E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlar, iki gün sonra yeniden yükselişte---

Kurlar, iki gün sonra yeniden yükselişte

Kurlar, iki gün sonra yeniden yükselişte
24 Haziran 2021 - 08:31 borsagundem.com

ABD Doları ve tahvil faizlerindeki düşüşün yerini toparlanmaya bırakmasıyla kurlarda bugün hafif yukarı yönlü hareketler görülüyor. Yurt içinde kapasite kullanım oranı ve PPK toplantı özeti, yurt dışında BoE faiz kararı ile ABD büyüme verisi öne çıkıyor

Hafta başında 8,80 sınırına dayandıktan sonra ABD Doları'nın zayıflaması ve ABD tahvil faizlerinin düşmesiyle birlikte iki gündür 8,65 sınırında kapanışlar yapan dolar/TL, bu sabah yüzde 0,3 artışla 8,66 düzeyinde değerleniyor. Euro/TL ise 10,35'ler seviyesinde işlem görüyor. Kurdaki düşüşlerde TCMB'nin yeni swap anlaşmasına yönelik haber aksıları da etkili olmuştu.

08.30 itibarıyla dolar/TL 8,6642, euro/TL 10,3453 seviyesinden işlem gördü.

DOLARDA SINIRLI TOPARLANMA

Dolar yatırımcıların Fed'in tahvil alım programının ne zaman sona ereceğiyle ilgili birbiriyle çelişen mesajları yorumlamaya çalışmasıyla son 11 haftanın zirvesinden geriledi. Geçen haftanın sonunda 92,408 ile 9 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyeyi gören dolar endeksi dün 91,509'e kadar geriledikten sonra bugün 91,806 seviyesindeydi.

Euro dolar karşısında çok değişim göstermedi. Dün 1,19700 dolar seviyesine kadar yükselen euro bugün 1,19220 Dolar seviyesinden işlem gördü. Euro geçen hafta 6 Nisan'dan bu yana görülen en düşük seviye olan 1,18470 dolar seviyesine gerilemişti. Yen dolar karşısında 111,11 seviyesine kadar gerileyerek son 15 ayın en düşük seviyesini gördükten sonra 111,03 seviyesinde çoğunlukla yatay seyrediyor.

Yurt içinde kapasite kullanım oranı ve PPK toplantı özeti, yurt dışında BoE faiz kararı ile ABD büyüme verisi öne çıkıyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Kongre üyelerini federal hükümetin borçlanma limitini artırmaya çağırdı. Yellen, Kongre üyelerinin federal borçlanma limitlerini artırmak konusunda hızlı hareket etmemeleri halinde ABD'nin Ağustos ayında bir temerrüt ve yeni bir finansal kriz riski ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengrden, ABD ekonomisinde devam eden toparlanmayı "güçlü, sağlam" olarak tanımladı ve bu toparlanmaya beklenenden hızlı ilerleyen Kovid-19 aşılamasının katkı yaptığını vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden, Yüksek Mahkeme'nin Başkan'ın Federal Konut Finansman Ajansı üzerindeki yetkileri konusunda verdiği kararın ardından Ajans’ın başkanını kendi adayı ile değiştirecek.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, enflasyonun arz darboğazlarını,  sıkıntılarının hafiflemeye başlaması ile birlikte yılsonuna kadar cari yüksek seviyelerden geri gelmesi gerektiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet, Kabil Havaalanı'nın güvenliği konusunu görüşmek üzere Türkiye'ye gelecek.

YURT İÇİ GÜNDEM

TCMB tarafından açıklanacak kapasite kullanım oranı ve Reel Kesim Güven Endeksi, Haziran ayının öncü göstergeleri olarak piyasalar tarafından yakından izlenecek. Mayıs'ta kapasite kullanım oranı yüzde 75,3 olarak gerçekleşmişti.

TÜİK Sektörel Güven Endeksleri verilerini açıklayacak (10.00). Mayıs'ta Hizmet Sektörü Güven Endeksi yüzde 1,1 düşüşle 102,2, Perakende Sektörü Güven Endeksi yüzde 2,1 düşüşle 100,9, İnşaat Sektörü Güven Endeksi yüzde 3,0 artışla 79,6 puan olmuştu.

TCMB, 17 Haziran tarihli Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini yayınlayacak (14.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

YURT DIŞI GÜNDEM

Avrupa'da en önemli veri Almanya'dan gelecek olan Haziran ayına ilişkin Ifo Endeksi olacak. Bir önceki ay Ifo İş Ortamı Endeksi 99,2, Cari Durum Endeksi 95,7 olarak açıklanmıştı.

Avrupa'da diğer beklenen gündem İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı olacak. BoE'nin yüzde 0,10 seviyesinde tuttuğu faiz ve 895 milyar sterlin olarak devam ettiği varlık alım programında bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

ABD'de 1.çeyrek döneme ilişkin büyüme rakamları final verileri gelecek. İlk tahminde yüzde 6,4 olan GSYH, ikinci tahminde de aynı seviyede bırakılmıştı (15.30).

ABD'nin diğer beklenen verileri işsizlik başvuruları, öncü mal ticaret dengesi (15.30), doğal gaz stokları (17.30), Kansas Fed İmalat Endeksi (18.00) olacak.

Japonya'da 20 yıllık, ABD'de 7 yıllık tahvil ihaleleri düzenlenecek.

Akşam saatlerinde Meksika'dan da faiz kararı gelecek (21.00).

Dolarda beklenti yükseldi

 

Altında yön değişti

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)