E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlar güne nasıl başladı---

Kurlar güne nasıl başladı

Kurlar güne nasıl başladı
20 Ocak 2022 - 09:27 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 13,4480 liradan, euro 15,2970 liradan güne başladı. TCMB faiz kararı ve ECB tutanakları izlenecek


Serbest piyasada 13,4460 liradan alınan dolar 13,4480 liradan satılıyor. 15,2950 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 15,2970 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL paritesi dün yüzde 0,7'lik düşüşle 13,4313'ten günü tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,4650'den işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 13,5490 lira, euronun satış fiyatı ise 15,3740 lira olmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararı ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz toplantısı tutanakları izlenecek

Öne Çıkan Başlıklar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizin bir daha geçtiğimiz aylardakine benzer dalgalanmalar yaşanmaması için gereken her türlü tedbiri alıyoruz. Kendi ülkesinin ve ekonomisinin felaketi pahasına açgözlülük yapanlara hareket alanı bırakmamakta kararlıyız. Kısır hesaplarla hareket ederek içinden geçtiği kritik süreçte ülkemize zarar verenleri kusura bakmasınlar affetmeyeceğiz" dedi.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Çin Merkez Bankası gösterge konumdaki kredi ana faiz oranlarında indirime gitti. Banka, 1 yıl vadeli LPR'yi 10 baz puan indirerek yüzde 3,80'den yüzde 3,70'e indirdi. Çin MB 1 yıl vadeli LPR'yi Aralık ayında yüzde 3,85'ten yüzde 3,80'e düşürmüştü.

Sri Lanka Merkez Bankası(CBSL), mevcut ve beklenen makroekonomik gelişmeleri dikkate alarak faiz oranını 50 baz puan artırdı.

ABD Başkanı Joe Biden, Çin mallarına uygulanmakta olan gümrük tarifelerinin kaldırılması yönünde bir taahhütte bulunmak için çok erken olduğunu söyledi. Ancak Biden, ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai'nin bu konu üzerinde çalışmakta olduğunu da vurguladı.

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna krizi konusunda bir zirve düzenlenmesinin olasılıklar arasında olduğunu söyledi.

New York Times'ın haberine göre Beyaz Saray, ABD çip sektöründen, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde Rusya'ya ihracata yönelik yeni sınırlamalar uygulanmasına hazırlanmalarını istedi.

Morgan Stanley, Ukrayna konusunda Rusya ile Batılı ülkeler arasında artan gerilime işaret ederek Rus hisse senetleri için verdiği "ağırlığını artır" tavsiyesini dün "eşit ağırlık" seviyesine indirdi.

Yurt İçi Gündem

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Aralık ayına ilişkin Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi verilerini yayımlayacak. Yurt dışı üretici fiyatları Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 13,49, geçen yıl aynı aya göre yüzde 47,89 artış göstermişti.

Piyasalar tarafından merakla beklenen TCMB faiz kararı açıklanacak. TCMB Eylül ayında başladığı faiz indirim sürecini 4 toplantı üst üste sürdürmüş ve bir hafta vadeli gösterge repo faiz oranını yüzde 19,00'dan yüzde 14,00 seviyesine kadar indirdi. ForeksHaber'in 17 ekonomist ile yaptığı anket sonucuna göre, piyasada bir faiz değişikliği beklenmiyor. Ankete katılan ekonomistlerin 16'sı faizin değişmeyeceği yönünde görüş belirtirken, sadece bir ekonomist 125 baz puan indirim beklediğini açıkladı (14.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele ile görüşecek (16.30).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkezi Yönetim Brüt Borç Stoku verilerini yayımlayacak (17.30).

Yurt Dışı Gündem

Avrupa'da ilk veri Almanya üretici enflasyonu olacak. Almanya'da Aralık ayına ilişkin üretici fiyatları verileri yayımlanacak. Üretici fiyatları Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8, geçen yıl aynı aya göre yüzde 19,2 artış göstermişti (10.00).

Fransa'da Ocak ayına ilişkin İmalat Sektörü Güven Endeksi açıklanacak (10.45).

Euro Bölgesinde Aralık ayına ilişkin nihai enflasyon rakamları duyurulacak. Bölgede öncü verilerle enflasyon aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 5,0 arttı (13.00).

Meksika'dan Aralık ayına ilişkin işsizlik oranı açıklanacak. Ülkede işsizlik bir önceki ay yüzde 3,7 seviyesinde gelmişti (15.00).

Avrupa Merkez Bankası(ECB), son faiz toplantısına ilişkin tutanakları açıklayacak (15.30).

ABD'de Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi ve işsizlik başvuruları aynı saatte ekranlara düşecek (16.30). Diğer veriler ise ikinci el konut satışları (18.00), doğal gaz stokları (18.30) ve pazartesi günkü tatil nedeniyle bir gün ileri kayan DoE petrol stokları (19.00) olacak.

ABD'de 4 ve 8 haftalık bono ile 10 yıllık TIPS tahvil ihalesi, Kanada'da 3 yıllık tahvil ihalesi gerçekleştirilecek.

Garanti Yatırım Ortaklığı ve Kordsa sorusu

 

Tahvil faizlerindeki düşüş altını destekledi

 

Asya borsaları yön bulmakta zorlandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)