E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlar güne yükselişle başladı---

Kurlar güne yükselişle başladı

Kurlar güne yükselişle başladı
05 Ağustos 2021 - 09:04 borsagundem.com

Hafta ortasında 8,29 seviyesinden gelen alımlarla yükselişe geçen dolar/TL bu sabah 8,50 seviyesini denedi. Euro/TL 10,080 güne bölgesini test ederek başlıyor. Piyasalarda bugün BoE faiz kararı izlenecek

Piyasalar güne Fed'in 'şahin' değerlendirmeleri ile başlıyor. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, varlık alımlarını azaltma sürecine doğru ilerlediklerini ifade ederken, bu değerlendirme ve beklentilerin altında kalan ABD özel sektör istihdam verisi doları destekledi.

Katıldığı ortak canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ağustos ile birlikte enflasyonda düşüşü göreceğiz. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok" ifadelerine yer verdi.

Hafta ortasında 8,29 seviyesinden gelen alımlarla yükselişe geçen dolar/TL bu sabah 8,50 seviyesini denedi. Euro/TL 10,080 bölgesini test ederek yeni güne başlıyor.

Saat 09.00 itibarıyla dolar/TL yüzde 0,42 oranında yükselişle 8,5103, euro/TL yüzde 0,49 oranında yükselişle 10,0897 liradan işlem gördü.

Dolar endeksi 92,285; spot altın 1810 dolar ve Brent petrol 70,50 dolar seviyesinde.

Yurt içinde önemli bir verinin olmadığı yeni günde, yurt dışında İngiltere Merkez Bankası(BoE) faiz kararı takip edilecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Enflasyon noktasında ben özellikle şu anda ağustos ayını geride bıraktığımızda biz ağustos ayıyla birlikte de enflasyonda da düşüş göreceğiz ama bunun oranı şuanda bulunduğumuzun altında olur. Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz. Düşük faiz de bize düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı ile beraber de artık biz düşük enflasyona geçeceğiz” dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, aylık enflasyon oranlarının, yıllık enflasyon bir süre için yukarı yönlü olmaya devam etse de, yılsonuna doğru aşağı geleceklerini öngördüğünü söyledi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, Fed'in tahvil alım programını azaltmaya "yakın zamanda" ve kademeli şekilde başlamasını istediğini söyledi. Kaplan, tahvil alımlarının azaltılmasının Fed'e faiz oranlarını artırmak konusunda "sabırlı" olmak için daha fazla esneklik sağlayacağını savundu.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in bu yıl içinde veya gelecek yılın başlarında varlık alım programını azaltmaya başlama noktasına gelmesinin çok muhtemel olduğunu, ancak bunun için daha yüksek aşılanma oranlarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Japon hükümetinin korona virüs tedbirlerinin yönetiminden sorumlu ismi olan Ekonomi Bakanı Yasuhide Suga, artan Kovid-19 vakaları ile mücadele için olağanüstü tedbirlerin 8 bölgeye daha genişletilmesini önerdi.

Beyaz Saray'dan bir yetkilinin ABD basınına verdiği bilgiye göre, "güvenli uluslararası seyahat" için bir plan üzerinde çalışılıyor ve bu plan Kovid-19'a karşı tam aşılanmış yabancıların ülkeye girişlerine izin verilmesini de içeriyor.

Brezilya Merkez Bankası, gösterge faizi beklendiği gibi 100 baz puan artırdı.

YURT İÇİ GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu toplantısına başkanlık edecek (15.30).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

YURT DIŞI GÜNDEM

Avrupa piyasaları Almanya'dan gelecek fabrika siparişleri verisiyle açılacak (09.00). Mayıs ayında siparişler beklenmedik bir şekilde yüzde 3,7 düşüş göstermişti. Piyasalar siparişlerde yüzde 1,5 artış bekliyorlar.

İngiltere Merkez Bankası(BoE) faiz kararı, günün en önemli gündem maddesi olacak. BoE'nin yüzde 0,10 seviyesinde olan faiz ve 895 milyar GBP seviyesindeki Varlık Alım Programını değiştirmesi beklenmiyor (14.00).

ABD'de Challenger işten çıkarmalar (14.30), işsizlik başvuruları, dış ticaret (15.30), doğal gaz stokları (17.30) verileri izlenecek.

Çekya ve Mısır merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacaklar. Çekya Merkez Bankasının faizi 25 baz puan artırması, Mısır Merkez Bankasının değişikliğe gitmemesi bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AT05 Ağustos 2021 10:59

    ülkeler kendi para birimlerinin değerlerini korumak için her türlü önlemi alırken, hükümeti doların yükselmesi için elinden geleni yapıyor. Beyefendi domates olmuş 10 lira, hangi enflasyondan bahsediyorsun? Millet cebindeki paranın hesabını yapamayacak kadar aptal mı?

  • İzmit li05 Ağustos 2021 10:41

    Reis doların dusmesini istemiyor.Biraz dolar düşse faiz silahını çekiyor hemen ama neden

  • Bika05 Ağustos 2021 09:30

    Cumhurbaşkanı ağustos ayında faiz indirme talimatı verdiğinden TL değer kaybetmeye devam ediyor. ÜFE'nin  %45 olduğunu unutmamalı.