E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel risk iştahı canlı, iç piyasalarda ise risk iştahı azalıyor---

Küresel risk iştahı canlı, iç piyasalarda ise risk iştahı azalıyor

Küresel risk iştahı canlı, iç piyasalarda ise risk iştahı azalıyor
15 Eylül 2020 - 08:30 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

Moody's tarafından Türkiye'nin uzun dönemli döviz cinsinden kredi notunun "B1"den "B2"ye düşürmesi ve not görünümü negatif’te bırakılması iç piyasalardaki risk iştahını azaltıyor. Kuruluş yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dış kırılganlıklarının muhtemelen ödemeler dengesi krizine yol açabileceğini ve mail tamponlarının aşınmakta olduğunu kaydetti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu düşürmesini önemsemediğinin de altını çizmek gerekiyor.

İçeride aynı zamanda Doğu Akdeniz’deki gelişmeler yakından izlenmeye devam edecek. Doğu Akdeniz’deki gerilim üzerine Erdoğan Yunanistan için ‘’ Yanlış iş yapıyorsunuz, bu yollara girmeyin, hepten yalnız kalırsınız.’’ açıklamasında bulunmuştu.

Küresel piyasalara bakıldığında ise makroekonomik iyileşmeler ve aşı konusunda iyimser beklentiler küresel risk iştahını canlı tutuyor. Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca Plc’nin çalışmaları, hastalanan bir aşı gönüllüsü hakkındaki endişeler nedeniyle durdurulmasının ardından, İngiltere'deki Covid-19 aşısı denemeleri yeniden başlatıldı.

Haftanın ilk işlem gününe ABD vadelilerinde yükselişle birlikte BİST100 endeksi %0,29 oranında yükselişle 1.105 seviyesinden başladı. Açılışın ardından Sanayi Üretim Endeksi ve Perakende Satışlar verileri açıklandı. Sanayi Üretimi Temmuz’da aylık bazda %8,40 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Üretiminin geçen sene Temmuz seviyesinin %4,4 üzerine çıkması, Sanayi Üretiminin korona virüs pandemisi etkisinden bir miktar kurtulduğunu göstermekte. Perakende Satış Hacmi ise Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre %11,90 arttı.

İyi gelen veriler ile birlikte BİST100 endeksi gün içindeki pozitifliğini korudu. Haber akışının da nötr olduğu günü BİST100 endeksi %0,42 yükselişle 1.107 seviyesinden tamamladı.

Menkul kıymet yatırım ortaklıkları sektörü payları %2,48 oranında değer kazanırken, spor sektörü payları %2,16 değer kaybetti. Haftalık bazda bakıldığında ise küresel piyasaların odağında Çarşamba günü açıklanacak FED Faiz Kararı olacak.

Kur tarafına bakıldığında ise Moody’s’in not indiriminin ardından Dolar / TL 7,49, Euro / TL ise 8,90 ile rekor kırdı. Dolar / TL tarafında 7,50 – 7,55 direnç seviyesi olurken, destek seviyesi ise 7,44 – 7,40.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz. VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Pazartesi günü 1.240 - 1.249 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.244 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 7.146 adet artarak 436.316 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.238 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.260’ın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.275 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.230 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.252 ve 1.260 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.236 ve 1.230 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)