E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlarda volatilite sürüyor---

Kurlarda volatilite sürüyor

Kurlarda volatilite sürüyor
02 Aralık 2021 - 10:47 borsagundem.com

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 13,48 seviyelerinde işlem görüyor.

BORSAGUNDEM.COM

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 2,8 altında 13,3125'ten tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 1,3 artışla 13,4800 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL yüzde 1,46 değer kazanarak 15,2540'tan, sterlin/TL yüzde 1,32 yükselişle 17,8910'dan satıldı.

Dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışa göre yatay seyirle 96,1 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 artışla 1,1320'den alıcı buldu.

Anadolu Yatırım teknik bülteninde, “Dolar/TL kuru yarın açıklanacak TÜFE verileri öncesinde yüksek volatiliteyle işlem görmeye devam ediyor. Dün gün içinde TCMB, döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini açıkladı. Gün içinde 13,87 seviyesi görülmesinin ardından TCMB’nin hamlesiyle 12,42’ye kadar geri çekilen kurun, satışların etkisinin azalmasıyla 5 günlük AO (13,12) üzerinde kapanış yaptığını görmekteyiz. Yukarı yönde 13,90 – 14,20 bölgesi hedef olarak izlenebilir. Aşağı yönde 13,15 – 13,10 kısa destek seviyeleri olabilir. TCMB’nin kura müdahalesinin devam edip etmeyeceği kurdaki fiyatlamaları etkileyecektir. TCMB kura müdahale açıklamasının ardından bir açıklama daha yaparak VİOP nezdinde işlem yaptığını açıkladı. ABD tarafında istihdam verilerindeki güçlenme ve Fed’in taperingi erken bitirmeyi gündeme almasıyla dolar endeksi güç kazandı. Bugün ABD tarafında haftalık ilk işsizlik verileri açıklanırken, yurt içinde para, banka ve menkul kıymet istatistikleri yayımlanacak. Ardından TCMB yılın son yatırımcı toplantısını gerçekleştirecek.” denildi.

İnfo Yatırım dolar/TL teknik analizinde, “Dolar/TL pazartesi akşamı 13,88 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü, TCMB müdahale etti. Fed Başkanı Powell'ın geçici enflasyon söylemini geride bırakıp, 'yüksek enflasyonla mücadele' kavramına dönmesi ile varlık alım programlarını azaltıma hızını artırma sinyali, doları küresel piyasalarda değer kazandırdı. Powell, varlık alım programları hızını Aralık Toplantısında konuşacaklarını, omicron varyantının da göz önüne alınacağı yinelendi. Euro Bölgesi enflasyon verisi son 25 yılın en yüksek verisi olarak açıklandı. TÜFE Kasım’da artan enerji maliyetlerinin ve tedarik zinciri sıkıntılarının etkisiyle rekor yüksek seviyeye çıktı.  Euro / Dolar paritesi 1,1230'lara kadar geriledi. Küresel piyasaların yanı sıra yurtiçi dinamiklere bağlı olarak Dolar / TL'nin yukarı yönlü seyri sürüyor. Yılbaşından bu yana Türk Lirası, dolar karşısında %80'e yakın değer kaybetti. Eylül ayından bu yana başlayan faiz indirimi, büyükelçi krizi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'düşük faiz' vurgusu ile Dolar / TL 13,88'i test etti. TCMB 2014 yılından bu yana ilk kez döviz müdahalesi gerçekleştirdi. Spot ve vadeli işlem piyasasında satım tarafında işlemler gerçekleştiren TCMB sonrasında, Dolar / TL kuru 12,40'lara kadar gerilese de dün akşam Hazine ve Maliye Bakanlığı Başkanlığına Nureddin Nebati'nin atanmasıyla kur güne 13,35 seviyesinden başlıyor. Dolar / TL'de 13,00 seviyesi destek, 13,50 - 13,75 direnç olarak ön plana çıkıyor. Piyasalar TCMB'nin bugün yurtiçi ve yurtdışı analistlerle bir araya geleceği toplantıya gözünü çevrilirken, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşecek Yüksek İstişare Toplantısı dikkatle takip edilecek ” diye belirtiliyor.

Oyak Yatırım günlük analizinde, “USDTRY 13.98 seviyesi direnç, 12.53 destek seviyesi olarak izlenebilir.” şeklinde teknik seviyeler belirtiliyor.

Şeker Yatırım bülteninde de, “Dolar/TL’de Volatilite Sürüyor” başlığı ile analiz şu şekilde: 

Dün EURUSD paritesi nispeten sakin seyrederek 1,1318 seviyesinden kapandı. USDTRY, TCMB’nin müdahalesiyle dalgalı bir seyir izledi. Gün içinde 13.85’e çıkan kurlar, TCMB’nin doğrudan döviz satışına başladığı açıklamasıyla gerilemeye başladı. 12.41’e kadar inen kur, Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları sonrası tekrar yükselişe geçti ve 13,1089 düzeyinden kapattı. Ons altın ise 6 dolarlık yükselişle 1781 dolar düzeyinden kapanış gerçekleştirdi. Gün içinde açıklanan verilere göre Almanya’da perakende satışlar %1’lik artış beklentisine karşın %0,3 geriledi. Bununla birlikte Avrupa’daki PMI verileri de beklentilerin altında kaldı. Bunun yanı sıra ABD’de ADP tarım dışı istihdam verisi beklentilerin hafif üzerinde 534 bin düzeyinde açıklandı. Ayrıca ISM imalat endeksi ise 61,1’e yükseldi. Öte yandan gece yarısı Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Lütfi Elvan'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan ayrıldığı duyuruldu. Elvan'ın yerine Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati atandı.

Dolar lehine fiyatlamaların etkin olduğu EURUSD paritesinde satışların sürmesi halinde 1,1288 ve 1,1266 desteklerine kadar geri çekilmeler olabilir. Olası yukarı yönlü fiyatlamalar için 1.1345 üzerinde tutunması gereken parite için 1.1380 seviyesi ikinci direnç olarak takip edilebilir.

Dünkü dalgalanmadan sonra 13’ün üzerinde güne başlayan Dolar/TL kuru, bakan değişikliği haberiyle güne yükselişle başladı. Beklenen bir değişiklik olduğu için fiyatlara etkisi nispeten sınırlı oldu. Kurda yükselişinde devam etmesi için öncelikler 13,4816 direncinin kırılması gerekir. Bu direnç kırılırsa 14 seviyesine doğru yükseliş görülebilir. 13.00 aşağısında kalıcılık sağlaması durumunda düşüş eğilimi güçlenebilir. Bu durumda 12.15 seviyesi test edilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)