E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKurlarda oynaklıkların artması ön planda---

Kurlarda oynaklıkların artması ön planda

Kurlarda oynaklıkların artması ön planda
11 Şubat 2020 - 08:57 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde jeopolitik risk fiyatlamasının yakın zamanda görülmediği ölçekte öne çıktığı günde lira opsiyonlarında beklenen oynaklıkların artmasına dikkat çekiliyor.

Cuma günü yaşanan sert global hisse senedi ve para piyasaları satışının ardından hafta başlangıcı nispeten sakin ve dengeli oldu. Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki toparlanma isteği kısmen belirdiği ortamda, dolar endeksinin güçlü duruşu EURUSD paritesini 1.09 seviyesine dek baskılarken, benzer durum 1.29 bölgesinde dengelenme çabasında olan GBPUSD paritesi için de geçerli.
Çin’den gelen son haberlerde Coronavirus kaynaklı hayatını kaybeden insan sayısının 1000’i aştığı ifade edilirken, yapılan farklı bir araştırmaya göre ise global çapta salgına yakalanma-hayatını kaybetme oranının %1’li seviyelerde oluştuğu belirtilirken, çıkış noktası olan Hubei’de artış hızındaki yavaşlamanın başlangıçtan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmesi yeni günde Asya piyasalarını
destekliyor. ABD endekslerindeki pozitif kapanışlar birleşme haberleri ve güçlü gelen makro datalar kaynaklı olurken, iyimserliğin yeni günde de korunduğunu söylemek mümkün.

Global varlık fiyatlamalarında haftanın ilk işlem günü gözlenen toparlanma isteği yerelde BDDK tarafından hafta sonu açıklanan swap hamlesi kaynaklı offshore faizlerdeki yükseliş ve Suriye kaynaklı jeopolitik risklerin fiyatlanması teması nedeniyle olumsuz bir resim oluşumuna işaret etti. Türk lirası paritede (USDTRY) 6.00 bölgesi civarında denge arayışında olurken günü Amerikan doları karşısında
%0.05 performansla sınırlı yükseliş içerisinde tamamladı. BİST 100 endeksi %2.2 düşüşün takip edildiği günde 118.000 yükseliş trendinin alt bandında tutunma isteğini öne çıkardı. Endeks açısından bir sonraki önemli destek seviyesinin 115.000 bölgesinde takip edeceğiz.

Jeopolitik risk fiyatlamasının yakın zamanda görülmediği ölçekte bir adım öne çıktığı günde lira opsiyonlarında beklenen oynaklıklar artarken, 5 yıl vadeli ülke risk primi de Ocak ayı başlangıcındaki seviyeler olan 280bp bölgesine yükseldi.

Böylece, Coronavirus kaynaklı Asya bölgesi önderliğinde satıcılı seyrin öne çıktığı 20 Ocak tarihi sonrasında Tayland (+34.34bp) önderliğinde bölge ülkelerinin CDS’lerindeki yükselişlerin ardından listede bölge dışından kendisine yer bulan tek GOÜ üyesi +11.46bp ile Türkiye (6.sırada) oldu.
Takip edilen haber akışına göre Çarşamba günü Ankara’ya ABD’nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey’nin gelmesi bekleniyor. Türkiye’nin yaşanan son rejim saldırısının ardından Rus tarafı ile görüşmeleri ise devam ediyor. 

Japonya piyasalarının tatil nedeniyle kapalı olduğu günde spot Asya fiyatlamaları ve vadeli ABD endekslerindeki pozitif görünümün Avrupa açılışına da sirayet etmesini bekliyoruz. Yerel varlıklar açısından ise fiyatlamaların oturması için birkaç gün gözlemlemenin doğru olduğu kanaatindeyiz. Fed Başkanı Powell’ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yapacağı sunum günün en
önemli başlığı konumunda.

Türk lirası Amerikan doları karşısında haftanın ilk işlem gününde alınan önlemlerin de etkisiyle %0.05 değer kazanırken, BİST 100 endeksi kapanışı %2.2 düşüşle 118.341 puan seviyesinden gerçekleşti.

10 yıl vadeli tahvil faizinde son işlemler %3.84 yükselişle %11.08 düzeyinden geçerken, 5 yıl vadeli ülke CDS’i ise 280bp seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları karışık bir resim oluşumuna işaret ederken, en ciddi değer kaybı %0.94 ile Rusya (RTS, USD) varlıklarında takip edildi. Euro Stoxx 50 %0.14, DAX ise %0.15 düşüşle günü tamamladı.

Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri ile gelişmekte olan ülke varlıkları arasındaki ayrışma dikkat çekti. İyimserlik ABD endekslerinde korunurken, Nasdaq %1.13 yükselişle bir adım öne çıktı.

Peru’da %0.29 yükselişin pozitif ayrışmaya neden olduğu günde, Brezilya ve Şili hisse senedi endeksleri %1 düşüş gösterdi.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları pozitif duruşun korunma isteğini ifade ediyor. TSİ 08.05/ Hang Seng %1.25, CSI 300 %0.84 ve KOSPI %0.92 ile fiyatlanırken, CNH-CNY spreadi 6 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing yuan kuru ayarlaması ise 6.9897 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

BİST 100 işlemlerinde 118.000-115.000 seviyeleri destek, 120.000 bölgesi ise direnç olarak izlenebilir.
USDTRY paritesi işlemlerinde 6.02-6.05 direnç, 5.95-5.93 ise destek olarak izlenebilir.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
Aşağı yönde ilk destek noktası 1.0860. Yukarıda ise 1.0950-1.1020 bölgesi direnç olarak dikkat
çekiyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)