E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlarda dalgalı seyir sürüyor: Enflasyon öne çıkıyor---

Kurlarda dalgalı seyir sürüyor: Enflasyon öne çıkıyor

Kurlarda dalgalı seyir sürüyor: Enflasyon öne çıkıyor
04 Ekim 2021 - 09:05 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 8,8520 liradan, euro 10,2740 liradan güne başladı. Enflasyon verileri takip edilecek

Serbest piyasada 8,8500 liradan alınan dolar, 8,8520 liradan satılıyor. 10,2720 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,2740 lira olarak belirlendi.

Geçen hafta tarihi zirvesini 8,9588'e taşıyan dolar/TL ise haftayı yüzde 0,26 değer kaybıyla 8,8607'den tamamlarken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,8520 seviyelerinde bulunuyor.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 8,8520 lira, euronun satış fiyatı ise 10,2620 lira olmuştu.

Yeni hafta yurt içinde önemli bir veriyle başlayacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını açıklayacak.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları ve OPEC toplantıları bulunuyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Japon devlet televizyonu NHK'nın haberine göre, iktidar partisi LDP'nin lideri Fumio Kishida, Başbakan olarak seçilmesinin ardından parlamentonun alt kanadı için erken seçim çağrısı yapacak.

Japonya'da iktidar partisi LDP'nin yeni genel sekreteri Akira Amari,  genel seçimden sonra Japon hükümetinin hemen büyük bir ek bütçe hazırlayarak korona virüs salgınını ekonomik etkilerinin üstesinden gelmeye ve uzun vadeli büyümeyi artırmaya çalışacağını bildirdi.

Çin'in zor durumdaki gayrimenkul geliştirme şirketi China Evergrande Group ve bağlı ortaklığı Evergrande Property Services Group'un Hong Kong Borsası'nda işlem sıraları kapatıldı.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, enflasyonun kontrolden çıkmasını beklemediğini, ancak enflasyonist baskıların beklendiği kadar geçici olmayacaklarından endişe ettiğini söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz artırımı için şartların 2022 yılı sonunda yakalanabileceği görüşünü tekrarladı. Mester,  enflasyonun gelecek yıl Fed'in hedefine doğru geri gelmesini beklediğini de vurguladı.

Bloomberg News'un haberine göre Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, Fed Başkanı Powell'ın Kovid-19 salgınının kötüleşmesinden kaynaklı olarak atılabilecek potansiyel politika adımlarına işaret ettiği konuşmasından bir gün önce tahvil fonlarından çıkıp hisse senedi fonlarına yatırım yapmış.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, politika inovasyonu ve esnekliğinin pandemi sürecinde ECB'ye iyi hizmet ettiğini ve Banka'nın para politikası enstrümanlarının kriz hafledikçe gelişmeye devam edeceğini söyledi.

Suudi Arabistan, iki ülke arasında gerilimin azaltılması amacıyla İran'ın yeni hükümeti ile geçtiğimiz ay görüşme yaptığını doğruladı.

YURT İÇİ GÜNDEM

Piyasalar yeni haftayı yurt içinde haftanın en önemli verisi olan Eylül ayına ilişkin tüketici fiyatları verisiyle karşılayacaklar. Foreks'in 21 banka/kurum ekonomisti ile düzenlediği ankete göre, medyan aylık beklenti yüzde 1,30, yıllık beklenti yüzde 19,64 oldu. Bir önceki ay enflasyon aylık yüzde 1,12, yıllık yüzde 19,25 artış göstermişti(10.00).

TÜİK aynı saatte tüketici fiyatlarının yanı sıra yurt içi üretici fiyatlarını da duyuracak.

TCMB finans dışı firmaların net döviz pozisyonu verilerini duyuracak(14.30).

Hazine, 2 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil ihalesi gerçekleştirecek.

  1. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak (10.00).

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile görüşecek.

Dünya Yatırımcı Haftası'nın beşincisi Borsa İstanbul'da gong töreniyle başlayacak (09.40).

YURT DIŞI GÜNDEM

Avrupa'da Euro Bölgesi Sentix Yatırımcı Güven Endeksi açıklanacak.

Yatırımcıların piyasaya bakışını gösteren Endeks Eylül ayında 19,6 puan olarak açıklanmıştı. Ekim ayı için analistler Endekste hafif artış bekliyor.

ABD'de tek önemli veri fabrika siparişleri olacak (17.00). Bir önceki ay yüzde 0,4 artan siparişlerde Ağustos ayı beklentisi yüzde 0,5 artış yönünde oluştu.

Günün konuşma yapacak yetkilileri Norveç Merkez Bankası Başkanı Cystein Olsen (11.00), İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernández de Cos (11.00), İngiltere Merkez Bankası (BOE) Dış Komite üyelerinden Charlotte Gerken (13.00), Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard (17.00) olacak.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları AB kurtarma planlarını, G20 ve IMF toplantılarını, bankacılık birliği ve maliye politikasını tartışacak.

Gündemde 21. OPEC ve OPEC dışı bakanlar toplantısı da bulunuyor. OPEC+  üyesi ülkelerin petrol ve enerji bakanları bugün bir araya gelerek,  fiyatlardaki hızlı yükseliş sonrasında üretim artırımını ele alacaklar.

Çin piyasaları Altın Hafta tatili nedeniyle cuma olduğu gibi bugün de kapalı olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ünal04 Ekim 2021 09:32

    Enflasyonu kafalarına göre düşük gösterecekler. Normal enflasyon yüzde 50 . Geçen sene yüzde 100 dü. Paramız iki yılda çöp oldu.