E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKürt tahvilleri geliyor---

Kürt tahvilleri geliyor

Kürt tahvilleri geliyor
24 Haziran 2015 - 09:40 borsagundem.com

Kürt tahvilleri, Bağdat ile yaşanan özerklik mücadelesinde yeni bir cephe açıyor

Bir Irak yetkilisinin verdiği bilgilere göre ülkenin kuzeyini yöneten ve kendi tahvillerini satma hakkı bulunmayan Kürtler, Bağdat hükümeti ve özerk bölge arasında yeni bir tartışma konusu açıyor.

Kürt Bölgesel Yönetimi, Goldman Sachs International ve Deutsche Bank AG’yi dolar cinsinden tahvil satışına ilgiyi hesaplamaları için görevlendirdiğini açıkladı. Uluslararası yatırımcılarla konu ile ilgili toplantılar bu hafta yapılacak.

Bağdat’taki merkez bankasının yatırımcı departmanı genel müdürü Muneer Mohammed Omran, kendisiyle konu ile ilgili yapılan telefon görüşmesinde, “Tahvilleri nasıl ihraç edecekler? Kim garanti verecek? Uluslararası tahvil ihraç etmeye izinleri yok, bu federal bir önlem. Sadece federal hükümet bunu yapabilir” ifadelerini kullandı.

1990’ların başından bu yana kendi kendilerini büyük ölçüde yöneten Irak Kürtleri, son yıllarda finansal bağımsız  elde etmeye yaklaştılar. Bağdat’la yaşanan toprak tartışması ve bütçe gelirlerinin nasıl paylaşılacağı ile ilgili tartışmalarla birlikte Kürtler kendi enerji kaynaklarını pazarlama arayışına girdiler, ayrı üretim anlaşmaları imzaladılar.

Bu inisiyatifler Bağdat’tan ters tepki aldı. Bağdat, Kürt petrolü satın alan herkese karşı yasal işlem başlatma tehdidinde bulundu ve sadece merkezi yönetimin satış hakkı bulunduğunu belirtti.

Bu uyarılar Kürt petrol sektörünün büyümesini engellemedi. Kürt Bölgesel Yönetimi bu ay yaptığı açıklama ile Mayıs ayında petrol ihracatının günlük 578,000 varile ulaştığını ifade etti. Kürt yönetimi, gelecek yılın sonuna kadar günlük 1 milyon varil üretim hedeflediğini açıkladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)