E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlarda dalgalı dönem sona mı eriyor?---

Kurlarda dalgalı dönem sona mı eriyor?

Kurlarda dalgalı dönem sona mı eriyor?
05 Temmuz 2020 - 20:11 borsagundem.com

Korona virüs salgını ile alınan önlemler dünya ekonomisini olumsuz yönde etkilerken, döviz kurları da dalgalı bir döneme girdi. Dolar sıkıştığı bantta çıkabilecek mi? Gündemde neler var?

Mayıs ayında 7,26 seviyesini aşarak yeni rekor kıran ABD Doları/Türk Lirası kuru, SWAP beklentileri içerisinde yeniden 6,8 seviyelerine geriledi. Son haftalarda ise 6,85 seviyesinden dar banttan ayrılmıyor. 

Türkiye'deki brüt döviz rezervleri konusu tartışmaları körüklrken, döviz ve altın işlemlerinde uygulanan vergi oranı ise 5 kat artarak binde 2’den yüzde 1’e çıkarıldı. Merkez Bankası'nın bu ay sonunda 23 Temmuz PPK toplantısı ve 29 Temmuz Enflasyon Raaporu açıklaması önemle takip ediliyor.

Döviz kurlarının ilerleyen süreçte nasıl değişeceği merak konusu olmayı sürdürürken otoriteler ülkenin bu süreçte 'pozitif ayrışacağı' görüşünde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefimize hiç olmadığımız kadar yakınız" açıklamasında bulunmuştu.

Borsa İstanbul ise bu dönemde yılbaşından itibaren olan tüm kayıplarını geri aldı.

Borsada küçük hisselere ilgi devam ediyor

Buna karşın Uluslararası Para Fonu IMF ise, nisan ayında bu yıl için yüzde 3 olarak açıkladığı küresel ekonomide küçülme tahminini yüzde 4,9’a yükseltti. IMF, Türkiye için yüzde 5 daralma öngörüyor. Kovid-19 salgının ekonomide oluşturduğu etkinin beklenenden daha olumsuz olduğuna değinen IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu "Benzeri olmayan bir kriz, belirsiz bir toparlanma" başlığıyla güncelledi.

Diğer yandan Amerikalı ekonomist Stephen Roach, ABD Doları'nın beklenenden daha yakın bir zaman içinde hızla değer kaybedebileceği uyarısını yaptı.

Borsa, dolar nereye gider? Uzmanlardan kritik sözler

 


 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)