E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcıların ideal senaryosu çöktü---

Küresel yatırımcıların ideal senaryosu çöktü

Küresel yatırımcıların ideal senaryosu çöktü
22 Şubat 2023 - 15:01 borsagundem.com

Yatırımcıların ‘Goldilock senaryosu’ olarak adlandırdığı piyasa ortamı Morgan Stanley’den Lisa Shalett’e göre son enflasyon rakamlarının ardından yok oldu. Shalett borsalarda çalkantılı bir sürecin başladığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ocak ayı boyunca küresel yatırımcılar enflasyonun düşmeye başladığı inancıyla hisse senetleri destekledi. Piyasalar ABD Merkez Bankası’nın bir resesyona sebep olmadan enflasyonu düşüreceği ‘yumuşak iniş’ beklentisine ikna olmuştu. Ancak Morgan Stanley Baş Yatırım Sorumlusu (CIO) Lisa Shalett salı günü yaptığı açıklamasında yeni boğa piyasası düşüncesinin kötü bir fikir olduğu konusunda uyardı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz haftalarda açıklanan ekonomik veriler ekonomistlerin beklentilerinin çok üzerine çıktı. ABD ekonomisi geçen ay yarım milyon yeni istihdam üretti. İşsizlik son 53 yılın en düşük seviyesi olan %3,4’e geriledi. Perakende satışlar %3’ün üzerine tırmandı.

Fortune’un haberine göre Morgan Stanley CIO’su FED’in ekonomiyi ve enflasyonu soğutmak için faiz oranını daha uzun süre daha yüksek tutmak zorunda olacağını vurguluyor: “Tüketimin ve enflasyonun yeniden ısınmasıyla birlikte, bir veya iki çeyrek gecikse bile, bir çöküşü ifade sert inişe yönelik riskler artıyor.”

Tüketici harcamalarındaki ve istihdam piyasasındaki dayanıklılık ve beklentilerin üzerindeki şirket bilançoları birçok yatırımcıyı her ekonomik verinin tam da beklenildiği gibi geldiği bir ‘Goldilock senaryosu’na inandırmıştı. Bir çocuk masalından esinlenilen söz konusu tabir, rakamların ne çok yüksek ne de çok düşük gelmesini ifade ediyordu.

Ancak Shalett bu senaryonun ancak enflasyonun düşmeye devam ettiği bir ortamdan işleyebileceğine dikkat çekti. CIO son tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve üretici fiyat endeksi (ÜFE) rakamlarına işaret ederek enflasyon verilerinin artık hızlı bir düşüşü göstermediğini söyledi.

Haziran ayında %9,1 ile son 40 yılın zirvesine ulaşan ABD TÜFE verileri ocak ayında %6,4’e kadar geriledi. Ancak enflasyon halen FED’in %2’lik hedefinin oldukça üzerinde. İşletmelerin toptan eşya fiyatlarındaki değişiklikleri ölçen ÜFE enflasyonu geçen ay yıllık bazda %6’lık artışı işaret etti. Bu oran enflasyonun aynı seviyelerde kalıcı olabileceğini gösteriyor.

Shalett söz konusu verilerin FED için bir uyarı olabileceğini söyledi. CIO FED yetkililerinin “talebi soğutmak için daha büyük bir baskıyla yüzleştiğini” belirterek 2023 boyunca faiz artışlarına devam edebileceğini söyledi. Shalett ayrıca tüketici enflasyon beklentilerinin bu ay için de arttığına dikkat çekti.

Ekonomistler yükselen fiyatların tüketici alışkanlıklarına işleyip işlemediğine dair işaretleri arıyorlar. Bu tür bir durum aynı zamanda enflasyonla mücadeleyi çok daha zor hale getirebilir.

Shalett’e göre, söz konusu tablo enflasyon yavaşladıkça FED’in düşük faiz politikasına döneceğine yönelik bahse giren yatırımcıların yanlış zamanlama yaptığını gösteriyor:

“Borsalardaki son getirilerin son derece kırılgan olduğu konusunda uyarıyoruz. FED’in kredibilitesi tehlikede ve enflasyon mücadelesinin çok erken bırakılması yerine aşırıya kaçılması riskini almaları daha muhtemel."

Morgan Stanley’nin ana senaryosu S&P 500 Endeksi’nin yıl sonunda 3.900 puanda olacağını öngörüyor. Söz konusu seviye endeksin yıl sonunda şu ankine göre %2,5 düşeceği anlamına geliyor. Ancak banka analistleri bu seviyeye düz bir çizgide ulaşılmayacağına da dikkat çekiyor. Analistlere göre endeks bu yıl toparlanma öncesinde 3.000 puana kadar düşebilir.

Shalett, bu piyasa ortamında "dipten alma" stratejisinin yanlış olduğu konusunda uyardı. CIO yatırımcıların temettü sunan ve bu çalkantılı piyasalarda güçlü serbest nakit akışlarına sahip hisse senetlerine odaklanmalarını tavsiye etti.

Cramer’dan Wall Street için 6 madde

 

Wall Street, Fed’i ciddiye almaya başlıyor

 

Küresel borsalarda kara bulutlar çoğalıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)