E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel risk algısındaki zayıf seyir devam ediyor---

Küresel risk algısındaki zayıf seyir devam ediyor

Küresel risk algısındaki zayıf seyir devam ediyor
27 Şubat 2020 - 09:25 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende virüs ile ilgili gelişmeler takip edilmeye devam ediyor

Almanya’da kamu borçlanma limitinin askıya alınması planlanıyor

Yurt içinde bugün Şubat ayı ekonomik güven endeksi açıklanacak

ABD’de dün açıklanan yeni konut satışları verisi aylık bazda %7,9 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Diğer taraftan Çin’de ortaya çıkan virüs nedeniyle can kaybı 2 bin 746’ya ulaştı.

ABD Başkanı Trump ise virüsle ilgili olarak, ABD’de birçok karantina merkezinin olduğunu, aşı çalışmalarının da hızla ilerlediğini belirtti. ABD’de ayrıca sağlık otoritesi, ülkede dün ilk defa kökeni bilinmeyen bir vaka tespit edildiğini açıkladı. Kaliforniya'da karantinaya alınan kişinin daha önce ABD dışına çıkmadığı ve Korona virüsü taşıdığı tespit edilmiş biriyle temas kurmadığı öğrenildi.

Almanya’da ise virüsün de olumsuz etkisiyle devam eden zayıf ekonomik büyümeye karşı önlem olarak, kamu borçlanma limitlerinin askıya alınması planlanıyor.

Küresel risk algısındaki göreli zayıf seyir de devam ediyor. Dün ABD hisse senedi piyasalarında, S&P500 ve Dow Jones endeksleri, günü %0,4 ile %0,5 düşüşle kapatırken, Nasdaq bileşik endeksi hafif artış gösterdi. Bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğunda da satış baskısı gözleniyor.

Piyasaları etkisi altına alan güvenli liman talebi ile, ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri, %1,30 ile tarihi düşük düzeylerinde seyrederken, altın fiyatları da 1.649 $/ons düzeylerinde göreli güçlü eğilimini sürdürüyor. Yatırım bankası Goldman Sachs virüsün etkilerinin ikinci çeyreğe sarkması durumunda altın fiyatlarının 1.850$/ons olabileceğini belirtti. Dolar endeksi ise ülkede tespit edilen vakanın ardından hafif geriledi bu sabah 98,9 düzeylerinde. ¬/$ ise, geçtiğimiz hafta gördüğü 1,08 altı düzeylerinden toparlanma çabasına devam ediyor, 1,09 seviyelerinde.

Yurt içinde ise TCMB dün yayımladığı Para Politikası Kurulu toplantı özetinde, dezenflasyon süreci ve finansal koşullardaki iyileşmeyle birlikte ekonomideki toparlanmanın devam edeceğini öngördüğünü belirtti. Ocak ayıyla birlikte küresel jeopolitik gerilimler, bazı gelişmekte olan ülkelerde yaşanan toplumsal olaylar, güney yarımküredeki kuraklık ve Çin’de ortaya çıkan hastalığa ilişkin endişeler, küresel ekonomik aktivite üzerinde riskleri canlı tutuyor.

Buna paralel olarak emtia fiyatları baskılanıyor ve petrol fiyatları ılımlı seyir izliyor. TCMB bu bağlamda, küresel enflasyon oranlarının yatay bir görünüm sergilemeye devam etmesini bekliyor.

Yurt içinde ise cari işlemler dengesindeki kazanımların korunması amacıyla, kredi büyümesi ve kompozisyonuna yönelik makro ihtiyati önlemlerin gözden geçirilebileceğini belirtiyor. TCMB, enflasyondaki seyrin ise yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğunu belirtiyor .

Hazine 1,1 milyar $ tutarında, Şubat 2022 itfa tarihli kira sertifikası ihraç etti. Gösterge faiz dün günü 17 baz puan artışla %11,96’dan tamamladı. $/TL güne 6,16 düzeylerinden başlıyor.

Brent petrol fiyatında düşüş 5. gününde. Petrol fiyatı, Korona virüsü kaynaklı global ekonomi ve talepte yavaşlama olacağına yönelik endişelerle düşüş göstermeye devam ediyor. Brent petrol 52,8$/varil ile 2019 başından bu yana en düşük seviyesinde. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)