı. Şimdi bunlar olayı çözdü eflasyon yüzde 40 larda 10 eflasyon açıklıyorlar zamları da 10 a göre yapınca o yıl tüm halk yüzde 30 fakirleşiyor. kendi kitlesi de bunu anlayacak kapasitede değil oy da kaybetmiyor. o yüzden işte alım gücü afrika düzeyinde

  • Vatandaş 08 Mayıs 2020 04:29

    Allah akıl fikir ve iman versin.

  • Vatandaş08 Mayıs 2020 04:15

    Neyı normal yükseliyor bu işi bilende konuşuyor bilmeyende ya 7.500 tl ye yaklaşmış Hale’n normal diyorsun tesbit alsan elinde bir sürü seçenek var

  • Vatan07 Mayıs 2020 23:32

    Dolar 8 koşuyor bu anormal diyo ne söylenmeli bu adama

  • BORSACI07 Mayıs 2020 23:18

    daima siz haklısınız herkes haksız görüyorsunuz oysaki 5 yıldan beri ekenomi çok kötü düzeltme yok dahada kötüleştirmek için hükümette çaba var amma bedelide olacak.erken gelecek seçimde halk karar verecek kim haklı seçimden sonra görülecek.

  • Uzay07 Mayıs 2020 23:07

    Dışa bağımlı bir ülkeyiz üretim yok.Birde yapılması gereken bir konu var.O da Türk parasının değerinin korunması kanunu.Yani döviz sadece iş yapan mal alıp satan zengin işadamlarında olmalı vatandaşta olmamalı.Tabii ekonomide güven veren ortamda oluşturulmalı.

  • Harun07 Mayıs 2020 22:52

    Karuna ne oldu?

  • Yusuf Yıldız07 Mayıs 2020 22:51

    Has Partinin balında iken trabzonda bir mitingini izlemiştim..Akp' yi yerden yere çalıyordu..Şimdide karakterini yerden yere çalıyor..Koltuk insanları ne zavallı duruma sokuyor..

  • halil08 Mayıs 2020 00:32

    milletin secde ettiği s.soylu da erdoğanı yerden yere vuruyodu şimdi adam rolünde. bu millet bu kadar adam

  • Kamil07 Mayıs 2020 22:03

    Makul seviye değil maküs seviye demek lazım

  • fahri07 Mayıs 2020 20:54

    Binali Yıldırım Başbakanken ne demişti'':Dolar,dolsa ne olur,dolmasa ne olur.İşte 82 milyonluk Türkiye'yi idare eden Babayiğit!

  • fafa07 Mayıs 2020 20:45

    Şu yaptığınız beğendiniz mi?Bol keseden para dağıttınız,adamlar altın ve döviz aldı,düşünce zarar ettiler.Ayıp oldu ama!!

  • Bika07 Mayıs 2020 20:44

    Köprülerden geçmeyen araçların ödemeleri döviz bazlı olduğundan, vatandaşın daha fazla vergisiyle geçmediği köprülere ödeme yapılacak.

  • Enayi07 Mayıs 2020 20:43

    Damadın söylediklerini hatırlamıyorum yoksa ah aziz nesin ah

  • vay vah 07 Mayıs 2020 20:38

    iktidar olduğunuzda dolar 1.30 seviyelerindeydi 1 dolar 1 tl olacak diyordunuz allahın yalancıları yeter ya çekin gidin bu ülkenin basından allahtan korkmaz kuldan utanmazlar

  • Mmmm07 Mayıs 2020 20:57

    1.30 TL değildi. 1300000 TL idi. 20 senede 7 TL olması normal. 20 senede 6 misli artmış.

  • ww07 Mayıs 2020 20:33

    konuş konuş nası olsa koyun çok yedirin bakalım millete daha önce 5 tl deyken dolar 10 tl olsa bunlar kalkar olması gerek seviye diye açıklama yaparlar dediydi biri ne kadar haklıymış ( ezanı susturamazlar bayragı indirmeyiz mi gene )  :D 

  • halil08 Mayıs 2020 00:35

    adam demiş avrupada et ucuz bizim ki de o da bişeymi bir paket makarnaya koyunun tamamını alıyon.

  • Ali07 Mayıs 2020 20:22

    Swaplar yükseldi 8 i görmesi an meselesi!

  • Okie Dokie07 Mayıs 2020 20:21

    Kim ne derse desin. İki ayda 6 TL'den aldığımız dolarlarımızı 7.20TL'den okuttuk. Dünyada hiçbir yerde Türkiye'de kazanılan paraları kazanamaz yabancı yatırımcı. Siz nasıl diyor? Türkiyeyi seviyorum :)

  • iso07 Mayıs 2020 19:54

    Bakan bey haklı... çok makul yükseliyor. 2 sene önce dolar 7.25'ti bugün 7.15... 2 senede hiç artmamış dolar. Bu hükümetimizin başarısıdır... Tam Ahaber'lik yorum oldu he bunu görürlerse kullanırlar . "son 2 senede dolar hiç yükselmedi" diye :D 

  • K207 Mayıs 2020 19:50

    HELAL OLSUN BUNU DA GÖRDÜK GAVURUN PARASINI SAVUNAN TL NİN DEĞERSİZLİĞİNİ NORMAL GÖREN HARAM OLSUN..............ECEVİT ZAMANINDA OLDU AMA YAPICI POLİTİKALARLA DÜZELDİ ALLAH RAHMET EYLESİN.........

  • VS07 Mayıs 2020 19:38

    Bu Neya döviz uçmuş altın uçmuş, gıda fiyatları uçmuş, nedense bazıları dövizin yükselmesinden gayet memnun,

  • Anormal07 Mayıs 2020 19:34

    Senin qibi bakanlarin ALLAH versin cezasini dolar ile birlikte iqneden ipliqe qelen zamlardami normal

  • Mete 07 Mayıs 2020 19:32

    Numan bu işler seni aşar boş yapma git işine

  • :)07 Mayıs 2020 20:08

    mükemmel tepki :D

  • mali07 Mayıs 2020 19:29

    Dolar yedi lira olmuş makulmuş, insan aklıyla alay ediyorlar. 5 lira iken dolar alan yanar demiştiniz almayan yandı. 

  • Akmal seni 07 Mayıs 2020 19:25

    Yok arkadaş bu kadar Allahsiz olamazsınız.....millet pahaliliktan kıvranıyor yüzsüzlere bakın yaw...

  • mustafa temiz07 Mayıs 2020 19:24

    dogru diyorsun dayi keske dolarim olsa  olmasi gereken yerde derdim bu amcanin dolari cok galiba

  • Ayaz 07 Mayıs 2020 19:23

    Allah belanızı versin utanmaz insanlar

  • Pardus07 Mayıs 2020 19:16

    Adımız Hıdır, elimizden gelen budur diyor. Akp ile anca bu kadar

  • Mikail 07 Mayıs 2020 19:14

    Hepsinin işi gücü yalan dolan. Ülke bitmiş.. ekonomi çökmüş

  • BORSACI07 Mayıs 2020 19:09

     HALKDA MAKUL SEVİYEDE OY KULLANACAKDIR .BİR AN ÖNCE GELECEK ERKEN SEÇİMDE GÖRECEGİZ .

  • Ayıp olur diye ben gülmüyorum07 Mayıs 2020 19:09

    Ama pantolonum gülüyor.:)))

  • RİZEli mulivbjk07 Mayıs 2020 19:07

    4 ayda % 25 yükselen herhangi bir şeyin nesi MAKUL...Acaba bu durumun suriyelilere harcanan 50 milyar dolarla ilişkisi olabilirmi..elimizdeki 50 milyar doları vatanından kaçan , vatansızlara harcayalım sonra milletimizden toplanılan 275 MİLYON dolara sevinelim...nasıl bir hesaptır bu....haydi millet bahçelerine lay lala lala

  • Dolarmı Dolmazmı07 Mayıs 2020 19:01

    Numan bey bizimle eğlenyiii yahu daha 3-5 sene evvel paramız değerini buldu diyen kimdi,ne makulu size uyduk 3.5 liradan bozduk düştüğümüz hale bak.

  • okiman0707 Mayıs 2020 19:00

     :o)  :o)  :o)  :o)  :o) 

  • rakı felır07 Mayıs 2020 18:55

    öyle bir makulki anormal olsa seytaninn kucagina oturacagız sanirim