E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel risk algısında iyileşme gözleniyor---

Küresel risk algısında iyileşme gözleniyor

Küresel risk algısında iyileşme gözleniyor
10 Ocak 2020 - 09:10 borsagundem.com

Akbank tarafından hazırlana günlük beklenti raporunda bugün takip edilecek iki başlık: ABD işgücü verileri, Yurt içinde, işsizlik oranı ile TCMB beklenti anketi olacak.

Küresel jeopolitik risk algısında kısmi iyileşme gözleniyor

Fed'den, bekle-gör stratejisine işaret eden mesajlar sürüyor

ABD-Çin ticaret gelişmeleriyle ilgili olarak, Çin Başkan Yardımcısı Liu He'nin, iki ülke arasında uzlaşılan birinci aşama anlaşmayı imzalamak üzere, ABD'ye gideceği belirtiliyor. ABD'de ayrıca Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Trump'ın, Kongre'nin izni ve bilgisi dışında, İran'a yönelik askeri yetkilerini kısıtlayan bir tasarı onayladı. Tasarının sembolik nitelikte olduğu belirtiliyor.

Fed Başkan Yardımcısı Clarida, ABD'de 2019'da gerçekleştirilen faiz indirimlerinin zamanlamasının uygun olduğunu, bu adımların da desteğiyle ABD ekonomisinin 2020'ye uygun koşullarda başladığını belirtti. Bununla beraber Clarida, para politikasının uygun bir konumda olduğunu düşündüğünü ancak gelişmeler, ekonomik görünümde yeniden değerlendirmeyi gerektirdiği takdirde buna göre tepki verileceğini belirtti. Açıklamalar Fed'in yakın gelecekte "bekle-gör" eğiliminde olabileceğini teyit eder nitelikte. Ekonomik veri açıklamalarında ise ABD'de bugün açıklanacak Aralık ayı toplu işgücü verileri öncesi, dün açıklanan işsizlik maaşı başvuruları 4 Ocak haftasında, üst üste dördüncü haftada gerileyerek, ülkede istihdam koşullarının güçlü devam ettiğini teyit etti.

Küresel piyasalarda ise dün göreli olumlu veri akışıyla, ABD temel hisse senedi endekslerinin, özellikle teknoloji hisselerinin bir miktar daha güçlü seyriyle, günü %0,6 ilâ %0,9 alıcılı kapatmasının ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir söz konusu. Dolar endeksi ise bugünkü yoğun veri akışı öncesi, 97,5 ile göreli güçlü seyrediyor. 10 yıl vadeli devlet tahvili getirileri ise risk algısındaki kısmi normalleşme ile %1,86 düzeylerinde.

Yurt içinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Türkiye'nin 2019 son çeyreğinde %5 büyüyeceğini, 2020 yılında enflasyon ve faizde kalıcı tek hanenin görüleceğini belirtti. Yurt içinde bugün TCMB beklenti anketi ile Ekim ayı işsizlik oranı açılanıyor olacak. Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 5,87 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında getiriler geriledi: Gösterge faiz dün 19 baz puan düşüşle günü %11,56'dan, 10 yıl vadeli tahvil getirileri de 26 baz puan azalışla %11,86'dan tamamladı. 5 yıllık CDS'ler 273 baz puana geriledi. BIST-100 endeksi dün %4,5 artış gösterdi.
Yen, jeopolitik gerginliklerin hafiflemesiyle hızlı yükseldi.

Hafta ortasında 107,6 seviyelerine kadar gerileyen USD/JPY, bu sabah 109,6'larda. ¬/$, dolardaki güçlenmeyle 1,1110'lara geriledi. Dün 1,3015'in altına kadar gerileyen GBP/USD ise bu sabah 1,3085'lerde.

Brexit anlaşması, dün İngiltere Avam Kamarası'nda onaylanarak, Lordlar Kamarası'na gönderildi orada da onaylaması durumunda Kraliçe II. Elizabeth'e sunulacak. Çin yuanı ABD-Çin anlaşma beklentileriyle Ağustos'tan bu yana en güçlü seviyelerde.

Avrupa borsaları dün jeopolitik risklerin hafiflemesiyle günü yükselişle tamamladılar. Eurostoxx-600 endeksi %0,3, teknoloji endeksi %1,3 prim yaptı."

AKBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)