E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalardaki ralli sakinleşti---

Küresel piyasalardaki ralli sakinleşti

Küresel piyasalardaki ralli sakinleşti
20 Mayıs 2020 - 09:25 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük analizde Pazartesi günü takip edilen global hisse senedi rallisinin ardından yeni gün işlemlerinde majör ABD endekslerinin verdiği mola ile sakinleme belirtisinin öne çıktığı belirtiliyor

Pazartesi günü takip edilen global hisse senedi rallisinin ardından yeni gün işlemlerinde majör ABD endekslerinin verdiği mola ile sakinleme belirtisi öne çıkıyor. Asya fiyatlamaları karışık bir seyre işaret ederken, vadeli ABD endekslerine dair fiyatlamalar yatay-olumlu açılışı ifade ediyor.

Aşı çalışmalarının geliştirilmesinin yönlendirdiği haber akışı makro ekonomiye dair endişeleri şu aşamada yatırımcılar açısından arka plana iterken, DXY bir kez daha sıkıştığı dar bandın alt seviyelerini test etme isteği sergiliyor. 98.80-101.80 bandının kırılımını en azından şu aşamada Amerikan doları aleyhine beklemiyoruz.

Yaşlı kıta Avrupa’daki gelişmeler benzer bandın EURUSD paritesi nezdinde de yukarı yönde test edilmesine imkan tanıyor. Merkel & Macron ikilisinin açıkladığı 500 milyar euro tutarındaki paketin parite nezdinde 1.0860 direncini yukarı yönde teste izin vermesine bir destek de Almanya’da açıklanan ZEW endeksinin beklentilerden daha iyi gelmesi ile oldu. Haftalık bazda izlediğimiz bir sonraki kritik seviye 1.0980. 1.08-1.10 bandının dışına çıkılmasında ana belirleyici global Amerikan doları talebi olmaya devam edecek. Bugün açıklanacak olan Fed tutanaklarını yakından izleyeceğiz.

BOJ’un dün yaptığı açıklamalarda Cuma günü takvim dışı toplantı gerçekleştireceği haberi gündemi oluşturdu. Para politikası tarafında yeni bir hamle yapması beklenmezken, bir önceki toplantıda açıkladığı özel sektör kredilendirmesinin detaylarının paylaşılacağı noktasında yoğunlaşma söz konusu. 108.30/45 bölgesini sıkışan hareketli ortalamalar açısından önemsiyoruz.

WTI petrolde aktif Haziran kontratının vadesi 19 Mayıs tarihi itibarıyla doldu. Yaşanan son yükselişin ardından gelen arz kısıntısı haberleri ve kapatılan pozisyonların yarattığı oynaklığın azalışı hareketlerin nispeten daha dengeli seyretmesine zemin hazırlıyor. Şu aşamada yıllık petrol fiyatları ortalama beklentisi $35 düzeylerinde yoğunlaştığından daha yüksek seviyelerin geçerli olması için talep kanalından ek canlanma belirtilerinin ivmelenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Ons altın $1765 bölgesinden gelen satışın ardından takip ettiğimiz $1730 bölgesinde destek bulmayı başarırken, ETF alımlarının destek vermesi ile yönetilen fonların harekete katılma noktasındaki isteksizliği arasındaki anlaşmazlıkta değişiklik yok. Direncin aşılmasında zorlanma durumu korunabilir. 

Avrupa ve yerel varlıklarının açılışlarının yatay-olumlu olmasını bekleriz. Lira fiyatlamaları swap haber akışı etrafında şekillenirken, hafta başlangıcında belirttiğimiz 6.79 bölgesi etrafında dengelenme isteği öne çıkıyor. Paritede bir sonraki destek olarak izlediğimiz 6.65’li seviyelerin test edilmesi için haber
akışının somutlaşmasını bekleriz. 

Piyasalar

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.1.58 primlenme ile tamamlarken, emsal GOÜ para
birimleri arasında karşılaştırmada ilk sırada yer aldı. 19 Mayıs tatili nedeniyle hisse ve tahvil işlemleri
gerçekleşmezken, ABD’de yer alan iShares MSCI TR ETF’inde gün sonu kapanışı %0.57 yükselişe işaret etti. 5 yıl vadeli CDS ise günü bir kez daha 600bp aşağısında 580bp ile tamamladı.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kayıpları şeklinde oldu.
Euro Stoxx 50 %-0.32, FTSE 100 %-0.77, DAX %0.15 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise %0.80 ile takip edildi. İspanya ve İtalya varlıklarında ise %2’nin üzerindeki satış baskısı dikkat çekti.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansının aksine satıcılı seyrin genele yayıldığı görüldü. Majör ABD endekslerinde kapanışa 1 saat kala baskı artarken, S&P 500’de bir kez daha Mart ayındaki yüksek seviyeleri olan 2980 bölgesine yaklaşıldıkça satıcılı tarafta yer almak isteyenlerde artış oldu. 2870-2990 bant aralığındaki yoğunlaşma diğer varlıklarda olduğu üzere endeksler nezdinde de öne çıkıyor. Öte yandan kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da negatif eğilime katılırken, Merval
endeksi günü %-2.23, Bovespa ise %-0.56 ile tamamladı.

Asya seansında yeni gün fiyatlamaları karışık bir resim oluşumuna işaret ediyor. TSİ 08.05/ NKY 225
%1.14, Hang Seng %-0.10 ve KOSPI %0.32 ile işlem görürken, CNH-CNY spreadi 117 pips seviyesinde oluşmakta. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 7.0956 ile yuanda sınırlı değer kaybını ifade etmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kısa vadeli eğilim açısından 98200 bölgesi üzerindeki kapanışları ve olası kar
satışı isteklerinin söz konusu bölgede karşılanması ihtimalini önemsiyoruz. Bu durumunda haftalık
bazda 103200 seviyesini izleyeceğiz. Dış fiyatlama koşullarındaki eğilim ekstra ülke ayrışmamız söz
konusu olmadıkça etkili olmaya devam edecektir.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.79-6.65 bölgesi haftalık bazda destek, 6.98 ise direnç olarak
izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya
devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. 1.0860 civarını olası
1.06 hareketi açısından yakından izlerken, 1.0980-1.1020 bölgesi ise yukarı yönde orta vade açısından direnç olarak takip edilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)