E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda yükseliş sürüyor---

Küresel piyasalarda yükseliş sürüyor

Küresel piyasalarda yükseliş sürüyor
04 Temmuz 2014 - 09:24 borsagundem.com

Küresel piyasalarda, dün ABD ve Almanya borsalarındaki rekor kapanışlarla haftanın son işlem gününe giriliyor

Küresel piyasalarda, dün ABD ve Almanya borsalarındaki rekor kapanışlarla haftanın son işlem gününe girilirken, ABD'de resmi tatil olması nedeniyle düşük işlem hacmiyle yatay bir seyrin izlenebileceği ve pozitif görünümün korunabileceği belirtiliyor.

ABD'de dün açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranının beklentilerden belirgin bir şekilde iyi gelmesinin ardından 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,69'a kadar yükselse de hisse senedi piyasalarının ekonomik aktiviteye ilişkin iyimserliği fiyatladığı ve rekorlara devam ettiği görüldü. Dow Jones endeksi rekorla başladığı temmuz ayının ilk haftasının son işlem gününü de rekorla tamamladı. Günü yüzde 0,54 yükselişle tamamlayan Dow Jones endeksi tarihinin en yüksek kapanış rekorunu 17.068 puana taşıdı. S&P 500 endeksi kapanış rekorunu yüzde 0,55 geliştirerek 1.985 puandan günü tamamlarken, Nasdaq teknoloji endeksi ise yüzde 0,63 artışla 14 yılın zirvesinde kapandı.

Avrupa tarafında Merkez Bankası'nın (ECB) faizleri değiştirmemesinin ardından Başkan Mario Draghi'nin açıklamaları ile yükseliş eğilimini devam ettiren hisse senedi piyasalarında kazançlar yüzde 1'i aştı. Draghi, ekonomideki ılımlı toparlanmanın devam ettiğini ve ECB'nin gerekirse sıra dışı önlemleri uygulama konusunda görüş birliğinde olduğunu söylemesinin ardından Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,19 yükselişle tarihinin en yüksek kapanış rekorunu 10.029 puana geliştirdi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi dün yüzde 0,72, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,02 değer kazandı.

Yurt içi piyasalarda ise ABD'de beklentileri aşan makroekonomik verilerin ardından gün içinde faizler ve döviz kuru yükseldi, hisse senedi piyasaları 76.500 puanın altına kadar geriledi. Günün son bir saatinde küresel piyasalardaki iyimserlikle tepki alımlarının etkisini artırdığı görülürken, BIST 100 endeksi günü yüzde 0,91 yükselişle 77.528,54 puandan tamamladı. Bugün ABD'de resmi tatil olması nedeniyle yatay bir seyrin izlenebileceğini ifade eden analistler, iç dinamiklerin öne çıkacağını ve açıklanacak reel efektif döviz kuru endeksinin takip edileceğini kaydediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dikkat etmeli04 Temmuz 2014 09:42

    QE'3dolarları abd'ye döndükçe abd borsaları yukarı yapmakta ama bu bizim gibilere yakında çöküş getirebilir.