E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKürt petrolünde günlük hesap---

Kürt petrolünde günlük hesap

Kürt petrolünde günlük hesap
03 Aralık 2013 - 04:28 borsagundem.com

Bakan Yıldız, Kürt petrolüne 3'lü mekanizmayı anlattı: Ölçümde Bağdat da temsilci bulunduracak. Her gün geçen petrolün karşılığı bankaya yatırılacak

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak’tan gelen petrol boru hatlarında, merkezi Irak hükümetinin görevlendireceği bir gözlemci bulunmasını istediklerini söyledi.

Yıldız, “Elde edilen paranın bir kamu bankasında hesabının oluşturulması ve o bankanın dekontunun her gün merkezi Irak hükümetine veriliyor olması doğru olacak” dedi.
Merkezi Irak hükümeti ile yaşanan sıkıntının aşılması için önceki gün Bağdat’a giden Yıldız Kuzey Irak’ta Kürtçe yayın yapan Rudaw TV’nin sorularını yanıtladı. Yıldız, Bölgesel Kürt Yönetimi’ne yakınlığı ile bilinen kanalda şunları söyledi:
“Bir kısım görüşmelerimiz daha devam edecek. Bu 15 yıllık bir anlaşma. Merkezi Irak ile yaptığımız bu anlaşmadan Irak’ın hangi bölgesinden çıkarsa çıksın petrollerin buraya dahil edilmesi söz konusu. Önemli olan şeffaf yapılması. Ben doğru anlattığımız kadar ABD’nin doğru anlayacağına inanıyorum.”

Iraklı gözlemci olacak

Yıldız, petrolden elde edilen gelirlerin Türkiye’de bir kamu bankasında toplanmasıyla ilgili olarak da şunları dile getirdi:
“Merkezi Irak hükümetinden kendilerinin görevlendireceği bir gözlemci ile bu ölçüm noktalarında bulunmasını istiyoruz. Bunu Kuzey Irak’tan yetkililer de doğru buluyor. Buradan petrol ne kadar geçti. 100 varil, bunu ölçümledik ve teyitleştik. Bunun kaç para ettiği 1000 dolar. 1000 doların bir kamu bankasında hesabının oluşturulması ve bunun dağıtılıyor olması ve o bankanın dekontunun da her gün itibariyle merkezi Irak hükümetine veriliyor olması doğru olacaktır.”

Barzani ile görüştü

Yıldız, Erbil'deki temasları kapsamında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Barzani'nin Selahaddin ilçesindeki konutunda gerçekleşen görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre görüşmede IKBY ile Türkiye arasında başta petrol olmak üzere enerji konuları değerlendirildi. Merkezi Irak hükümetinin de içerisinde yer aldığı süreçte nasıl bir yol haritasının izleneceği detayları üzerinde duruldu. Görüşme sırasında Yıldız, Barzani'ye çini hediye ederken, Barzani de ipekten el dokuma bir halıyı Yıldız'a hediye etti.

‘Mutabakat yok, pürüz var’

Konuyla ilgili bilgi veren bir yetkili, “Merkezi Irak hükümetiyle henüz tam olarak mutabakata varıldığını söyleyemeyiz. Bazı konularla ilgili pürüzler devam ediyor. Karşılıklı görüşme ve toplantılarla süreç devam edecek” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)