E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlar güne başlarken yatay seyrediyor---

Kurlar güne başlarken yatay seyrediyor

Kurlar güne başlarken yatay seyrediyor
10 Şubat 2022 - 09:43 borsagundem.com

İstanbul serbest piyasada dolar 13,5720 liradan, euro 15,5170 liradan güne başladı. Gün içerisinde İşgücü verileri ve ABD enflasyon izlenecek

Serbest piyasada 13,5700 liradan alınan dolar 13,5720 liradan satılıyor. 15,5150 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 15,5170 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,2 azalışla 13,5415’ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,57 seviyesinde işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 13,5940 lira, euronun satış fiyatı ise 15,5360 lira olmuştu.

Yurt içinde işgücü istatistiklerinin takip edileceği yeni günde, yurt dışında piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon rakamları izlenecek.

Öne Çıkan Başlıklar

Avrupa Birliği (AB) Rusya’nın Brüksel Büyükelçiliği’ne teslim ettiği bir mektupla Rusya’yı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde ‘Avrupa’da güvenliği güçlendirme yollarını’ konuşmaya davet etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna sınırındaki gerilimin azalması için Batılı ülkelere ve NATO’ya şartlarını açıkladı. Zaharova, Ukrayna’ya yapılan silah sevkiyatlarına ve NATO ülkelerinin ortak tatbikatları son verilmesi gerektiğini ifade ederek, Batılı askeri danışman ve eğitmenlerin Ukrayna’dan çekilmelerini istedi.

Boston Fed'in yeni başkanı Michigan Üniversitesi'nde görev yapmakta olan Susan Collins oldu. Collins, bir bölgesel Fed'e başkan seçilen ilk siyahi kadın oldu.

Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konsey Direktörü Brian Deese, sosyal harcama ve iklim paketi konusunda Kongre ile bir anlaşmaya varılacağından umutlu olduğunu söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Fed'in Mart ayında yapılacak FOMC toplantısında 50 baz puan faiz artırımına gitmesini zorlayıcı bir neden bulunmadığını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, enerji fiyatlarındaki artışın enflasyon bekeişlerini ECB'nin yüzde 2 hedefinin üzerine itmesi halinde Banka'nın faiz artırması gerekebileceğini söyledi.

Yurt İçi Gündem

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Aralık ayına ilişkin işgücü istatistikleri, dış ticaret endeksleri ve İnşaat Maliyet Endeksi verilerini duyuracak. İşsizlik oranı Kasım ayında mevsimsel düzeltilmiş verilerle yüzde 11,2 olarak açıklanmıştı (10.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. Merkez Bankası haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yurt Dışı Gündem

Asya'nın en önemli gündem maddesi Hindistan Merkez Bankası(RBI) faiz kararı olacak. RBI, 2020 yılı Mayıs ayından bu yana faizde değişikliğe gitmedi ve yüzde 4,00 seviyesinde tuttu. RBI'ın bu toplantısında da faizde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor (07.30).

Avrupa piyasaları Hollanda'dan gelecek enflasyon rakamlarıyla açılacak. Hollanda'da enflasyon geçen yılı yüzde 5,7 ile 40 yılın zirvesinde tamamlamıştı (08.30). Norveç, Danimarka, Letonya, Portekiz, Arnavutluk, enflasyonunu açıklayacak diğer ülkeler olacak.

Asya'nın ikinci faiz kararını Endonezya Merkez Bankası(BI) açıklayacak. Son 11 toplantısında faiz oranında bir değişikliğe gitmeyen BI'ın bu toplantısında da aynı yönde bir açıklama yapacağı tahmin ediliyor (10.30).

Avrupa'da izlenecek faiz kararı ise İsveç'ten gelecek; İsveç Merkez Bankası(Riksbank) faiz kararını açıklayacak. Analistler Riksbank'ın faizi yüzde 0,00 seviyesinde tutmaya devam edeceğini düşünüyorlar (11.30).

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) aylık "Petrol Piyasası Raporu" açıklanacak.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Estonya, Letonya ve Litvanya başbakanlarıyla Ukrayna krizini görüşmek için bir araya gelecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna krizini görüşecek.

ABD'den haftanın en önemli verilerinden biri olan Ocak ayına ilişkin enflasyon rakamları gelecek. Tüketici fiyatları Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,0 artış göstermişti. Ekonomistlerin beklentisi aylık bazda yüzde 0,4 artış ile enflasyonun yıllık yüzde 7,2'ye çıkması yönünde oluştu (16.30).

ABD'de diğer veriler işsizlik başvuruları (16.30), doğal gaz stokları (18.30) olacak. 4 ve 8 haftalık bono ihaleleri de takvimde yer alıyor.

Meksika Merkez Bankası(Banxico) faiz kararını açıklayacak. Banxico, son 5 toplantısında toplam 150 baz puan faiz artışına gitti (22.00).

İngiltere Merkez Bankası Başkanı(BoE) Andrew Bailey, geç saatlerde TheCityUK yıllık yemeğinde konuşma yapacak (23.15).

Altın 2 haftanın zirvesine yakın

 

Piyasalar ABD'ye odaklandı! Enflasyona tepki ne olacak?

 

Alüminyum fiyatları, tedarik endişeleri ile 13 yılın zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)