E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel piyasalarda satış rüzgarı sürüyor---

Küresel piyasalarda satış rüzgarı sürüyor

Küresel piyasalarda satış rüzgarı sürüyor
07 Eylül 2018 - 08:28 borsagundem.com

Küresel piyasalarda Asya borsaları gelen satışlarla 14 ayın dibini görürken, New York borsası ise karışık kapandı

Asya hisse piyasaları ABD'nin her an yürürlüğe girebilecek Çin'e yönelik yeni gümrük vergilerinden kaygılanan yatırımcıların satışlarıyla 14 ayın yeni dip seviyesini görürken, ABD'li yarı iletken üreticilerinde dün görülen kayıplar Asya ülkelerindeki  teknoloji hisselerine satış getirdi. Seans içinde Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.7 gerileyerek geçen yıl Temmuz ortasından bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Nikkei endeksi ABD Başkanı Donald Trump'ın Japonya'dan dış ticaret politikasında tavizler isteyeceğine dair haberlerin etkisiyle değer kazanan yene paralel yüzde 1 geriledi.

Kıtadaki gelişmekte olan ülkeler ise varlık fiyatlarının yoğun satış baskısı altında kaldığı haftanın ardından istikrar bulmaya çalışıyorlar. Arjantin ve Türkiye ekonomilerinin karşılaştığı sorunlar Endonezya ve Filipinlerden sermaye çıkışının başlayacağı kaygılarını beraberinde getirmişti.

ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarında üründen gümrük vergisi almak için hazırladığı tasarının gözlem süresi bugün TSİ 0700'de doldu. Bu saatten sonra tasarının her an yürürlüğe gireceğinden ve Çin'in buna karşılık vereceğinden kaygılanılıyor. ABD'nin vergileri ne zaman devreye alabileceğini düzenleyen bir takvim bulunmuyor.

ABD ile Çin geçen aylarda birbirlerinden ithal ettikleri 50'şer milyar dolar tutarındaki ürüne gümrük vergisi getirerek ABD Başkanı Donald Trump döneminde başlayan ticaret gerilimini hızla tırmandırmışlardı.

DÖVİZ
Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret ortakları ile mücadelesinde bir sonraki hedefinin Japonya olacağı yönündeki haberlerin ardından yen karşısında geriledi.

Yatırımcılar bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam ve ücret artışları verisini beklerken dolar, euro ve sterlin karşısında da hafif geriledi. CNBC televizyonunda yer alan habere göre Trump, Wall Street Journal gazetesi köşe yazarıyla yaptığı telefon görüşmesinde Japonya ile ticaret sorunlarını gündeme getireceğinin sinyalini verdi.

Trump şu ana kadar Çin, Meksika, Kanada ve Avrupa Birliği ülkeleri ticaret sorunlarını gerekçe göstererek karşısına aldı. Ayrıca birçok ülkeyi paralarını değersizleştirerek ABD'yi ticaret açısından dezavantajlı bir konuma getirmekle suçladı.

Dolar yen karşısında dün kaydettiği kayıpları sürdürdü ve bugün yüzde 0.3 kayıpla 110.44 yenden işlem görüyor.

TAHVİL PİYASASI

ABD 10 yıllık Hazine tahvil faizi : 0.000% 2.877%
Almanya 10 yıllık tahvil faizi : 0.002% 0.353%

Türkiye 2027 vadeli dolar eurobond : 0.000% 8.619%
Türkiye 2047 vadeli dolar eurobond : -0.005% 8.315%
Türkiye 5 yıl CDS , bp: -16.79 538.84
CDX EM 17 V1 5Y , bp: 0.37 226.67

JP Morgan gelişen ülke tahvil endeksi <11EMJ>, bp: -5; 433
JP Morgan gelişen ülke tahvil endeksi, Türkiye, bp: -24; 543

PETROL

Petrol fiyatları ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi ve gelişmekte olan ekonomilerdeki zayıflığın yarattığı kaygıları dengeleyen ABD ham petrol stoklarındaki düşüşün etkisiyle bugün yatay seyretti.
ABD'nin ham petrol stokları 31 Ağustos'ta sona eren haftada 4.3 milyon varil gerileyerek Şubat 2015'ten bu yana en düşük seviye olan 401.49 milyon varile geriledi.

Brent petrolü (değişim; son işlem): -0.04% 76.47
ABD hafif petrolü (değişim, son işlem): 0.09% 67.83

ALTIN

Altın fiyatları ABD Başkanı Donald Trump'ın dış ticaret politikası alanında bir sonraki hedefinin Japonya olacağına yönelik haberlerin ardından doların yen karşısında değer kaybetmesi ve ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin yarattığı kaygılarla dünkü kazanımlarını artırdı.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1,206.98 dolara kadar yükseldikten bugün yüzde 0.2 artıda 1,202.14 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)