E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel yatırımcılar ABD hisselerine ilgisini kaybediyor---

Küresel yatırımcılar ABD hisselerine ilgisini kaybediyor

Küresel yatırımcılar ABD hisselerine ilgisini kaybediyor
08 Haziran 2021 - 11:42 borsagundem.com

Şubat ayına kadar güçlü bir atağa kalkan ABD borsaları son dönemde enflasyon endişeleriyle birlikte yavaşladı. Borsa uzmanı Jens Nordvig Wall Street’teki düşük performansı yabancı yatırımcıların azalan ilgisiyle açıklıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçtiğimiz birkaç aydır dünyanın geri kalanına göre oldukça iyi görünüyordu. Kovid-19 aşı dağıtımındaki başarılı performans, mali politikalardaki güçlü destekler, daha cesur yeniden açılma politikaları hem ekonomideki hem de piyasalardaki göstergelerde etkilerini hissettirdi.

ABD’de tüketici harcamalarındaki artış pandemi öncesi seviyelerin çok üzerinde ve ABD Hazinesi tahvil getirileri normalleşme tahminlerinin çok daha yukarısına çıktı. Borsa araştırmaları şirketi Exante Data’nın Kurucu CEO’su Jens Nordvig Marketwatch’taki yazısında küresel yatırımcıların 2020’den 2021’e geçişte görülmemiş bir hızda ABD varlıklarına geçmesiyle yatırımcılar ABD hisselerine büyük yatırımlarda bulunduğuna dikkat çekiyor.

Ancak Nordvig’e göre ABD’nin ayırt edici olduğuna ilişkin anlatım zarar görmeye başladı ve ülkeye olan para akışı ciddi oranda geri dönüş riskiyle karşı karşıya.

ABD ekonomik toparlanmasının hızlı olduğu herkesçe kabul ediliyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre dünyanın en büyük ekonomisinin gündemi son günlerde güçlü büyümeden ekonominin aşırı ısınması tartışmalarına dönüşmüş durumda. Ancak Nordvig bunun dışında daha az bilinen bir konu olan ABD’deki ekonomik toparlanmanın başarılı bir şekilde gerçekleşeceği iddiasıyla yapılan yatırım miktarının ne kadar büyük olduğunu tartışıyor.

ABD ekonomisine para aktı

Exante Data’nın verilerine göre son 2000’den 2021 yılına kadar ABD’ye yurtdışından gelen yatırım miktarına bakıldığında 2020’nin dördüncü çeyreğinde açık ara farkla en yüksek seviyede yatırımın geldiği görülüyor. 2020’nin dördüncü çeyreği 400 milyar dolardan fazla dış yatırımla bir önceki çeyreğin iki katından fazla uluslararası yatırım almış.

Ödemeler dengesindeki son 5 yılın istatistiklerine bakıldığında ise yatırım girişleri ve çıkışları arasında geçtiğimiz yıl büyük bir farklılık göze çarpıyor. İstatistiklerde yatırım girişlerinin 2020 boyunca hızlandığı net bir şekilde görülüyor.

Sadece 2020’nin dördüncü çeyreğinde ABD’ye gelen yabancı para akışı 250 milyar doların üzerinde ve bu rakamlar gayrisafi yurtiçi hasılanın %5’lik bir kısmını kapsıyor. Nordvig 1999-2001 yılları arasındaki dotcom balonu sırasında bile GSYİH'nın % 2'sinin üzerinde ödemeler dengesi artısı olan bir çeyreğin görülmediğine dikkat çekiyor.

Ayrıcalıklı ABD ekonomisi senaryosu kırılıyor

ABD’nin ayrıcalıklı olduğuna inanan yatırımcı grubunun oluşturduğu bu tablo şimdi ise yara almış gibi gözüküyor. Nordvig’e göre birçok ekonomik gösterge para akışının yönünü değiştirdiğini gösteriyor.

Nordvig Mart ayı verilerine göre ABD hisse senetlerine yönelik ekonomik verilerin yabancı yatırımcı iştahının azaldığını gösterdiğine dikkat çekiyor. 2021’in Ocak ve Şubat aylarında devam eden güçlü bir momentum olsa da Mart ayında sert bir geri dönüş ortaya çıkmış.

ABD’deki para akışının tersine dönmesinin ikinci sebebi olarak borsa uzmanı ABD’deki aşı dağıtımına dünyanın geri kalanının da yetişmeye başlamasını belirtiyor. Çin’de ve Avrupa Birliği’nde aşılanmalardaki ivme hızlı bir şekilde arttı. Bu aynı zamanda diğer ekonomilerin de kısa bir süre içerisinde ABD’ye yetişeceğini gösteriyor.

ABD’de artan tahvil getirileri Nordvig’e göre artık küresel enflasyon oranlarını yukarı yönlü hareketine öncülük etmiyor. Yılın başından bu yana 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %0,8 yükselse de son dönemde Avrupa’daki tahvillerin ABD’ye göre daha fazla ivme yakaladığı görülüyor.

Wall Street borsalarının diğer borsalara göre güçlü performansı da eskide kalmış olabilir. Avrupa borsası Eurostoxx karşısında S&P 500 Ekim 2020’den bu yana daha zayıf performans gösteriyor. ABD’deki teknoloji hisselerinin aşırı değerlenmesi göz önünde bulundurulduğunda ise bu trendin daha uzun bir süre devam etmesi Nordvig’e göre mümkün.

Borsa uzmanı ABD’deki ekonomik performansta karşılık Wall Street borsalarındaki düzensizliğin sebebi olarak yabancı yatırımların yön değiştirmesini gösteriyor.

Ethereum Bitcoin’in tahtına ilerliyor

 

Yükseliş eğiliminin devamı bekleniyor

 

Avrupa borsaları, Almanya hariç yükselişle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)