E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel riskli varlıklar toparlanma çabasında---

Küresel riskli varlıklar toparlanma çabasında

Küresel riskli varlıklar toparlanma çabasında
03 Mart 2020 - 09:13 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende yurt içinde bugün Şubat ayı enflasyon verileri açıklanacak, Şubat’ta yıllık tüketici enflasyonunun %12,68 olması bekleniyor.

Küresel ekonomi politikaları daha destekleyici eğilimde
Dün açıklanan küresel ekonomik verilerde  Euro Bölgesi imalat sanayi beklenti anketi, virüs gelişmelerine rağmen, Şubat’ta 49,2 ile son bir yılın en yüksek seviyesine yükseldi. Ancak olumlu sonuçların tedarik zinciri aksaklıkların uzun süreli yaşanması durumunda, geçici olabileceği belirtiliyor. ABD’de ise  PMI imalat sanayi beklenti endeksi Şubat’ta 50,8’den 50,7’ye geriledi.
    Diğer taraftan  virüs gelişmeleri, küresel ekonomik beklentilerini olumsuz etkiliyor. OECD  küresel
büyüme tahminini %2,9’dan %2,4’e çekti  bu büyüme 2009’dan bu yana en düşük düzeye işaret ediyor.
OECD  ayrıca, küresel ekonominin daha etkin desteklenebilmesi için, ülkeler arasında politika koordinasyonunun önemli olduğuna dikkat çekti.
Bugün, G7 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının, Korona virüsünün ekonomik etkilerini görüşmeleri ve virüse karşı koordineli çalışılacağını açıklamaları bekleniyor. Ayrıca küresel çapta başlıca merkez bankaları da daha destekleyici duruş ortaya koyuyorlar. Son olarak Japonya Merkez Bankası Başkanı Kuroda virüs gelişmelerini yakından takip ettiklerini, istikrarı sağlamak için gereken adımları atacaklarını belirtirken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde da uygun ve hedefli adımlar atmaya hazır olduklarını açıkladı. Avustralya Merkez Bankası da, gösterge faizi 25 baz puan indirerek %0,50’ye çekti.
Küresel riskli varlıklar ise  ekonomi otoritelerinin destekleyici açıklamaları ile toparlanma eğiliminde. Dün ABD hisse senedi endekslerinin günlük bazda %4,4 ilâ %5,1 aralığında güçlü alıcılı kapatmasının ardından, bu sabah Asya piyasalarının çoğunda da alıcılı bir seyir gözleniyor. Dolar endeksi  97,4 düzeylerine gerilerken, ABD10 yıllık devlet tahvili getirileri ise %1,08 ile çok düşük düzeylerde.
    Yurt içinde ise  imalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi Şubat’ta 52,4 ile Şubat 2018’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, endeks son 2 aydır 50 eşik seviyesinin üzerinde seyrediyor. Veri akışı  yurt içi ekonomide toparlanma eğiliminin devam ettiğine işaret ediyor. Yurt içinde bugün ayrıca Şubat ayı enflasyon verileri açıklanacak. Şubat’ta yıllık tüketici enflasyonunun %12,15’ten %12,68’e yükseleceğini tahmin ediyoruz. Yurt içi piyasalarda  $/TL güne 6,18 düzeylerinden başlıyor. Gösterge faiz dün 25 baz puan düşüşle günü %12,16’dan tamamladı. 5 yıllık CDS’ler de 367 baz puana geriledi.
    ¬/$, 1,12’ye yaklaştı. Almanya’dan gelen mali gevşemeye gidebileceğine yönelik açıklamalarla 1,0780’lerden toparlanan ¬/$, Fed Başkanı Powell’den gelen gevşemeye ilişkin açıklamalarla yükselişini hızlandırdı  dün 1,1185’e kadar yükselen parite, bu sabah 1,1145’lerde. Sterlin zayıf seyrini koruyor  GBP/USD 1,2780’lerde. USD/JPY de hem BoJ hem de Japonya Başbakanı Abe’nin destekleyici açıklamalarıyla düşüşte  107,8’lerde. Çin yuanı güne pozitif başlangıç yaparken, gelişmekte olan ülkeler genelinde karışık bir görünümhakim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)