E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcılar ABD’den Avrupa’ya kaçıyor---

Küresel yatırımcılar ABD’den Avrupa’ya kaçıyor

Küresel yatırımcılar ABD’den Avrupa’ya kaçıyor
21 Ocak 2022 - 13:51 borsagundem.com

Bir süredir Wall Street’teki büyüme odaklı hisselerde görülen düşüşler yatırımcıları değerinin altındaki hisselere yönlendirdi. Analistlere göre bu alandaki en cazip tercihse Avrupa’daki değer hisseleri


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merkez bankalarının güçlü teşvik programlarını gevşetme planlarıyla teknoloji şirketlerinin cazibesini köreltirken, yatırımcılar Avrupa hisse senedi piyasasının sevilmeyen köşelerinde pazarlık peşindeler.

MSCI'ın Avrupa’daki değerinin altındaki hisse senetlerini izlediği endeksi 2022'nin ilk üç haftasında toplam getiri bazında neredeyse yüzde 5'lik bir sıçramaya işaret ediyor. Endeksin bu güçlü performansı yine MSCI’ın gelişmiş piyasalardaki senetlerin ölçen dünya endeksindeki yüzde 4'lük düşüşle karşılaştırıldığında oldukça iyi bir getiri sağladığı görülüyor. FactSet verilerine göre, yerel para birimlerine göre getiriler arasındaki fark Ocak ayının geri kalanında da aynı seviyede devam ederse kayıtlardaki en büyük aylık performans farkına ulaşılacak.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, değer hisseleri olarak da adlandırılan değerinin altındaki hisseler kâr veya defter değeri gibi temel verilerle karşılaştırıldığında hisseleri ucuza fiyatlanan şirketleri ifade eder. Değer hisseleri uzun bir süredir büyüme odaklı hisselerle olan yarışın gerisinde kalmışlardı. Daha cömertçe fiyatlanan ve genellikle teknoloji sektöründe bulunan büyüme hisseleri ise bu süreçte büyük bir serveti ele geçirmişti. Avrupalı değer hisseleri 2008’deki Küresel Finans Krizi'ni takip eden yıllar boyunca sadece iki yıl geniş tabanlı küresel piyasaları geride bırakabilmişti.

Bununla birlikte, Financial Times’ın haberine göre artan küresel tahvil getirileri ve merkez bankalarının salgının başlarında uyguladığı ekonomik destek önlemlerini sınırlamaları gerekeceğine ilişkin öngörüler, bu borsa dinamiklerinde ani bir değişime neden oldu.

Hızlı büyüyen ancak daha spekülatif olan ABD teknoloji hisseleri bu yıl satış ağırlıklı işlem görüyor. Yatırımcılarsa ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını bugünkü tarihi dip seviyesinden birkaç kez yükselteceği öngörüsüyle yatırım yapıyor. Yüksek faiz oranları genellikle hızlı büyüyen şirketlerin hisse senetleri için sancılı bir süreç olarak görülür. Zira öngörülen gelecekteki bilançoların geçerli değerleri aşınır.

Tüm bunlara GMO’nun Kurucusu Jeremy Grantham gibi isimlerden gelen ‘süper balon’ gibi uyarılar da eklendiğinde teknoloji hisselerine yönelik yatırımcı algısı hızlı bir şekilde değişiyor.

Milyarder yatırımcıdan ‘süper balon’ uyarısı

SoFi Baş Yatırım Yöneticisi Liz Young, ABD hisse senetlerindeki yatırımcıların "bu yüksek faiz oranlı ortamın kendileri için en iyisi olmayabileceğini kabul ettiğini" söyledi ve ekledi "Avrupa harika bir seçenek”.

Enerji devleri BP ve Royal Dutch Shell ve HSBC gibi finans grupları, 2022'de önemli kazançlar elde eden Avrupa’daki büyük değer hisseleri arasında yer alıyor. Bu üç hisse de gelecek yıl beklenen bilançoların 11 katından daha az bir fiyat kazanç oranıyla işlem görüyor. Wall Street’teki Nvidia ve Tesla gibi büyüme odaklı hisselerse sırasıyla 49 kat ve 100 kat fiyat kazanç oranıyla değerleniyor.

Bank of America'ya göre, yatırımcı duyarlılığındaki değişimin bir başka işareti de Avrupa’daki finans hisselerini elinde tutan fonların bu yıl şimdiye kadar 1,4 milyar dolar yeni müşteri finansmanı toplamış olması.

Finans sektörü geçtiğimiz yıl da ralli yapmıştı. Ancak pek çok şirket yıllardır devam eden ekonomik büyüme ve düşük faiz oranlarıyla mücadele ettiği için düşük fiyat kazanç katlarıyla işlem görmüştü.

Young, ABD'deki ekonomik açıdan hassas hisse senetlerinin de yatırımcıların dikkatini çekmesine rağmen "birçok yatırımcının ABD'nin büyük sermayeli şirketlerinde ağırlığın fazla olduğunu ve bunu da çeşitlendirmek istediğini" belirtiyor.

Söz konusu yatırımcı algısı, geçen hafta "düşük değerli döngüsel hisse senetlerinde öndeki grubu yakalama ticareti" sırasında müşterileri ABD'deki aşırı ağır hisseler yerine göre Avrupa hisselerine yönelmeyi teşvik eden UBS analistleri tarafından da yinelendi.

Diğer analistlerse, yatırımcıların Ocak ayındaki hareketlerin kısa ömürlü olacağına inanıyor. Barclays Stratejisti Emmanuel Cau, "ABD'de piyasalar düşerken Avrupa oldukça iyi tutunuyor. Ancak güçlü bilançolar göz önüne alındığında ABD pazarından uzaklaşmanın mantıklı olduğunu düşünmüyoruz." dedi.

Teknoloji hisselerinde fırtına dönemi

 

Morgan Stanley de petrol için 100 dolar tahmini yaptı

 

BofA: Yatırımlar hisse senetlerine yönlendirildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)