E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcılar temettü hisselerine geçti---

Küresel yatırımcılar temettü hisselerine geçti

Küresel yatırımcılar temettü hisselerine geçti
25 Mayıs 2022 - 14:53 borsagundem.com

Yüksek serbest nakit birikimi olan şirketlere yatırım yapmayı amaçlayan borsa yatırım fonu Pacer US Cash Cows 100 ETF, bu yıl yaklaşık %1 artarken, büyük endekslerse aynı dönemde çift haneli düşüşler kaydetti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse geri alımlarını ve bol temettü ödemelerini tercih eden şirket yöneticileri, Kovid-19 pandemisine giden 20 yıl içinde hissedarlar tarafından sıklıkla ödüllendirildi. Son zamanlarda ise bu konuda bir ayrışma söz konusu.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Credit Suisse analistleri 2020'nin başından bu yana, yüksek düzeyde temettü ödeyen şirketlerin, daha düşük ödemelere sahip olanlardan daha iyi performans göstermeye devam ettiğini belirtiyor. Analistlere göre hisse senedi geri alımlarına en fazla para yatıran şirketlerin hisseleriyse en düşük geri alımlara sahip şirketlerin hisselerine göre geride kalmaya başladı.

Sermaye yönetimi şirketi Miramar Capital’ın Kurucusu Max Wasserman konuyla ilgili açıklamasında, “Şirketlerin hisse senetlerinde daha fazlasını satın alması ile bana nakit vermesi arasında bir seçeneğim varsa... Nakit paraya sahip olmayı tercih ederim” ifadelerine yer verdi. Wasserman portföyünde United Parcel Services (UPS) gibi temettü ödeyen şirketlerin hisselerine yer veriyor. UPS’in hisseleri bu yıl yatırımcı ödemelerini önemli miktarda artırmıştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere hisse senetlerindeki söz konusu ayrışma yatırımcıların şirketlerdeki geleceğe yönelik kâr vaatleri yerine sabit nakit ödemelerini tercih ettiklerini gösteriyor. Söz konusu tercih yükselen enflasyon karşısında ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını artırmasıyla daha da derinleşti. Zira yüksek enflasyon ve artan faiz oranları şirketlerin gelecekteki yüksek bilanço getirilerini erozyona uğratıyor ve bugünün nakit parasını daha cazip hale getiriyor.

Yüksek serbest nakit birikimi olan şirketlere yatırım yapmayı amaçlayan borsa yatırım fonu Pacer US Cash Cows 100 ETF, bu yıl yaklaşık %1 artarken, büyük endekslerse aynı dönemde çift haneli düşüşler kaydetti.

S&P 500 Endeksi’nde yüksek temettü verimine sahip hisse senetlerinin çoğu, yıl başından bu yana endeksin geneline göre daha yüksek getiri sağladı. Bu yıl ABD’li telekom şirketi AT&T'nin hisseleri %14, tütün ürünleri şirketi Altria Group'un hisseleri %12 ve boru hattı operatörü Oneok'un hisseleri ise %8,5 değer kazandı. FactSet verilerine göre, her üç hisse senedinin de %5'in üzerinde temettü verimi bulunuyor. 2022’nin başından bu yana %17 düşen ve Cuma günü kısa bir süreliğine ayı piyasası topraklarına giren S&P 500 Endeksi’nde ise tam tersi bir tablo söz konusu.

S&P Dow Jones verilerine göre, S&P 500'deki şirketler ilk çeyrekte 137,6 milyar dolarlık rekor temettü ödedi. Kıdemli endeks analisti Howard Silverblatt, mevcut çeyrekte bu alanda yeni bir rekor kırılmasını bekliyor.

S&P 500 Yüksek Temettü Endeksi 2022'de %3,6 artarken, S&P 500 Geri Alım Endeksi ise %13 düşüş gösterdi.

Temettü hisseleri borsalarda her zaman için yüksek performans gösteren hisseler arasında yer almıyor. Özellikle son yıllarda birçok yatırımcı, bugün değil gelecekte yüksek ödemeler sunma potansiyeli veren yüksek değerlemelere sahip şirketleri tercih etmişti. Bu yılsa söz konusu yatırım tercihlerinde keskin bir U dönüşü görülüyor. Yatırımcılar serbest nakit öneren temettü ödeyen şirketleri daha değerli görüyor. Bunun sebebi ise faiz oranlarındaki yükseliş.

Huntington Private Bank'ın Baş Yatırım Sorumlusu John Augustine, firmasının özkaynak stratejilerinin hepsinin son aylarda temettü ödeyen hisse senetleri eklediğini ve her birinin genel kriterlerden daha yüksek bir temettü verimine sahip olduğunu söyledi.

Augustine, "FED’in gelecek yıl ne yapacağını bilmiyoruz, bu yüzden paramı şimdi istiyorum" dedi.

JOHCM Global Income Builder Fund'ın Fon Yöneticisi Giorgio Caputo, daha yüksek temettü beklentisi nedeniyle son zamanlarda enerji şirketlerini tercih ettiğini söyledi. Caputo buna ek olarak, daha yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranları nedeniyle portföyünde ayarlamalar yaptığını belirtiyor.

Fon yöneticisi söz konusu piyasa ortamını “Son on yılda gördüklerimizin neredeyse 180 derecelik bir değişimi" ifadeleriyle tanımladı.

Stagflasyona davetiye çıkaran 6 büyük kriz

 

Enflasyonu düşürecek 2 acı ilaç

 

Piyasalar Fed'in toplantı tutanaklarına odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)