E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemKürt petrolü depoları doldurdu---

Kürt petrolü depoları doldurdu

Kürt petrolü depoları doldurdu
14 Mayıs 2014 - 02:31 borsagundem.com

Enerji Bakanı Yıldız, Ceyhan'da biriken Kuzey Irak petrolünün 2.5 milyon varile ulaştığını ve tankların kapasitesinin dolduğunu söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin Ceyhan’da biriken petrolün satışıyla ilgili süreci tamamladığını, artık geriye sadece fiili olarak petrolün satış işlemlerinin gerçekleşmesinin kaldığını açıkladı.

Petrolün satışından elde edilecek gelirin aktarılması için Halkbank’ta bir hesap açılması gerektiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye’nin bu petrole talip olmamasının, Irak’ın güneyinden alınan petrol miktarlarından mı kaynaklandığına ilişkin soruya, “Şu anda Tüpraş, Kuzey Irak petrolüyle alakalı herhangi bir talebinin olmadığını söyledi. Türkiye, en yüksek ham petrol tedarikini yaklaşık 6 milyon tonla Irak’tan yapıyor. Irak bizim için önemli, biz de Irak için önemliyiz” şeklinde yanıtladı.

DEPOLAR FULL

Seçim sonrası siyasi gelişmelerin merakla beklendiği Irak’ta, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin petrol hamleleri sessiz sedasız sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda Kuzey Irak’tan Ceyhan’a akan petrol yeniden günlük 100 bin varil seviyelerine ulaşırken, Enerji Bakanı Yıldız da Ceyhan’daki petrol depolarının kapasitesinin dolduğunu açıkladı. Ceyhan’da biriken 2.5 milyon varillik Kuzey Irak petrolünün, satış sürecinin yakında tamamlanması bekleniyor. Dün katıldığı Birleşmiş Milletler Herkes İçin Sürdürülebilir Enerji Konferansı’nda  soruları yanıtlayan Yıldız, bu konuda şunu söyledi: “Irak petrolüne ayırdığımız tanklar doldu. Satışı için herhangi bir problem bulunmuyor. Bu petrol Irak’ın petrolü. Dünya piyasasına sunacak olan da Iraklılar. Yaptığımız konuşmalar ve aldığımız duyumlarda bu petrolün satıldığını bize söylediler. Yaptığımız sözleşmeye göre, yapılan satışlarda para Halk Bankası’na yatırılacak ve bu hem Bağdat hem Erbil’le şeffaf olarak paylaşılacak.”

TÜPRAŞ NEDEN ALMIYOR

Daha önce Türkiye’nin bu petrole talip olmadığı şeklinde açıklama Yıldız, “Bunun nedeni Irak’tan alınan petrol ve Merkezi Irak Yönetimi ile ilişkilerin bozulmaması mı” şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:  “Türkiye 13 ülkeden petrol tedariki yapıyor. Şu anda TÜPRAŞ, Kuzey Irak petrolüyle alakalı herhangi bir talebinin olmadığını söyledi. Bunu alacak ve rafine edecek olan TÜPRAŞ’tır. Tabii ki biz Bağdat’la ilişkilerimizi şu anda kamuoyunun algısından çok daha üst düzeyde götürüyoruz. Türkiye, ham petrol tedarikini yaklaşık 6 milyon tonla en fazla Irak’tan yapıyor. Irak bizim için önemli, biz de Irak için önemliyiz. Şu anda güneyde aldığımız işlerin toplam tutarı 25.5 milyar dolar, Türkiye’nin hissesine 5.5 milyar dolar düşüyor. Tüpraş yarın bakarsınız bu petrole de talip olabilir ama bugün itibariyle herhangi bir Kuzey Irak petrolüne ihtiyacı olmadığını söylediler.”

YAĞMUR YAĞINCA RAHATLADIM

Yıldız, barajların durumu ve olası bir krizde enerji yatırımlarının sorulmasını üzerine, “ Hala geçen yılki rakamlara ulaşmış değiliz ama yağmur yağdığında ben yaklaşık 1 saat yağmurun altında dolaştım bunu hissetmek için. Yağmur yağdığı zaman da son derece rahatlıyorum enerji sektörü açısından” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)