E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel riskli varlıklar, toparlanma eğilimini sürdürüyor---

Küresel riskli varlıklar, toparlanma eğilimini sürdürüyor

Küresel riskli varlıklar, toparlanma eğilimini sürdürüyor
27 Mart 2020 - 09:35 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende korona virüsü, küresel çapta 2020 yılı ekonomik beklentilerini de olumsuz etkilediği belirtiliyor.

Dow Jones hisse endeksi, son üç günde %21,3 yükseliş gösterdi

Ancak ABD'de işsizlik maaşı başvuruları hızlı artış gösterdi

ECB tahvil alım programında alım limitlerini kaldırdı

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları, Korona virüsü nedeniyle birçok işyerinin kapanmasıyla, 21 Mart haftasında, bir önceki haftadaki 282 bin seviyesinden, 3,28 milyon ile rekor seviyeye ulaştı. Beklenti 1,7 milyon idi. Başvurular son olarak 1982 yılında 695 bin ile rekor kırmıştı.

Korona virüsü, küresel çapta 2020 yılı ekonomik beklentilerini de olumsuz etkiliyor. Fed Başkanı Powell yaşananın, özel bir durum olduğunu ve ABD'de ekonomik aktivitenin ikinci çeyrekte belirgin derecede azalabileceğini, virüsün kontrol altına alındığı noktadan itibaren, güvenin geri geleceğini, işletmelerin tekrar açılacağını ve işgücü piyasasının toparlanacağını belirtti. ABD'de toplam Korona virüsü vaka sayısı 82 bin 179'a ulaşarak Çin ve İtalya'yı geride bıraktı ve ülke, vaka sayısında dünya genelinde ilk sıraya yükseldi.

IMF Başkanı Georgieva da küresel ekonomide 2020'de daralma, 2021'de ise toparlanma beklediklerini daralmanın derinliği ve toparlanmanın hızının, salgının kontrol altına alınma hızına bağlı olduğunu belirtti. Avrupa Merkez Bankası da 750 milyar ¬ tutarındaki tahvil alım programında, alım limitlerini kaldırdı. Karar ile ECB, bir ülkenin borçlarının üçte birinden fazlasını alabilecek.

Küresel piyasalar ise mali adım iyimserliğiyle toparlanmaya devam ediyor. ABD temel endeksleri, dün %5,6 ilâ %6,4 aralığında yükseliş kaydetti. Dow Jones hisse endeksinin son 3 günde yaşadığı toplam yükseliş %21,3 düzeyinde. Asya hisse piyasalarında alıcılı seyir gözleniyor. Dolar endeksi de gerilemeye devam etti, bu sabah 99 düzeylerinde. Bugün, ABD Şubat ayı çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyonu takip edilecek.

Yurt içinde ise Sağlık Bakanı Koca, son 24 saatte bin 196 yeni Korona virüs tanısı konulduğunu açıkladı. TCMB Başkanı Uysal, salgın hastalığın etkilerinin takip edildiğini, piyasaların etkin çalışması için tüm politika araçlarının güçlü bir şekilde kullanılacağını belirtti. $/TL güne 6,39 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında gösterge faiz dün günü 31 baz puan artışla %11,28'den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri 52 baz puan artışla %13,22'den tamamladı. 5 yıllık CDS'ler 435 baz puana geriledi.

TCMB'nin 20 Mart verisine göre brüt rezervler haftalık bazda 10,7 milyar $ azalarak 93,4 milyar $'a geriledi. Net uluslararası rezervler haftalık bazda 3,6 milyar $ azaldı 30,7 milyar $'da. Yerel varlıklardan 20 Mart haftasında toplam (hisse+DİBS) 1,1 milyar $, sene başından bu yana ise 5,9 milyar $ yabancı çıkışı oldu.

Dolar, geri çekilmeye devam ediyor. ¬/$, 1,1060 seviyelerine yükseldi. GBP/USD 1,2235'lere yükseldi. İngiltere Merkez Bankası, gerekirse varlık alım miktarını artırabileceklerini belirtti halen
BoE faizi %0,10, varlık alım miktarı 645 milyar £. USD/JPY, 108,4'lere geriledi. Hindistan Merkez Bankası bu sabah ara bir kararla repo faizini 75 bps düşüşle %4,40'a çekti. Gelişmekte olan ülke para birimleri toparlanma eğilimini koruyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)