E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalarda satışların hızlanmasıyla sert düşüşler geldi ---

Küresel piyasalarda satışların hızlanmasıyla sert düşüşler geldi

Küresel piyasalarda satışların hızlanmasıyla sert düşüşler geldi
24 Şubat 2021 - 09:10 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapması bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 9.107 artarak 2.655.633’ye yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 633 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 75 kişi artarak 28.213’e yükseldi. İyileşen sayısı ise 2.534.996.
• TCMB, TL Zorunlu Karşılıklarda her vadede 200 baz puan artışa gitti.
• TL yükümlülükleri için Zorunlu Karşılıklar, vadesiz, ihbarlı 1 aya ve 3 aya kadar vadelide %8 oldu.
• TL yükümlülükleri için Zorunlu Karşılıklar 6 aya kadar vadelide %6 oldu.
• TL yükümlülükleri için Zorunlu Karşılıklar 1 yıla kadar vadelide %4 oldu.
• TL yükümlülükleri için Zorunlu Karşılıklar 1 yıl ve daha uzun vadelide %4 oldu.
• Pentagon Sözcüsü John Kirby düzenlediği basın brifinginde Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alımı nedeniyle F-35 uçaklarının ortak üretimi ve satışı programından çıkartıldığını hatırlattı ve bu durumun hala geçerliliğini koruduğunu belirtti.
• Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in Yarıyıllık Para Politikası Raporu'na ilişkin ABD Senatosu'ndaki sunum metninde, ABD ekonomisi bu yılın sonlarında daha normal ve iyileşmiş bir faaliyete dönüş beklentilerini aktarmasına rağmen, merkez bankasının salgından zarar gören ABD ekonomisine verdiği desteği geri çekmeye yakın olmadığının belirtti
• Powell, "Ekonomi, istihdam ve enflasyon hedeflerimizden çok uzağız ve önemli bir ilerleme kaydedilmesi için biraz zaman geçmesi olası. Şu anda karşı karşıya olduğumuz zorlukları küçümsememeliyiz, ancak gelişmeler yılın ilerleyen dönemlerinde daha iyi bir görünüme işaret ediyor. Özellikle aşı konusundaki ilerleme, normal aktivitelere dönüşün hızlandırılmasına yardımcı olmalıdır" dedi ve Fed'in tahvil alım programına mevcut seviyesinde devam edeceğini vurguladı.
• UAEA, İran'ın %20 oranında zenginleştirilmiş uranyum ürettiğini açıkladı.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, Almanya’da GSYH verisi, ABD’de ise Konut Satışları açıklanacak.
• İngiltere Başbakanı Johnson, 21 Haziran'da ülkedeki tüm Covid - 19 kısıtlamalarının tamamen kaldırılabileceği konusunda "umutlu" olduğunu ancak "hiçbir şeyin garanti edilemeyeceğini" söyledi
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Korona virüs vaka sayılarındaki azalış ve normalleşme adımlarının gelmeye başlayacağı haberlerin yanında, ABD’de 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu'nda onaylanması küresel piyasalarda risk iştahını artırdı.

BİST100 endeksi ABD vadelileri ve Asya Piyasalarında pozitiflik ile birlikte geçtiğimiz işlem gününe %0,48 oranında yükselişle 1.558 seviyesinden başlangıç yaptı. Açışın ardından küresel piyasalarda da satışların hızlanmasıyla BİST100 endeksine sert satışlar geldi. Endeks 1.515 seviyesine kadar geri çekildi. Sanayi sektörü endeksleri %3’e yakın negatif seyretti. Sert satışlarda bankacılık sektörüne bakıldığında, bankacılık sektörü yatay seyretti. Gün içinde endekse hafif alımlar gelse de BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü %2,11 oranında azalışla 1.517 seviyesinden tamamladı. Ulaştırma sektörü payları %3,86 oranında değer kazanırken, metal eşya makina sektörü payları %4,49 oranında değer kaybetti. BİST100 endeksinde takip edilecek direnç seviyeleri 1.547 - 1.576 - 1.592 olacakken, destek seviyeleri 1.502 - 1.486 - 1.457 destek seviyerleri olarak takip edilecek.

Petrol tarafında fiyatlar yeni haftada da yükselmeye devam ediyor. Geçen hafta ABD ‘yi etkisi altına alan soğuk hava dalgası Teksas’taki petrol üretimlerini sekteye uğrattı. Bu da petroldeki yukarı yönlü seyri destekledi. Önümüzdeki hafta ise OPEC+ üyelerinin bir araya gelecek ve petrol üretiminin artırılıp artırılmayacağı konusunda görüşmesi bekleniyor. OPEC+ toplantısı sonrasında yapılacak açıklamaların petrol fiyatlamaları üzerinde volatiliteyi artırmasını bekliyoruz.

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde belirgin değer kayıpları yaşanırken, TL’de benzer para birimlerine paralel bir seyir izledi. Kaybın önemli bir nedeninin Brezilya Reali’nden olduğunu söylemek mümkün. Çünkü Brezilye Devlet Başkanı Bolsonaro’nun yükselen akaryakıt fiyatlarından sorumlu tuttuğu Perrobras CEO’su Branco’yu görevden alarak, Branco’nun yerine emekli general Silva e Luna’yı atması, Brezilya Reali’nin dolar karşısındaki değer kaybını hızlandırdı. Dolar / TL tarafında ise bir taraftan ABD tahvillerindeki yükselişlerin etkisi ve TCMB rezervlerine ilişkin haberler takip ediliyor. Kurda 2020 Kasım ayında 8,50 seviyesinin üstü görülmesinin ardından bu seviyenin üzerinde kalınamamasıyla birlikte başlayan 7,30 desteğinin kırılmasıyla birlikte düşüş eğilimi hızlanırken, 6,91’in görülmesinin ardından tepki yükselişi ön plana çıktı. 7,11 seviyesini direnç, 6,80 seviyesini destek olarak takip edeceğiz.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Şubat kontratı, Salı günü 1.584 - 1.617 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.589 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 72.686 azalarak 393.179 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1613 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, özellikle 1.609’un üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.630 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.572 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.600 ve 1.609 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.581 ve 1.572 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 24/02/2021

 

Pamel ve Kervan Gıda sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)