E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasaların gündemi istihdam verileri---

Küresel piyasaların gündemi istihdam verileri

Küresel piyasaların gündemi istihdam verileri
04 Temmuz 2022 - 11:31 borsagundem.com

Cuma günü açıklanacak ABD Haziran tarım dışı ayı istihdam verileri borsaların ana gündem maddesi haline geldi. Söz konusu veriler, resesyon beklentileri ve FED’in bir sonraki faiz kararı için belirleyici rol oynayacak

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar üçüncü çeyreği bir resesyon ihtimalinden dolayı büyük bir endişe duyuyorlar. Cuma günü ABD’de açıklanacak Haziran ayı istihdam raporu ise bu konuda önemli bir gösterge niteliği taşıyor.

ABD’de bu hafta 4 Temmuz Bağımsızlık Günü sebebiyle 4 gün işlem yapılacak. ABD Merkez Bankası’nın (FED) haziran ayı toplantısına dair tutanakların paylaşılacağı Çarşamba günü ile Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam raporu yatırımcıların en fazla odaklandığı ekonomik veriler.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, ABD’de Haziran ayı tarım dışı istihdamın Mayıs ayındaki eklenen 390.000'den daha yavaş olması bekleniyor. Ancak genel göstergeler yine de sağlam bir istihdam büyümesi ve güçlü bir işgücü piyasası gösteriyor. Dow Jones verilerine göre, ekonomistler Haziran ayında 250.000 tarım dışı istihdam eklenmesini ve işsizlik oranının %3,6'da sabit kalmasını bekliyor.

Ancak ekonomistler, FED’in daha sıkı faiz politikasının işverenleri ve ekonomiyi sıkıştırdığı için istihdam verilerinde yavaşlamayı tetikleyebileceğini öngörüyorlar. İşgücü piyasasındaki bazı çatlaklıkların Cuma günü ortaya çıkmaya başlaması ihtimali söz konusu. CNBC’nin haberine göre yatırımcılar istihdam piyasalarındaki yavaşlamayı belli bir seviyeye kadar olumlu görebilir. Ancak daha yavaş bir istihdam piyasası ile aşırı soğuk bir istihdam piyasası arasında ciddi farklılıklar var.

AXA Yatırım Yönetimi Makro Ekonomik Araştırmalar Başkanı David Page, “İstihdam Mayıs ayından itibaren yavaşlayacaktır. İster 250 bin genel tahminlerinde kalsın ister daha ötesine gitsin her ihtimalde de volatilite olacaktır. Trend daha aşağı yönlü ve üçüncü çeyreğin başlarında 150 bin ila 200 bin arası istihdam iddia etmekten çekinmem. Yıl sonunda daha düşük bir istihdamsa neredeyse kesin” ifadelerine yer verdi.

150.000 ila 200.000 arasındaki bir tarım dışı istihdam artışı her şeye rağmen güçlü ve pandemi öncesi istihdam artış hızına yakın bir aralık.

Page, tüketici harcamaları, gelir ve Haziran ayı ISM imalat anketindeki istihdam bileşeni de dahil olmak üzere diğer verilerde de yavaşlama olduğuna dikkat çekti. İstihdam bileşeni üç aylık süreçte 47,3'e geriledi. 50'nin altındaki bir seviye istihdamda daralmaya işaret ediyor.

Ekonomist, “Bu, ortaya çıktığını gördüğümüz bir eğilimin parçası. Ekonomide bir yavaşlama olduğu çok açık. Uyarı işaretleri ortaya çıkmaya başlıyor. Bu işaretler işgücü piyasasına ne kadar çok sirayet ederse FED de o kadar dikkat etmeye çalışacak. Önümüzdeki Cuma günü istihdam raporuna odaklanılmasına sebep olan durum bu” ifadelerine yer verdi.

Öte yandan, istihdam rakamlarının güçlü olması da piyasalarda olumsuz tepkiye yol açabilir. Zira bu, FED’in enflasyonla mücadele için daha büyük faiz artışlarıyla ilerlemek zorunda kalacağı anlamına gelir.

FED’in istihdam tepkisi kritik

CFRA Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall, “Eğer istihdam verileri güçlüyse ve FED yetkilileri söyledikleri kadar şahin olursa bunun piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini düşünüyorum” dedi. Baş stratejist, “Daha yüksek oranların ekonomiyi ne kadar iyi etkilediği ana göstergelerden birinde görülmüyorsa, bu ekonomiyi etkileyecektir. Buradan elde edilecek anlam ve çıkarım FED’in hala atacak çok daha fazla adımı olduğu yönündedir” ifadelerine yer verdi.

Birçok ekonomist, Fed'in Temmuz ayı sonundaki bir sonraki politika toplantısında faiz oranlarını 75 baz puan daha artırmasını bekliyor. Ancak Eylül ayı toplantısına ilişkin beklentiler daha önemli.

Page, FED’in Temmuz ayındaki büyük faiz artışını piyasaların düşündüğünden daha fazla tartışabileceğini söyledi. Baş stratejist FED’in 50 baz puanlık beklentiden daha düşük bir faiz artışı sonucuna varabileceğini de sözlerini ekledi. Zira Page FED’in yavaşlayan ekonomi ve daralan finansal koşullar konusunda hassas olmasını bekliyor.

Baş stratejist tarihte FED’in “bu kadar dar aralıklarda yumuşak iniş” gerçekleştirdiğine dair örneklerin olduğunu da sözlerine ekledi.

Piyasalar için önemli bir sorun da ekonominin kolayca resesyona düşebileceği ve bunun tahmin edilmesinin zor olabileceği. Piyasalar geçtiğimiz hafta zayıf ekonomik verilerin ve FED Başkanı Jerome Powell’ın karamsar açıklamalarının ardından resesyon konusunda daha fazla endişe duymaya başlamıştı. Powell, FED’in enflasyonu kontrol altına almak için resesyon pahasına faiz artırımlarına devam edebileceklerini açıklamıştı.

Avrupa borsaları rekor enflasyon sonrası yükselişle açıldı

 

Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı

 

Borsada yükseliş trendi sona mı erdi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)