E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlar ‘Merkez’i bekliyor---

Kurlar ‘Merkez’i bekliyor

Kurlar ‘Merkez’i bekliyor
14 Temmuz 2021 - 09:14 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 8,6380 liradan, euro 10,1780 liradan güne başladı. TCMB faiz kararı ve Fed Başkanı Powell takip edilecek

Serbest piyasada 8,6360 liradan alınan dolar, 8,6380 liradan satılıyor. 10,1760 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,1780 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,6040 lira, euronun satış fiyatı ise 10,1830 lira olmuştu.

Haziran ayı ortasından bu yana ilk defa 8,60 seviyesi altına gerileyerek 8,5840 seviyesini test eden dolar/TL, günü 8,6258 seviyesinden tamamladı.

Yurt içinde haftanın beklenen gündem maddesi olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı bugün açıklanacak.

Yurt dışında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın konuşması ve ABD üretici fiyatları verileri takip edilecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'de faaliyet gösteren Alman şirketlerinin üst düzey yöneticileri ile bir araya geldi.

Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ), faiz oranında bir değişiklik yapmadı.

RBNZ, pandeminin başından bu yana tahvil alım programına son veren ilk merkez bankası oldu.

Çin'e doğrudan yabancı yatırımları yılın ilk 6 ayında yüzde 28,7 arttı.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Mario Centeno, ECB’nin gelecek hafta yapılacak toplantıda ileri dönük yönlendirmesini güncellerken enflasyon konusunda manevra alanı olduğunu göstermesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD'nin kredi notunu teyit etti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD'de açıklanan Haziran ayı enflasyon rakamları sonrasında yaptığı değerlendirmede, hızlı artışın beklenen bir durum olduğunu söyledi.

Haziran ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Beyaz Saray, tedarik zincirlerindeki aksaklıkların beslediği yüksek enflasyonun yatışmasını beklediklerini bildirdi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti TBMM Grup toplantısında konuşacak (12.00).

TCMB'nin faiz kararı açıklanacak. TCMB, Mart ayında 200 baz puan faiz artırımının ardından yüzde 19,00 seviyesine gelen oranı son 3 toplantısında aynı seviyede tuttu. Foreks anketine katılan 21 ekonomistin tamamı bu toplantıda da faizin yüzde 19,00 seviyesinde korunacağı yönünde görüş belirtti. Ancak ekonomistlerin yılsonu için yüzde 16,00 olan tahmini yüzde 17,50'ye çıktı (14.00).

Aynı gün TÜİK, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Merkezi Yönetim Bütçesinden AR-GE faaliyetleri için ayrılan ödenek ve harcamaları, TCMB kısa vadeli dış borç istatistikleri (10.00), ilk çeyrek finansal hesaplar (14.30) verilerini açıklayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2 yıl (728 Gün) vadeli ABD doları cinsinden tahvil ve kira sertifikalarını doğrudan satacak.

YURT DIŞI GÜNDEM

Yurt dışında en önemli veri ABD'de açıklanacak üretici fiyatları olacak.

Mayıs ayında üretici fiyatları aylık yüzde 0,8, yıllık yüzde 6,6 artış göstermişti.

Yurt dışında diğer öne çıkan gündem maddesi ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell'ın, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde Fed politikasına ve ekonomiye yönelik yarıyıl gözden geçirmesinin yapılacağı oturum öncesi yapacağı sunum olacak (19.00).

ABD'nin diğer verileri MBA mortgage endeksleri (14.00), DoE petrol stokları (17.30) olacak.

Avrupa piyasalarında İngiltere ve Euro Bölgesinden gelecek veriler takip edilecek. İngiltere'de tüketici, üretici ve perakende fiyatlar aynı saatte yayımlanacak (09.00). Euro Bölgesinde ise sanayi üretimi rakamları izlenecek (12.00).

Almanya 10 yıllık tahvil ihalesi düzenleyecek.

Günün TCMB dışında merkez bankası kararları Yeni Zelanda ve Kanada'dan gelecek. İki bankanın da faizi yüzde 0,25 seviyesinde tutacağı tahmin ediliyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel (15.45), İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkan Yardımcısı Dave Ramsden konuşma yapacaklar.

ABD'de 'Bej Kitap(Beige Book)' raporu açıklanacak (21.00).

Piyasalarda TCMB ve Fed gündemi

 

Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında

 

Yabancılar hangi hisselerde alım satım yapıyor

 

Birko Mensucat ve Euro Kapital sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ümmetin adamı14 Temmuz 2021 09:46

    Ümmetimiz ve davamız için faizler sert bir şekilde indirilmeli. Yüksek faiz, ilacı olmayan en büyük zehirdir. Baş düşmanımızdır. TCMB başkanı Cumhurbaşkanımızı dinlemeli.