E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda yükseliş eğilimi sürdü---

Küresel piyasalarda yükseliş eğilimi sürdü

Küresel piyasalarda yükseliş eğilimi sürdü
02 Temmuz 2014 - 09:28 borsagundem.com

Küresel piyasalar açıklanan makro ekonomik verilerin ekonomik aktiviteye yönelik iyimserliği artırması ile yükseldi

Küresel piyasalar açıklanan makroekonomik verilerin ekonomik aktiviteye yönelik iyimserliği artırması ile dün genel olarak yükseliş eğilimini devam ettirirken, yurt içi piyasalar negatif ayrıştı.

ABD'de dün açıklanan imalat verilerinin beklentiler seviyesinde olması ve 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde yüzde 2,57 seviyelerinde dengelenmesi hisse senedi piyasalarında rekor kapanışlar getirdi. Dow Jones endeksi dün yüzde 0,77 yükseliş kaydederek 16.956 puan ile tarihinin en yüksek seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi de yüzde 0,67 değer kazanarak kapanış rekorunu 1.973 puana geliştirdi. Analistler, bugünkü ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in IMF'de yapacağı sunumdaki söylemler ile açıklanacak ADP özel sektör istihdam ve fabrika siparişleri verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Avrupa hisse senedi piyasaları tarafında da global piyasaların genelinde olduğu gibi yükseliş eğilimi dikkati çekerken, avro/dolar paritesi  yarınki Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı öncesinde 1,3650 - 1,3700 aralığında yatay seyretti. Almanya'da DAX endeksi dün yüzde 0,71 yükselişle 9.902 puandan günü tamamlarken, İngiltere'de FTSE 100 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,87 değer kazandı.

Yurt içinde ise özellikle hisse senedi piyasasının, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasına ilişkin politik belirsizlikle küresel piyasalardan negatif yönde ayrıştığı görüldü. BIST 100 endeksi dün yüzde 1,76 düşüşle günü yaklaşık son bir buçuk ayın en düşüğü olan 77.107 puandan tamamlarken, dolar/TL'de 2,1160 seviyelerinden 2,13'ün üzerine yükseldi. Analistler, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasına ilişkin politik belirsizliğin devam ettiği sürece kademeli olarak satış baskılarının görülebileceğini, ancak ABD ve Avrupa Merkez Bankalarına ilişkin beklentilerin ana yön üzerinde belirleyici olacağını tahmin ediyor. BIST 100 endeksinin 77.000 seviyesinin önemli destek olduğunu ifade eden analistler, 79.000 puanın ise direnç konumuna geldiğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

12.00 Avro Bölgesi mayıs ayı ÜFE  (Mayıs)
12.00 Avro Bölgesi, 1. çeyrek GSYH
12.15 ABD, haziran ayı ADP özel sektör istihdamı
16.45 ABD, haziran ayı ISM New York iş dünyası endeksi 
17.00 ABD, mayıs ayı fabrika siparişleri
18.00 ABD, Fed Başkanı Janet Yellen IMF’de ‘Merkez Bankacılığı’ konulu seminer verecek

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)