E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasaların en büyük riskleri---

Küresel piyasaların en büyük riskleri

Küresel piyasaların en büyük riskleri
16 Temmuz 2021 - 11:33 borsagundem.com

Wall Street analistleri küresel piyasalarda bazı risklerin ‘büyüme korkusuna’ neden olduğunu söyledi. Citi analistleri ekonomiler yeniden açılırken, değer hisselerinde son rallinin görüleceğini açıkladı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün delta varyantı nedeniyle vaka sayıları artış gösterirken ve birçok makroekonomik değişim ortaya çıkarken küresel piyasalarda hikaye, Barclays’e göre “elverişli koşullardan büyüme korkusuna geçiş yaptı”. İngiliz bankasının yayınladığı araştırma notunda aşağı yönlü risklerin giderek artmasıyla birlikte yatırımcıların koruma önlemleri alması gerektiği söylendi.

Ancak son dönemde görülen reflasyon ticaretindeki sert tersine dönüşün “aşırı” olduğu belirtildi. Barclays Avrupa Hisse Stratejisi Başkanı Emmanuel Cau, “veri kombinasyonları artık olumlu sürprizler yaratmıyor ve tedarik ile istihdam eksikliklerinin daha sert bir enflasyon yaratabileceğine yönelik kanıtları güçlendiriyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “Çin’in çeşitli sektörler üzerinde giderek artan baskıları ve korona virüsün delta varyantının yarattığı riskin artması piyasalara bir büyüme korkusu verecek güce ulaştı” ifadelerini kullandı. CNBC’nin haberine göre Cau düşük büyüme ve yüksek enflasyonun varlık fiyatlarında büyük ve belirsizlik yaratan hareketler ortaya çıkardığının altını çizdi. Son dönemde tahvil getirilerinde görülen dramatik düşüşün ise en belirgin gösterge olduğunu söyledi.

Cau, “hisseler şimdiye kadar oldukça iyi direnç gösterdi ancak bu durum yüzeyin altındaki büyük risk rotasyonuyla ters düşüyor” dedi. Riskten kaçınmak isteyen yatırımcıların reflasyon ticaretlerindeki olumlu getirileri ortadan kaldırdığını ifade etti. Dahası yaz aylarındaki düşük likidite ve merkez bankalarından gelen karışık mesajların da piyasalarda kafa karışıklığı yarattığını belirten Cau, sert fiyat hareketlerinin bu nedenle tetiklendiğini ekledi.

Durgun bir yaz

Son haftalarda ABD Merkez Bankası (FED) parasal genişleme programını geri çekme planlarını tartıştı ve 2023’te iki faiz artırımı projeksiyonunda bulundu. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise çok daha ‘güvercin’ bir tutum sergilerken Çin’in merkez bankası dünyanın en büyük ikinci ekonomisini yeniden canlandırmak için hazır olduğunun sinyallerini verdi.

Barclays döngünün sonuna gelindiğini söylemek ya da düşük büyüme ile sert enflasyon kombinasyonun başladığını söylemek için “çok erken” olduğunu ifade etti. Dev bankaya göre bu koşulların gerçekleşmesi için çok daha düşük bir büyüme oranı ve çok daha yüksek enflasyon gerekiyor.

Cau, “ancak aşılarla, yeniden açılmayla ve ABD’nin teşviklerinin geride kalmasıyla birlikte, piyasaların önündeki tek katalizör ikinci çeyrek bilançoları ve bu durgun bir yaza neden olabilir” dedi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre korona virüs aşıları ölüm ve ağır seyreden hastalık riskini başarılı bir şekilde düşürse de delta varyantının giderek artan etkisi ve bunun aşı oranının düşük olduğu ülkelerde yaratacağı hasar piyasalarda görünümü gölgelemeye devam ediyor.

Değer hisseleri için ‘son çağrı’

Kurumsal müşterileriyle haziran ayında yaptığı anketin sonucunda Citi yatırımcıların değer hisselerini tercih ettiğini ortaya koydu. Değer hisseleri şirketlerin finansal temellerinin aksine düşük fiyatla işlem gören hisselerden oluşuyor ve bu alanda özellikle Avrupa hisseleri örnek gösteriliyor.

Bu hafta yayınlanan notta Citi analistleri değer hisselerinde son rallinin yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu, ekonomilerin yeniden açılmasının bu hisseler için olumlu etki yaratacağını söyledi. Ancak Citi’nin ABD Baş Hisse Stratejisti Tobias Levkovich ABD’de hisse fiyatlarının son bir yılda ortalama %40 artış gösterdiğine dikkat çekerek risk-kazanç değerlendirmesinin gerekli olduğunu söyledi. Levkovich, “%1 ila %2 kazanç potansiyeli karşısında %10’luk bir aşağı yönlü risk görüyoruz.

Ancak birçok portföy yöneticisi giderek daha fazla boğa taraftarı oluyor ve kantitatif ölçeklerin nitel görünümle paralel olduğunu söylüyor” dedi. Yatırımcıların değerlemelerin yalnızca düşük faiz oranlarının bir sonucu olmasını kabullendiğini ifade eden Levkovich, yine de hisselerin risk primlerinin küresel finansal kriz öncesindeki seviyelerin oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Hisse risk primleri bir yatırımcının borsalarda bekleyebileceği getiriyi, risksiz getiri oranıyla karşılaştırıyor. Levkovich, “hisse risk primleri geçtiğimiz yılki seviyelerden düşüş göstermiş olsa da, rakamlar halen yüksek” dedi. Açıklamasının devamında, “elverişli merkez bankası politikalarının bir bedeli olacak ve yatırımcılar bunun farkında” ifadesini kullandı. Levkovich, “dahası faiz oranlarının baskılanması FED ya da ECB’nin kalıcı gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesinin zorlu olmayacağını öngördüğü anlamına geliyor” dedi.

Ünlü borsa uzmanı yüzde 10’luk düşüş için tarih verdi

 

Merkez Bankaları risk iştahını baskılıyor

 

Küresel piyasalarda endişeler sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)