E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel riskli varlıklarda temkinli seyre devam---

Küresel riskli varlıklarda temkinli seyre devam

Küresel riskli varlıklarda temkinli seyre devam
28 Ocak 2020 - 09:11 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende başlıklar yurtdışında koronavirüs, yurtiçinde güven endeksi ve hazine borçlanması şeklinde oluyor.

Küresel riskli varlıklardaki temkinli seyir devam ediyor

Yatırımcılar,Çin'de ortaya çıkan virüsle ilgili gelişmeleri takip ediyor

Yurt içinde, reel kesim güven endeksi Ocak'ta bir miktar geriledi

Hazine bugün iki borçlanma ihalesi daha düzenleyecek

Dünkü küresel ekonomik veri akışı beklentilerin bir miktar altında gerçekleşti. Almanya'da Ifo iş dünyası güven endeksi, Ocak ayında, beklentilerin altında kalarak, 96,3'ten 95,9'a geriledi. ABD'de de yeni konut satışları Aralık ayında, yükseliş beklentilerinin aksine, aylık bazda %0,4 gerileme gösterdi.

Küresel riskli varlıklarda Çin'de ortaya çıkan virüsle ilgili devam eden endişelerle, temkinli seyir sürüyor. Çin anakarasında 106 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan virüs ülkede 4515 vakada belirlendi. Virüse Çin anakarası dışında 17 farklı yerde vakalara rastlanmakla birlikte Çin anakarası dışında hayat kaybı ile sonuçlanan vaka olmadı.

Gelişmelerle dün ABD temel hisse senedi endekslerinin günlük bazda %1,5 ilâ %1,9 aralığında satıcılı kapatmasının ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasaları satıcılı seyir izliyor. Risk algısındaki zayıf seyirle, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talep de güçlü seyretmeye devam ediyor. Buna paralel olarak ABD 10 yıllık devlet tahvil getirisi günlük bazda 4 baz puanlık gerilemeyle bu sabah %1,61 düzeylerinde, dolar endeksi de ılımlı güçlenme eğilimini koruyor bu sabah 97,9 seviyelerinde.

Yurt dışında bugün ABD Aralık ayı dayanıklı mal siparişleri ile Ocak ayı tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

Yurt içinde reel kesim güven endeksi ise yeni yıla gerileme eğilimi ile başladı. Reel kesim güven endeksi Ocak ayında mevsimsellikten arındırılmış bazda 2,3 puan düşüşle 106,4 seviyesinde oldu.

Kapasite kullanım oranı da yine mevsimsellikten arındırılmış bazda 1,1 puan düşüşle %75,8 oldu. Reel kesim güven endeksinde gerilemenin, genel gidişat hariç, tüm alt kalemlere yayıldığı görülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı aylık sektörel güven endekslerinde ise mevsimsellikten arındırılmış bazda hizmet sektörü Ocak ayında 93,2'den 95,2'ye, perakende ticaret sektörü
102,6'dan 105'e, inşaat sektörü de 68,9'dan 78,9'a yükseldi. Yurt içinde ayrıca benzin ve motorin fiyatlarında ortalama 23 kuruş indirim yapıldı.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 5,94 düzeylerinden başlıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı dün gerçekleştirdiği 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracı ile piyasa yapıcılarına 2,94 milyar TL, kamu kurumlarına 0,45 milyar TL olmak üzere toplam 3,39 milyar TL borçlandı. İhalede ortalama bileşik faiz %10,09 düzeyinde oluştu. Hazine bugün ayrıca 2 yıl vadeli TLREF'e endeksli tahvil ihracı ile iki yıl vadeli kira sertifikası ihraç edecek. İkincil piyasada ise dün 2 yıl vadeli gösterge tahvilin getirisi %10,10, 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi ise %10,37 seviyesinden kapandı.

Güvenli liman talebinin altın ve yene etkisi azaldı. Altın hafif gerilemeyle 1.579 $/ons, USD/JPY hafif yükselişle 109'larda. ¬/$, 1,1020 ile düşük seyrini koruyor. Son günlerde off-shore piyasalarda sert değer kaybeden yuan, bu sabah hafif toparlanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)