E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcılar güvenli limanlara çekildi---

Küresel yatırımcılar güvenli limanlara çekildi

Küresel yatırımcılar güvenli limanlara çekildi
07 Temmuz 2021 - 13:57 borsagundem.com

Pandemi sonrası ekonomik toparlanmanın küresel borsalara etkisi zayıflıyor olabilir. Yatırımcılar delta varyantı ve merkez bankalarının sıkılaştırma politikaları gibi risklerden güvenli limanlara sığınıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sonrası ekonomik toparlanmayla küresel çapta boğa piyasası sinyalleri veren küresel borsalarda şimdilerde ise gergin bir hava hakim.

Bloomberg International’ın haberine göre yükselen emtia fiyatları ve artan enflasyon beklentileri bu hafta tahvillerden Japon yenine kadar güvenli liman varlıklarında rallilere yol açarken, teknoloji alanında ise kriz çanları çalıyor. Yatırımcılar bir kez daha küresel ekonomik toparlanmanın gücünü sorguluyor ve yeni Kovid-19 varyantları ve merkez bankalarının olası sıkılaştırma tehdidini tartışıyorlar. Piyasalar bu noktada özellikle ABD Merkez Bankası politikalarını takip ediyor.

Deutsche Bank Ekonomisti David Folkerts-Landau Salı günü paylaştığı bir raporda “Delta varyantının küresel çapta yayılması ve ABD Açık Piyasa Komitesi’nden (FOMC) verilen mesajlar göz önüne alındığında risk dengesi öncesine göre biraz daha olumsuzdur. Yakında cevaplamamız gereken en büyük sorulardan biri, hükümetlerin ve vatandaşların virüsle ne ölçüde yaşamaya hazır oldukları olacak. Bu sorunun cevabı ekonomik iyileşmenin şekli ve ilerlemekte olduğumuz yeni normal için çok önemli etkileri olacaktır” ifadelerine yer verdi.

ABD’deki hizmet sektörü aktivitesinin beklenenin üzerinde düşüş göstermesinin ardından 10 yıllık ABD Hazinesi getirileri Salı günü şubat ayından bu yana en düşük seviyesini geçti. Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre söz konusu veriler ülkedeki ekonomik toparlanmanın gücüne yönelik endişeleri artırıyor. 2018'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşan Brent ham petrol vadeli kontratları OPEC+'ın üretim artışlarına ilişkin görüşmelerinin bu hafta başında başarısızlıkla sonuçlanmasıyla, bu ayki kazançlarından bırakarak rotayı tersine çevirdi.

Küresel merkez bankası yetkilileri ekonomik verilere dayalı bir bakış açısı tercih ederken küresel yatırımcılar paylaşılan tüm verilerin merkez bankaları nasıl etkileyeceğine dair ipuçlarını bulmaya çalışıyor. Salı günü paylaşılan ABD hizmet sektörü verileri rekor seviyede karşılanmayan siparişin biriktiğini gösterirken yatırımcılarsa beklenenden zayıf gelen istihdam verilerine ve işçi ödemelerindeki hafif düşüşe odaklandı. Yatırımcılar bu rakamların maliyet baskılarındaki yükselişin yavaşlamaya başlayabileceğini gösterdiğini değerlendiriyor.

S&P 500 Endeksi Salı günkü kapanış öncesinde yedi gün üst üste rekor kapanış rekorunu kırmıştı. Geleneksel güvenli liman yatırımları arasında bulunan Japon Yeni ise bir haftanın en yüksek seviyesine gelerek dolar karşısında güçlendi.

Tüm bunların yanında yatırımcılar dünyanın en etkili aşı kampanyalarından birini gerçekleştiren İsrail gibi ülkelerde korona virüsün delta varyantının yayılmasını değerlendiriyor. Ynet haber ajansına göre ülkede birçok Kovid-19 vakası aşılanan insanlar arasında gerçekleşirken konuyla ilgili bir rapor Pfizer aşısının ağır hastalıklara karşı koruma sağlamada etkisini sürdürmesine karşın virüsün önlenmesinde daha az etkili olduğunu ortaya koydu.

Bu arada Çin’in teknoloji hisse senetleri Pekin’den gelen sıkı denetim uygulamalarına yatırımcılardan destek gelmesinin ardından halka arzlardan elde ettikleri getirileri siliyor. Çin merkezli internet hisseleri ekim ayından bu yana en düşük seviyelere geriledi.

Ekonomiye ve piyasalara ilişkin oluşan bu karamsar ortama rağmen finansal piyasalarda henüz derin bir zayıflık oluşmuş değil. Yatırımcılar gün içerisinde para politikası hakkında fikir edinmek için ABD Merkez Bankası’nın FOMC tutanaklarını inceleyecek.

 

Küresel piyasalar Fed'in toplantı tutanaklarına odaklandı

 

Borsalarda düzeltme dönemi başladı mı?

 

Spekülatif hisselerde açığa satış yatırımcıyı üzebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)