E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel riskli varlıklar, haftaya satış baskısıyla başlıyor---

Küresel riskli varlıklar, haftaya satış baskısıyla başlıyor

Küresel riskli varlıklar, haftaya satış baskısıyla başlıyor
13 Nisan 2020 - 09:20 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende yurt içinde bugün açıklanacak olan cari denge ve sanayi üretimi verilerine dikkat çekiyor

OPEC+ ülkeleri, petrol üretim kesintisinde anlaşmaya vardı…

Brent petrol fiyatı, 31,5 $/varil düzeylerinde

Küresel riskli varlıklar, haftaya satış baskısıyla başlıyor

Yurt içinde bugün cari denge ve sanayi üretimi verileri açıklanacak

Borsa İstanbul haftaya düşüşle başladı

Küresel çapta Korona virüsü nedeniyle, ekonomik verilerde gözlenen zayıflık devam ediyor. ABD’de tüketici fiyatları Mart ayında %0,4 gerileme gösterdi. Bu aylık gerçekleşme ile yıllık enflasyon da
%1,5’e geriledi. Çekirdek enflasyondaki aylık gerileme ise %0,1 oldu.

Küresel piyasalarda ise OPEC+ koalisyonu ülkeleri, uygulanacak petrol üretim kesintisi konusunda anlaşmaya vardı. Buna göre grup petrol üretimini günlük bazda 1 Mayıs’tan 30 Haziran'a kadar, 10 milyon varil azaltacak. Gruba üye olmayan G20 ülkelerinin katılımıyla günlük kesintinin 20 milyon varile çıkması hedefleniyor. Anlaşmaya rağmen, küresel petrol talebinde yaşanan zayıf seyir, petrol fiyatlarındaki artışları sınırlıyor. Brent petrol fiyatı güne, Cuma akşamındaki 30$/varil düzeylerine göre bir miktar primli, 31,5 $/varil düzeylerinden başlıyor.

Geçtiğimiz hafta Fed’in aldığı yeni tedbirlerin de etkisiyle alıcılı seyreden küresel piyasalar ise haftaya satıcılı bir seyirle başlıyor. Bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında ve ABD hisse senedi endekslerinin vadeli işlemlerinde düşüşler görülüyor. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirisi %0,73’te, dolar endeksi ise 99,3 düzeylerinde.

BIST 100 ve dolar nasıl hareket edecek?

Hafta boyunca küresel çapta, yarın Çin Mart ayı dış ticaret verileri, Çarşamba günü Mart ayı ABD sanayi üretimi, Cuma günü ise Euro Bölgesi enflasyon verileri takip edilecek.

Yurt içinde ise BDDK, Korona virüsü salgını nedeniyle, risklerin yönetilmesi ve finansal istikrarın korunması hedefiyle, vadede TL alım yönündeki türev işlemleri özkaynakların %1’i ile sınırlandırdı. Vadede satım yönünde türev işlemler ise limitler vadesine 7 gün kalan işlemler için özkaynakların %1’i, vadesine 1 yıl kalan işlemler için %2’si, vadesine 1 yıl kalan işlemler için %10’u olarak belirlendi.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL haftaya 6,73 düzeylerinden başlıyor. Hafta boyunca yurt içinde bugün Şubat ayı cari denge ve sanayi üretimi verileri, Çarşamba günü Mart ayı bütçe dengesi, Cuma günü ise TCMB beklenti anketi açıklanacak.

Borsalar haftaya düşüşle başladı

Tahvil piyasasında gösterge faiz haftalık bazda toplam 21 baz puan artışla haftayı %12,16’dan, 10 yıl vadeli tahvil getirileri toplam 65 baz puan düşüşle %13,59’dan tamamladı. BIST-100 endeksi haftalık %7,7 artış gösterdi.

Döviz piyasaları haftaya sakin bir başlangıç yapıyor. ¬/$ 1,0935, GBP/USD 1,2475 seviyelerinde. USD/JPY hafif düşüşle 107,9’larda.

Petrol ihracatçısı ülke para birimleri OPEC+ anlaşmasıyla değer kazanırken, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kayıpları görülüyor.

Avrupa borsaları Cuma günü tatil nedeniyle kapalıydı. Eurostoxx-600 endeksi geçtiğimiz haftanın ilk dört işlem gününde %7,4, bankacılık endeksi de %11,3 prim yaptı.

Vadeliler düşüşe işaret ediyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)