E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel risk iştahı güçlü seyrediyor.---

Küresel risk iştahı güçlü seyrediyor.

Küresel risk iştahı güçlü seyrediyor.
20 Ocak 2020 - 10:17 borsagundem.com

Akbank ekonomik araştırmalar tarafından hazırlanan günlük bültende başlıklar, Küresel çapta, ABD dolarında güçlü seyir gözleniyor, küresel riskli varlıklar, yeni yıla güçlü başladı, Petrol fiyatları, arz kaygılarıyla alıcılı şeklinde belirtiliyor.

TCMB, Rezerv Opsiyon Mekanizması kapsamında değişikliğe gitti

Küresel risk iştahı, göreli güçlü seyrediyor. ABD'de son günlerde ekonomik verilerin güçlü gelmesi ve Fed'in geçtiğimiz Eylül ayından itibaren bilançosunu tekrar genişletme eğilimi, ülkede hisse senedi piyasalarının güçlü seyretmesine destek veriyor. S&P500 endeksinin yılbaşından bu yana sağladığı yükseliş %3,1, teknoloji hisseleri ağırlıklı Nasdaq bileşik endeksinin yılbaşından bu yana artışı ise
%4,6 oldu.

Bu sabah Asya hisse senedi piyasaları ise hafif satıcılı eğilimde, ancak yılbaşından bu yana sağlanan artışlar da büyük ölçüde korunuyor. Dolar endeksi, haftaya 97,6 düzeylerinden başlarken ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri de %1,82 seviyelerinde. Petrol fiyatları ise Libya kaynaklı petrol arzının düşmesiyle, yükseliş eğiliminde Brent petrolü bu sabah 65,3 $/varil düzeylerinde.

Küresel çapta yatırımcılar, hafta boyunca yarın Almanya Ocak ayı Zew Ekonomik beklenti endeksi, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası para politikası kararı ve Cuma günü birçok Avrupa ülkesinde açıklanacak Ocak ayı imalat sanayi beklenti endeksi verilerini takip edecekler.

TCMB, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, finansal istikrarın desteklenmesi ve altın cinsi tasarrufların ekonomiye kazandırılması amacıyla, Rezerv Opsiyon Mekanizması kapsamında düzenleme değişiklikleri yaptı. Buna göre TL zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkanı, %30'dan %20'ye indirilirken yurt içi yerleşiklerden toplanan, kaynağı hurda altın olan standart altının tesis edilebilmesi imkanının ise, %10'dan %15'e yükseltilmesine karar verildi. Kararın ilk maddesi ile, piyasaya altın cinsinden 1,7 milyar $ likidite verilirken, ikinci maddesi ile piyasadan altın cinsinden 0,3 milyar $ likidite çekilmesi öngörülüyor.

Bugün ayrıca TCMB Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı Ankara'da gerçekleştirilecek. Toplantıda bankanın 2019 yılı dönem karından avans dağıtımı ile son yıl karı hariç birikmiş ihtiyat akçesinin kara katılarak dağıtılması görüşülecek.

Yurt içi piyasalarda $/TL haftaya 5,88 düzeylerinden başlıyor.

Tahvil piyasasında gösterge faiz haftalık bazda 98 baz puan azalışla haftayı %10,23, 10 yıl vadeli tahvil getirileri de 47 baz puan azalışla %11,00 seviyesinden tamamladı. 5 yıllık CDS'ler bu sabah 250 baz puan seviyesinde. Hazine yarın 3 ay vadeli Hazine Bonosu ihracı gerçekleştirecek.

Dolar, güçlü ABD verileriyle yükselişini sürdürüyor. ¬/$, yeniden 1,11'in altına geldi 1,1095'lerde. GBP/USD ise yeniden 1,30'un altına geldi. Geçtiğimiz hafta boyunca zayıf gelen İngiltere verileri sonrası 30 Ocak İngiltere Merkez Bankası toplantısında %70 ihtimalle faiz indirimi bekleniyor.

USD/JPY, 110,2 ile son 8 ayın en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri haftaya olumlu bir başlangıç yapıyorlar Çin yuanı Temmuz başından bu yana en güçlü seviyede.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)