E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel riskli varlıklarda toparlanma eğilimi sürüyor---

Küresel riskli varlıklarda toparlanma eğilimi sürüyor

Küresel riskli varlıklarda toparlanma eğilimi sürüyor
31 Mart 2020 - 09:11 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende küresel ekonomik veri akışının son 24 saatte karışık seyrettiği belirtiliyor

Dolar endeksi 99'un hafif üzerinde, göreli güçlü seyri sürüyor

Yurt içinde Milli Dayanışma Kampanyası başlatılıyor

Küresel çapta Euro Bölgesi'nde ekonomik güven endeksi Mart ayında 103,4'ten 94,5 ile rekor düşük seviyeye geriledi. Çin'de ise PMI imalat sanayi beklenti endeksi, Şubat'taki 35,7 ile rekor düşük düzeyinden Mart ayında 52'ye yükselmiş görünüyor. Ancak bu hızlı yükselişin, Çin'in ekonomik görünümündeki iyileşmeyi olduğundan daha yüksek gösteriyor olabileceğine işaret ediliyor.

Diğer taraftan Korona virüsüne karşı mücadele de, küresel çapta devam ediyor. Dünya çapında toplam Korona virüsü vaka sayısı 785 bine ulaşırken, ülkeler bazında en yüksek vaka sayısına sahip ülke, 164 bin 253 ile ABD. ABD'yi 101 bin 739 ile İtalya izliyor. Virüsün ilk ortaya çıktığı Çin'de ise, virüsün yayılımı kontrol altına alındı toplam vaka sayısı 81 bin 518 düzeyinde. ABD Başkanı Trump, modellemelere göre Korona virüsünün 2 haftada en yüksek seviyesine ulaşacağını gözlemlediklerini, önlerinde zorlu 30 gün olduğunu belirtti.

Küresel piyasalarda ise Çin imalat sanayi beklenti endeksindeki yükselişin de desteğiyle, bu sabah toparlanma eğilimi devam ediyor.

Dün ABD borsalarının, %3,1 ilâ %3,7 aralığında yükselmesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğunda da alıcılı bir seyir gözleniyor. Dolar endeksi, 99'un hafif üzerine yükselirken, ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri de %0,69 düzeylerinde, düşük seyrini sürdürüyor. Son dönemde hızlı düşüş yaşayan Brent petrol fiyat ise bu sabah, 23,9 $/varil düzeyinde denge buluyor.

Yurt içinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan Milli Dayanışma Kampanyası'nın başlatıldığını, amacın yevmiye ile geçimini sürdüren ve alınan tedbirlerden mağdur olan dar gelirli vatandaşlara ilave destek sağlamak olduğunu açıkladı. Erdoğan virüse karşı alınan önlemlere ilişkin olarak, sokaktaki hareketliliğin büyük ölçüde azaltıldığını belirtti. Sağlık Bakanı Koca ise dün, yurt içinde toplam vaka sayısının 10 bin 827^ye çıktığını, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 168'e ulaştığını açıkladı.

Yurt içi piyasalarda $/TL güne 6,58 düzeylerinden başlıyor. Yurt içinde bugün, Şubat ayı dış ticaret verileri açıklanacak. Tahvil piyasasında gösterge faiz dün 30 baz puan artışla günü %11,60'dan, 10 yıllık tahvil getirileri 47 baz puan artışla %13,55'den tamamladı. 5 yıllık CDS'ler 562 baz puana yükseldi. Hazine bugün 3 aylık iç borçlanma programını açıklayacak.

Dolar haftaya güçlenme eğilimiyle başladı. ¬/$, 1,1020, GBP/USD 1,2350 seviyelerine geriledi. USD/JPY, 108,3'e yükseldi. Çin yuanı bu sabah olumlu PMI verisiyle yükselirken, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde zayıf bir seyir görülüyor.

Avrupa borsaları gün içerisinde düşüş göstermelerinin ardından günü yükselişle tamamladılar. Eurostoxx-600 endeksi günü %1,3 primli tamamlarken, bankacılık endeksinde son iki işlem günündeki kayıp %11'e ulaştı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)