E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcılar için 3 ‘şükran’ sebebi---

Küresel yatırımcılar için 3 ‘şükran’ sebebi

Küresel yatırımcılar için 3 ‘şükran’ sebebi
25 Kasım 2022 - 11:15 borsagundem.com

Küresel borsalarda çalkantılı bir yaşansa da küresel yatırımcıların Şükran Günü’nü kutlaması gereken şeyler de yaşandı. Ünlü borsa yazarı Brian Sozzi piyasalarda olumlu olarak değerlendirilecek 3 gelişmeye dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 küresel yatırımcılar için oldukça karışık bir yıl oldu. Bir zamanların yıldız blockchain yatırımcısı Sam Bankman-Fried’ın dev kripto borsası FTX kısa bir süre içerisinde iflas edince kripto para birimlerinde olağanüstü düşüşler kaydedildi. Facebook’un çatı kuruluşu Meta hisseleri çöktü ve bir zamanlar yıkılmaz denen teknoloji devi 11 bin çalışanını işten çıkarmaya hazırlanıyor. Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasıyla birlikte milyarderin elektrikli otomotiv şirketi Tesla’nın hisseleri dibe yolculuğunu sürdürüyor. ABD borsalarında Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri 2022 yılı boyunca çalkantılı bir seyir izledi.

Tüm bu olumsuz verilere rağmen ünlü borsa yazarı Brian Sozzi Yahoo Finance’teki yazısına göre yatırımcıların hâlâ Şükran Günü’nünde minnettar olabileceği gelişmeler de yaşandı. Haberde yatırımcıların şükredebileceği 3 noktaya dikkat çekildi:

1. Beklenen resesyon gelmedi

Ekonomistler yıl boyunca küresel çapta resesyon uyarıları yaptı. Ancak teknik bir resesyon gerçekleşmedi. Aksine ABD Merkez Bankası (FED) Atlanta şubesi ABD gayrisafi yurtiçi hasılası dördüncü çeyrek verilerinin %4,3’lük bir büyüme göstermesini bekliyor.

Yahoo Finance yazarı Brian Sozzi hiç kimsenin bir resesyondan memnun olmayacağını ve bir resesyonda olmadığımız için minnettar olunması gerektiğini belirtiyor.

2. Teknoloji krizi aslında olumlu bir gelişme

ABD’deki dev teknoloji hisseleri FED’in faiz artışlarıyla birlikte yıl boyunca sert düşüşler kaydetti. Genel yatırımcı mantığına aykırı gibi görünse de Sozzi, FAANG hisselerinin (Facebook/Meta, Amazon, Apple, Netflix, Google/Alphabet) bu yıl piyasa değerlerinden milyarlarca dolar kaybetmesinin olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Borsa uzmanı bu düşüncesinin iki nedeni olduğunu yazdı:

Birincisi teknoloji hisselerinin düşüşü yatırımcılara değerli bir ders verdi. Yıkılamaz denen teknoloji şirketlerinin bile sonsuza dek düz bir çizgide yükselen hisse senedi fiyatları olmadığı ortaya çıktı.

İkincisi, önümüzdeki on yıl boyunca bu hisse senetlerinde büyük borsa rallileri için zemin hazırlandı. Hisse değerlemeleri temizlendi ve maliyet yapıları sıfırlandı.

3. Daha ucuz hisseler

Sozzi ABD’deki enflasyonun düşmeye başladığı için şükretmek gerektiğini yazdı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’deki en son tüketici fiyat endeksi verileri enflasyonun son iki ayda %7,7 yükseldiğini gösterdi. Söz konusu rakam Ocak 2022’den bu yana en yavaş enflasyon artışı olarak kayda geçti. Ekonomistler ABD TÜFE rakamlarının 2023 yılında daha da yavaşlamasını bekliyor.

S&P500 Endeksi'nde yükseliş sürecek mi?

 

Piyasalardaki iyimserlik devam ediyor

 

JPMorgan'dan tahvil arzında sert düşüş tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)