E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel risk algısı göreli olumlu seyrediyor---

Küresel risk algısı göreli olumlu seyrediyor

Küresel risk algısı göreli olumlu seyrediyor
17 Nisan 2020 - 09:15 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende dolardaki olumlu risk iştahının TL karşısında gerilemeye sebep oluğu belirtiliyor.

Çin ekonomisi 2020 1. çeyreğinde yıllık bazda %6,8 daraldı

Ancak ülkede Mart ayı sanayi üretimi verileri daha az zayıf

Bu sabah küresel risk algısı göreli olumlu seyrediyor

Yurt içinde bugün, TCMB beklenti anketi verileri açıklanacak

ABD'de 11 Nisan haftasında, işsizlik maaşına başvuran kişi sayısı 5,24 milyon kişi oldu. Bu haftalık gerçekleşme ile, Korona virüsü etkilerinin yoğunlaştığı son bir ayda toplam başvurular, 22 milyona ulaştı. Diğer taraftan konut başlangıçları da, Mart ayında, aylık bazda %22,3 azalışla 1 milyon 216 bine geriledi. Philadelphia Fed imalat endeksi de 43,9 puan azalışla -56,6'ya geriledi. Bu seviyenin
Temmuz 1980'den bu yana kaydedilen en düşük seviye olduğu belirtiliyor. Çin'de ise 2020'nin birinci çeyreğinde ekonomi, yılık bazda %6,8 daraldı. Bu gerçekleşme ülkede ekonomik verilerin resmi olarak yayımlanmaya başladığı 1992'den bu yana kaydedilen ilk daralma. Ülkede Mart'ta perakende satışlar da, yıllık %15,8 düşerken, sanayi üretiminde gerileme %1,1 ile daha sınırlı.

BIST güne sert yükselişle başladı

ABD Başkanı Trump ise ülkede Korona virüsüne karşı önlemlerin gevşetilmesine yönelik 3 aşamalı bir plan ortaya koydu. Plan eyalet valileri için bir öneri niteliğinde olacak. Plana göre eyaletlerin önlemlere gevşetmeye gitmeleri için, 14 gün süre ile virüs vakalarının düşüş göstermesi gibi önkoşullar aranıyor.
Küresel piyasalarda ise gelişmelerle ABD hisse senedi piyasasında S&P500 endeksi dün %0,6 yükseliş kaydederken, Dow Jones endeksi %0,1 ile hafif yükseldi.

Bu sabah Asya hisse piyasalarında da, olumsuz veri akışına rağmen alıcılı bir seyir söz konusu. Dolar endeksi, 99,7 düzeylerine hafif gerilerken, ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri %0,66 düzeylerinde. Yurt dışında bugün ayrıca Euro Bölgesi Mart ayı enflasyon verileri takip edilecek.

Kur geri çekilmedikçe hisselerdeki yükseliş geçici olacak

Yurt içinde konut fiyat endeksi Şubat'ta geçen yılın aynı ayına göre %2,3, yıllık bazda ise %13,94 artış gösterdi. İnşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksi ise, virüs gelişmelerinin olumsuz etkisiyle,
71,44 ile 2013'ten bu yana en düşük düzeyine geriledi. Yurt içinde dün, son 24 saatte 4 bin 801 kişiye virüs tanısı konurken, 125 kişi hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 74 bin 193'e ulaştı. Sağlık
Bakanı Koca 40 bin test hedefinin aşıldığını, vaka sayısındaki artışın öngörülebilir düzeyde kaldığını belirtti. Yurt içinde bugün, TCMB beklenti anketi verileri açıklanacak.

Haftanın kapanışında görünüm olumlu

Yurt içi piyasalarda $/TL güne 6,92 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında 10 yıllık getiriler günü %14,73 seviyesinden tamamladı. BIST-100 endeksi dün günü %0,4 yükselişle kapattı.

Dolar olumlu risk iştahıyla hafif geriliyor. ¬/$ ve GP/USD hafif yükselişle, sırasıyla, 1,0870 ve 1,2495 seviyelerindeler. USD/JPY hafif gerilemeyle 107,8'lerde. Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde toparlanma hakim.

Avrupa borsaları dün günü İspanya borsası ve CAC40 endeksi dışında yükselişle tamamladı. Eurostoxx-600 endeksi %0,6 prim yaparken, bankacılık endeksi ise son üç işlem gününde toplam %10 değer kaybetti.

Hisse senetleri iyimserlik tarafında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)