E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalardaki düşüş BİST'e yansıyabilir---

Küresel piyasalardaki düşüş BİST'e yansıyabilir

Küresel piyasalardaki düşüş BİST'e yansıyabilir
21 Aralık 2018 - 09:07 borsagundem.com

Küresel piyasalardaki gerilemenin etkileri Borsa İstanbul'a sıçrayabilir

BIST 100… Küresel piyasalarla birlikte negatif… FED’in politika faizini 25 baz puan arttırması ve 2019’da faiz arttırımlarının devam edeceği mesajını vermesinin ardından güvercin FED fiyatlayan küresel piyasalarda sert satışlar görülürken endeks de satış dalgasından olumsuz etkilenerek % 0.75 düşerek günü 91854.08 seviyesinden kapattı. 2019’da küresel büyüme beklentilerinin aşağı revize edildiği ortamda şahin FED’in sıkılaştırdığı para piyasası küresel hisse piyasalarını negatif etkilerken ABD 10 yıllık tahvil faizleri 2.75 seviyesine kadar geri çekildi. Yükselen faizler ve büyümede beklenen düşüş, hisse piyasalarında moralleri bozarken yıl sonu fiyatlamalarıyla düşük işlem hacminin görüldüğü endeks 92500 seviyesinden döndü. ABD’nin Suriye’den askerlerini çekme kararıyla jeopolitik risklerde görülen azalma eşliğinde havacılık sektörünün hafif pozitif seyrettiği gözlense de, FED’in sürpriz şahin duruşu ile piyasada karışık fiyatlamalar görüldü. Global yüksek faiz ortamının güçlenmesiyle bankacılık endeksinde % 0.77 düşüş görülürken, düşen petrol fiyatları TKFEN hisselerinde % 2.23 satışı destekledi. Sabah itibariyle Asya piyasaları ve Amerikan vadelileri negatif seyir izlemekte.

USDTRY… Şahin FED’e rağmen dolarda değer kaybı dikkat çekti... Faiz arttırım sürecinin küresel resesyonu destekleyeceği beklentisiyle riskli varlıklardan sermaye çıkışı görülürken tahvil piyasasına girişlerin artmasıyla gelişmekte olan ülke paralarında değer kazancı gözlendi. Ayrıca petrol fiyatlarındaki gerileme eğiliminin devam etmesi halinde net petrol ithalatçısı olan ülkemizin üretim maliyetlerinde yaşanacak gerileme önce enflasyon sonrasında dolaylı olarak da kur üzerindeki pozitif etkisini sürdürebilir. Bunun yanında, TCMB’nin 13 Aralık PPK toplantı özetinde enflasyon görünümünde belirgin iyileşme görülene kadar sıkı parasal duruşun korunacağının belirtilmesi TL varlıklar için pozitif algılanıyor.

EURTRY… Kurdaki düşüş ve paritedeki yükseliş eşliğinde yatay... Kurdaki geri çekilme ve paritedeki toparlanma eşliğinde EURTRY’de yatay seyir gözlendi.

EURUSD… Dolardaki geri çekilmeyle toparlandı... FOMC toplantısı öncesinde güvercin FED beklentisiyle yükselen EURUSD, FED Başkanı Powell’ın faiz arttırımlarını 2019’da devam ettireceğini ve siyasi baskılardan etkilenmeyeceğini açıklamasıyla satışlı seyretti. Ancak FED’in faiz arttırım sürecinin küresel resesyon beklentilerini desteklemesiyle tahvil piyasasına yaşanan girişler dolarda değer kaybını destekleyerek paritede tekrar toparlanma sağladı. Yoğun FED fiyatlamalarında İtalya ve Avrupa Komisyonu’nun 2019 bütçe açığı konusunda anlaşması fiyatlara pek yansımadı. Fed’in para politikasında Şahin duruşu ile aşağı doğru geldi.

XAUUSD… Dolardaki geri çekilmeyle birlikte güçlü yükseliş gösterdi… FED’in politika faizini 25 baz puan yükseltmesi ve 2019 faiz arttırım patikasına beklenenden daha şahin bir tonda yaklaşması sarı metale olan talebi önce azaltsa da faiz arttırım sürecinin küresel resesyon beklentilerini desteklemesiyle altın tekrar primli seyrederek yakın dönemdeki en yüksek seviyesi olan 1261 USD seviyesine kadar yükseldi.

GLDGR… Kurdaki geri çekilmeye rağmen ons altındaki güçlü yükselişle pozitif seyretti… TL varlıklarda görülen değer kazancına rağmen ons altın fiyatlarındaki sert yükseliş eşliğinde gram altın primli seyretti.

BRENT… Petrolde sert satışlar devam ediyor… FED’in faiz arttırım patikasına beklenenden daha şahin devam edeceğinin açıklanmasıyla küresel resesyon riskinin belirginleşmesi, zaten yakın gelecekte talep endişelerinin etkili olduğu petrolde değer kaybını derinleştirdi ve Brent petrol fiyatlarında yılın en düşük seviyesi olan 55 USD’nin altı görüldü.

S&P 500… Güvercin FED beklentisi ve ABD’nin Suriye’den çekileceği haberleriyle pozitif… FOMC toplantısı öncesinde güvercin FED fiyatlayan piyasalar, faiz arttırım sürecinin 2019’da devam edeceğinin açıklanmasıyla birlikte sert satışlarla karşılaşırken, endekste kısa süreli tepki alımları görüldü.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)